Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zastavili sme nebezpečné krvácanie a vypátrali stratené dievča (zásahy hliadok 20. – 26. marca)

Dátum: 28.03.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zastavili sme nebezpečné krvácanie a vypátrali stratené dievča (zásahy hliadok 20. – 26. marca)

V uplynulom týždni sme zachraňovali muža v ohrození života, riešili kuriózny prípad svojského kolobežkára a pomáhali pri dopravnej nehode v Petržalke. Hliadky mestskej polície sa zaoberali aj netradičnou situáciou, ktorá vystrašila invalidnú seniorku a pátrali sme po nezvestnom maloletom dievčati.

Hliadky mestskej polície sa v minulom týždni zaoberali viac ako 2 500 udalosťami, z ktorých väčšina sa týkala oblasti dopravy. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli druhými najzastúpenejšími, sme riešili v značnej miere aj ľudí, ktorí nerešpektovali zákaz fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy.

Tiež sme sa často zaoberali priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu či majetku. Opäť sme sa v niekoľkých prípadoch stretli s psíčkarmi, ktorí porušovali pri venčení svojich psov pravidlá vyplývajúceho zo zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a príslušných všeobecne záväzných nariadení.

Na miestne úrady sme nahlasovali 1 čiernu skládku odpadu a 17 starých vozidiel. Najviac priestupkov evidujeme z Bajkalskej ulice, riešili sme ich tam celkom 64. V 9 prípadoch mestskí policajti a policajtky spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 2-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru8-krát so Slobodou zvierat.

O muža v ohrození života sa postarali mestskí policajti z Dúbravky

Mestského policajta z dúbravského veliteľstva zastavil počas hliadkovania na parkovisku na Slovanskom nábreží v mestskej časti Devín s prosbou o pomoc okoloidúci manželský pár. Neďaleko, pod prístreškom bývalej zastávky MHD, našli ležať v kaluži krvi približne 55-ročného muža.

Na hlave mal približne šesťcentimetrovú otvorenú ranu, ktorá naďalej silne krvácala. Policajt sa zranenému snažil zastaviť krvácanie pomocou tlakových obväzov a gázových tampónov z autolekárničky. Medzičasom sa na miesto dostavila aj ďalšia hliadka. Muž stratil veľa krvi a chvíľami upadal do bezvedomia. Policajti s ním preto neustále komunikovali a snažili sa ho udržať pri vedomí až do príchodu privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Tá ho následne previezla na odborné vyšetrenie do nemocnice na Kramároch.

336803918_568518875242419_5146489825900363707_nMuž masívne krvácal z hlavy. Prvú pomoc mu včas poskytli mestskí policajti. Následne sme ho dostali do opatery zdravotníkov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Opitý kolobežkár si nedal povedať, no napokon na svoju nerozvážnosť aj tak doplatil

Policajtka a policajt z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie boli v nedeľu vo večerných hodinách na základe oznamu vyslaní na Beňadickú ulicu v Petržalke, kde na zemi ležal nehybne muž a neďaleko neho bola pohodená elektrokolobežka. Členovia hliadky sa oňho ihneď po príchode na miesto postarali, opýtali sa ho ako sa cíti a či ho niečo bolí. Našťastie si pádom z kolobežky žiadne zranenia neprivodil.

Už na prvý pohľad však bolo zrejmé, že požil väčšie množstvo alkoholu, čo potvrdila aj vykonaná dychová skúška. Nakoľko ho však hliadka neprichytila priamo pri jazde pod vplyvom alkoholu, ale až po páde, vyzvala ho, aby v žiadnom prípade ďalej na kolobežke nejazdil, ale ju odtlačil, prípadne, aby sa zviezol verejnou dopravou. Kolegovia muža odprevadili na neďalekú zastávku mestskej hromadnej dopravy, kde ho usmernili na aký konkrétny autobus má nastúpiťzviesť sa tak bezpečne až domov.

Približne o tri hodiny neskôr, si rovnaká hliadka pri prechádzaní Obchodnou ulicou všimla v protismere jazdiaceho kolobežkára. Policajtka a policajt ho ihneď spoznali. Bol to ten istý, ktorému pár hodín dozadu pomáhali v Petržalke a vyzvali ho k rešpektovaniu pravidiel cestnej premávky. Tentokrát už zo situácie nevyviazol bez postihu. Jeho nekoordinovanú jazdu navyše zaznamenali aj telové kamery pripevnené na uniformách hliadky. Dychová skúška uňho preukázala 2 promile alkoholu v dychu. Prípadom sa ďalej zaoberal Krajský dopravný inšpektorát.

