Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Telové kamery prinášajú väčšie nároky na profesionálnu a kvalitnú službu mestskej polície

VIDEO
Dátum: 02.05.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Telové kamery prinášajú väčšie nároky na profesionálnu a kvalitnú službu mestskej polície

Využívanie telových kamier v policajných zložkách prináša množstvo výhod - predstavujú ochranu pre obyvateľov a obyvateľky a pomáhajú chrániť policajtov a policajtky počas výkonu služby. Mestská polícia Bratislava začala využívať túto technológiu v marci na Útvare zásahovej jednotky a kynológie a postupne ju rozširuje aj medzi hliadky na okresných veliteľstvách. Telové kamery využíva Mestská polícia Bratislava ako prvá veľká mestská polícia na Slovensku.  

V súčasnosti má Mestská polícia Bratislava k dispozícii 28 telových kamier, ktoré sú rozdelené po pracoviskách mestskej polície. Kamery si pripínajú policajtky a policajti na odev alebo taktickú vestu pri začiatku ich služby a po jej skončení ich vracajú do dokovacích staníc, ktoré stiahnu zábery z celého dňa a zariadenia nabijú pre ďalšiu službu.

Som nesmierne rád, že sa Mestská polícia Bratislava naďalej technicky rozvíja a využitím telových kamier sa zaraďuje medzi moderné polície, s akými sa stretávame aj v iných svetových metropolách. Telové kamery ovplyvňujú to, ako sa počas zákroku správa občan aj policajt. Preukázateľne redukujú agresívne správanie, poskytujú kvalitné dôkazy, vytvárajú väčšie nároky na profesionálny prístup policajtiek a policajtov, čím chránia verejnosť a zároveň chránia aj samotných policajtov. Vďaka kvalitnému záznamu vieme objektívne vyhodnotiť každý zákrok aj prípadné sťažnosti,“ povedal primátor hlavného mesta Matúš Vallo. 

image00016_(Veľké)Novú súčasť výbavy mestskej polície predstavili na tlačovej konferencii primátor Bratislavy Matúš Vallo, náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal a poradca primátora pre bezpečnosť Martin Královič. Foto: Marek Velček

Riešenie incidentov a aj výuka nových policajtiek a policajtov

prvé skúsenosti ukazujú, že akonáhle agresívnych alebo vulgárnych priestupcov upozorníme na to, že zákrok je monitorovaný kamerou, tak vzniknuté situácie riešia pokojnejšie.Videá môžu slúžiť ako dôkazy pri riešení incidentov a sťažností, zároveň však môžu byť využité aj na výuku nových kolegov a kolegýň. Budúce kolegyne a kolegovia tak získavajú skúsenosti z prvej ruky. Vďaka telovým kamerám tiež vyhodnocujeme postupy pri zákrokoch, ktoré následne môžeme prispôsobovať a skvalitňovať. Som presvedčený, že využitie tejto technológie bude prínosom pre mestskú políciu a aj obyvateľky a obyvateľov Bratislavy," hovorí náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal.

Zábery z telových kamier samozrejme neslúžia len na ochranu ľudí pracujúcich v uliciach mesta, ale pomôžu nám odhaliť aj ich prípadné nedostatky a následne ich s nimi riešiť. 

PB-7262_(Veľké)Po skončení služby policajti a policajtky umiestnia kamery do dokovacích staníc. Tie stiahnu zábery z priebehu služby a nabijú ich pre tú nasledujúcu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mestskú políciu rozvíjame vo viacerých smeroch

V roku 2021 sme otvorili nové operačné a kamerové centrum, ktorým sme sa prepojili s ostatnými zložkami integrovaného záchranného systému. To pomáha k skráteniu reakčných časov pri riešení situácií a k väčšej efektivite pri využívaní síl v uliciach Bratislavy.

S rozvojom pokračujeme naďalej, od začiatku roka 2023 pracujeme napríklad s vlastným informačným systémom, ktorý je prepojený na viacero databáz ministerstva vnútra a umožňuje nám efektívnejšiu prácu, napríklad pri kontrole odcudzených vozidiel, správe priestupkov a priestupcov. Ďalším krokom je využitie informačného systému v uliciach Bratislavy hliadkami mestskej polície, kde v budúcnosti dôjde k digitalizácii viacerých úkonov, ktoré dnes vykonávame stále s papierom a perom.

PB-7719_(Veľké)Odevná kamera pripevnená na taktickej veste policajtky monitorujúca dianie v uliciach hlavného mesta počas bezpečnostného opatrenia v súvislosti s futbalovým zápasom medzi ŠK Slovan Bratislava a FC Bazilej. Foto: Mestská polícia Bratislava

Technické zaujímavosti o telových kamerách

AXON BODY 3

  • HD kvalita záznamu a 143° zorné pole
  • Kamery sú konštruované tak, aby videli a počuli to, čo bežný človek
  • IP67 ochrana
  • Viac ako 12 hodinová výdrž pri kontinuálnom zaznamenávaní
  • Po spustení zaznamenávania nahrá kamera aj udalosti pred spustením
  • Kamery majú zabudované GPS
  • Majú viaceré automatické funkcie, napríklad samé zapnú nahrávanie pri výstrele

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.