Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachránili sme muža z Dunaja a pomohli seniorke so zdravotnými ťažkosťami (zásahy hliadok 11. – 17. júla)

VIDEO
Dátum: 19.07.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachránili sme muža z Dunaja a pomohli seniorke so zdravotnými ťažkosťami (zásahy hliadok 11. – 17. júla)

V minulom týždni mestskí policajti zachraňovali podchladeného muža z vôd Dunaja a pomáhali aj seniorke, ktorú postihli náhle zdravotné ťažkosti. Vlna extrémnych horúčav je už na dohľad a mestskí policajti radia ľuďom, ako sa vyhnúť kolapsu z tepla.

V minulom týždni sme v uliciach mesta preverovali a riešili viac ako 1 900 udalostí. Najviac zastúpenými porušeniami boli tie spáchané v oblasti dopravy, zistili sme ich celkom 870. V značnej miere sme riešili aj porušenia na úseku verejného poriadku, ale aj prípady nepovolených pouličných aktivít. Nezaostávali ani prípady nerešpektovania zákazu konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách.

Hliadky sa zaoberali napríklad aj nepovoleným exteriérovým sedením v podnikoch, priestupkami proti majetkupriestupkami proti občianskemu spolunažívaniu. Za neplnenie si svojich povinností pri venčení sme riešili 1 nezodpovedného psíčkara. Už niekoľkýkrát za sebou najviac porušení evidujeme z Tyršovho nábrežia, zistili sme ich tam celkom 51.

V Bratislave našli hliadky mestskej polície počas služieb 4 staré vozidlá, 1 nelegálnu skládku2 poškodené dopravné značky. S pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci sme v uplynulom týždni spolupracovali v 5 prípadochSlobodu zvierat sme privolávali k 1 zatúlanému psíkovi.

Vďaka pozornému oku kajakára sme zachránili muža z vôd Dunaja

V sobotu, krátko po 13:30, sme prijali oznam na linku 159, v ktorom nás informoval kajakár o zvláštne sa správajúcej osobe na petržalskom brehu Dunaja, pri ktorej bolo riziko, že by sa mohla utopiť. Operátor operačného strediska ihneď vyslal petržalskú hliadku do lesíka medzi Starý a Prístavný most. Tá našla muža ležiaceho na kamennom brehu v Dunaji tak, že mu z vody trčala už len hlava.

Mestskí policajti vošli za ním do vody a vytiahli ho na breh. Muž bol viditeľne podchladený, jednu ruku mal dokonca zafarbenú do fialova. Hliadke prezradil, že navyše trpí epilepsiou. Petržalskí mestskí policajti mu poskytli prvú pomoc a privolali hliadku záchranárov, ktorá ho ošetrila a previezla do nemocnice na Antolskú.

muž_v_Dunaji_1_(Vlastné) Podozrivo sa správajúceho muža si všimol kajakár. Ihneď naňho upozornil mestskú políciu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Postarali sme sa o seniorku, ktorú postihli zdravotné ťažkosti

V sobotu predpoludním bola hliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie vyslaná na Jedlíkovu ulicu v Starom Meste. Kontaktoval nás totiž znepokojený obyvateľ jedného z tamojších bytov. Uviedol, že on sám je aktuálne hospitalizovaný v nemocnici a nedokáže sa už určitý čas dovolať jeho partnerke, ktorá zostala v byte sama. Seniorka bola navyše, podľa jeho slov, silná diabetičkamal strach, či sa jej náhodou niečo nestalo.

Mestská policajta a policajt sa preto urýchlene dostavili na miesto. Na ich klopanie však nereagovala. Podarilo sa nám však získať kľúče od bytu, priamo od jej druha, a už za prítomnosti správkyne bytového domu a kolegov zo štátnej polície sa hliadka dostala do bytu, kde ženu skutočne našla. Približne 70-ročná seniorka sedela vyslabnutá na posteli. Bola síce pri vedomí, ale po zdravotnej stránke na tom nebola vôbec dobre, nekomunikovala, nevládala sa hýbať a celá sa triasla.

Okamžite sme jej preto poskytli prvú pomoc, podali jej vodu a privolali záchranárov, ktorí ju následne previezli na vyšetrenie do nemocnice. Policajti byt spoločne so správkyňou uzamkli a kľúče vrátili druhovi ženy.

kolapsy_z_tepla_ilustračná_(Vlastné)_(Vlastné) Na Jedlíkovu ulicu sme stihli prísť včas a seniorku so zdravotnými ťažkosťami odovzdať do rúk záchranárov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pozor na extrémne horúčavy

Nie sme síce lekári, ani zdravotníci, ale každé leto sa stretávame s prípadmi, kedy si stav ľudí vyžaduje poskytnutie prvej pomoci po tom, čo skolabujú z tepla. Prinášame preto niekoľko odporúčaní a rád ako prehriatiu organizmu, dehydratácii a následnému kolapsu predísť:

  • Pite počas dňa veľa vody. Dospelému človeku sú odporúčané minimálne tri litre tekutín denne. Vyhýbajte sa presladeným nápojom a alkoholu. Neodporúča sa ani pitie kávy vo veľkom množstve. Ak ste mimo domu, majte pri sebe pre každý prípad fľašku s vodou.
  • Stravujte sa ľahšie. Konzumujte veľa zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody, ako napríklad uhorku či melón.
  • Noste ľahký odev. Najideálnejšie vzdušné oblečenie svetlej farby. Nezabúdajte aj na pokrývku hlavy.
  • Pokiaľ to nie je nevyhnutné, nevychádzajte na priame slnko medzi 11:00 a 15:00 hod., vtedy je totiž najsilnejšie a najviac škodlivé.
  • Častým dôvodom kolapsu z tepla je aj dlhodobejšia prítomnosť v prehriatej miestnosti. Vetrať sa odporúča len skoro ráno alebo neskoro večer, nie počas dňa.
  • Dávajte si pozor na vysoké teplotné rozdiely medzi vonkajším prostredím a klimatizovaným interiérom.

kolapsy_z_tepla_ilustračná_(Vlastné)_(1)Extrémne horúčavy dokážu byť zradné. Budťe preto opatrní, počasie nepodceňujte a dodržiavajte pitný režim. Foto: Mestská polícia Bratislava

Čo urobiť, ak niekto vo vašom okolí skolabuje?

  • Presuňte postihnutého mimo slnka, ideálne do najbližšieho tieňa a uložte ho do polohy ležmo s podopretou hlavou, resp. do polosedu.
  • Ochlaďte ho (napríklad potieraním vlažnou vodou či ovievaním).
  • Podávajte mu po malých dávkach najideálnejšie vlažnú, nesladenú vodu.
  • Ak sa stav postihnutého postupne nezlepšuje, nečakajte a vyhľadajte lekársku pomoc.
  • V prípade upadnutia do bezvedomia kontaktujte bezodkladne rýchlu zdravotnú pomoc na linke 155.

 Ak sa stanete svedkom kolapsu z tepla, neváhajte privolať hliadku prostredníctvom bezplatnej a nepretržite fungujúcej linky 159.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.