Z potkana sa vykľul zatúlaný škrečok

Hneď v úvode týždňa boli kolegyňa a kolega z dúbravského veliteľstva vyslaní na ulicu Pri kríži. Invalidná dôchodkyňa nás oslovila s prosbou o pomoc, nakoľko mala podozrenie, že sa v jej byte nachádza akýsi hlodavec, pravdepodobne potkan, a mala strach, že ju pohryzie.

Hliadka neváhala a priestory bytu prehľadala. Po chvíli si všimla, že za sedacou súpravou v obývačke sa skutočne niečo hýbe. Bol to napokon vzrastovo väčší škrečok, ktorého policajtka s policajtom odchytili. Seniorke sa vzápätí uľavilo, že jej už nič nehrozí a bude môcť konečne pokojne spávať.

krečok_(Veľké) Seniorka si myslela, že má v byte potkana. Napokon sme za sedačkou našli väčšieho škrečka. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomáhali sme pri dopravnej nehode

Vo štvrtok predpoludním si jedna z našich petržalských hliadok všimla dopravnú nehodu dvoch osobných áut na Budatínskej ulici. Okamžite skontrolovala, či nedošlo k vážnejším zraneniam účastníkov nehody. Jedna žena sa, žiaľ, zranila. Policajti zároveň zistili, že dochádza aj k úniku prevádzkových kvapalín z jedného z vozidiel.

Do príchodu privolaných  záchranných zložiek sa o zranenú postarali, poskytli jej prvú pomoc a zabezpečovali miesto dopravnej nehody. Zdravotníci, hasiči aj kolegovia z Policajného zboru sa do lokality dostavili do niekoľkých minút a prípad si prevzali. Zdravotný stav zranenej ženy si vyžadoval prevoz do nemocnice za účelom ďalších vyšetrení.

Vďaka dvojici nových áut sa bratislavskí mestskí kynológovia a kynologičky dokážu dostať bezpečne a rýchlo za ľuďmi v núdzi

Dve nové vozidlá poputovali na Útvar zásahovej jednotky a kynológie, konkrétne policajtom-psovodom. Tí sú pevnou súčasťou bezpečnostných opatrení v hlavnom meste. Vídať ich môžete na väčšine protestov, pochodov, verejných a kultúrnych zhromaždení a veľkú rolu hrajú napríklad aj pri rizikových športových podujatiach.

Ich vozový park sa obmieňa prvýkrát po štrnástich rokoch. Pribudli im dve nové Toyoty PROACE, ktoré umožnia bezpečnú prepravu nielen policajtov a policajtiek, ale aj ich psích pomocníkov. Sme veľmi radi, že nové vozidlá nahradia staré dodávky, ktoré slúžia denne v uliciach mesta už viac ako dvadsaťjeden rokov. Aj vďaka tomu sa môže verejnosť spoľahnúť na to, že dokážeme rýchlo a včas doraziť na miesto potreby a podať jej pomocnú ruku.

330305769_540822928157313_7441182245945721558_n_(Veľké)Nové vozidlá značky Toyota PROACE využívajú v službe kynológovia mestskej polície. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dúbravská hliadka vypátrala nezvestné maloleté dievča

V sobotu popoludní sme obdržali požiadavku od Policajného zboru o pomoc pri pátraní po maloletej osobe. Dcéra po hádke s matkou ušla z domu so slovami, že chce skočiť pod vlak. Okamžite boli prostredníctvom operačného strediska vyrozumené všetky hliadky Okresného veliteľstva Bratislava IV, ktoré po dievčati začali pátrať. 

Jednej z hliadok sa maloletú, na základe popisu, napokon podarilo nájsť v Záhorskej Bystrici na zastávke mestskej hromadnej dopravy. Kolegovia sa o ňu ihneď postarali, citlivo s ňou komunikovaliprivolali príslušníkov Policajného zboru. Následne bola, aj za prítomnosti štátnej polície, bez zranení odovzdaná jej vďačným rodičom.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.