Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Sandberg je prírodným bohatstvom Bratislavy. Pomáhajte nám ho chrániť

VIDEO
Dátum: 02.12.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Sandberg je prírodným bohatstvom Bratislavy. Pomáhajte nám ho chrániť

Čas strávený v prírode pôsobí blahodarne. S pohybom v lesoch a najmä v chránených krajinných oblastiach ide ruka v ruke aj zodpovednosť za ich zachovanie. Buďte ohľaduplní k flóre aj faune a rešpektujte pokyny ochranárov.

Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla je chránené územie ležiace neďaleko miesta, kde sa rieka Morava vlieva do Dunaja. Na tomto území nájdeme jedinečnú faunu a flóru a aj významné geologické a paleontologické lokality. Nachádza sa tu mnoho chránených a ohrozených druhov rastlín aj živočíchov. Okrem ochranárov na ich zachovanie dohliada aj mestská polícia, ktorá pravidelne hliadkuje v lokalitách, kde dochádza k porušovaniu pravidiel.

Jednou z takýchto lokalít je napríklad Sandberg. Ide o významnú paleontologickú lokalitu, ktorá je veľmi obľúbeným miestom prechádzok a obísť ju zvládnu aj turisti začiatočníci, či malé deti. Ideálny prístup je od zastávky autobusov Waitov lom. Zo zastávky je to len pár desiatok metrov do kopca do rovnomenného lomu, z ktorého vás povedie chodník až k Sandbergu.

Skúsenosti mestských policajtov z oblasti Sandbergu

“Najväčším problémom je, že návštevníci schádzajú z chodníkov a dostávajú sa na miesta, kde môžu poškodiť prírodu alebo si dokonca ublížiť,” hovorí okrskár z Devínskej Novej Vsi Ján Osvald. Najmä ľudia, ktorí prichádzajú z kopca, zo smeru od Devínskej Kobyly, sa ľahko stratia z vyznačených chodníkov a dostanú sa až na samotné bralo. “Je to pieskovcová skala, ktorá zvetráva a po každom daždi z nej niečo odpadne,” vysvetľuje Ján Osvald a dodáva, že pohyb po jej vrchu je najmä z tohto dôvodu nebezpečný. 

ScreenshotJeden z jednoduchých prístupov do lokality je zo zastávky MHD Waitov lom. Screenshot: Google Maps

Častým javom je aj jazda na bicykli, ktorá nie je v tomto území povolená a riešiť je niekedy potrebné aj psičkárov, ktorí vypustia svoje domáce zvieratá na voľno. Nielenže tým ohrozujú ľudí, a to aj v prípadoch, kedy sú ich psy vycvičené, ale aj chránené a ohrozené druhy rastlín.

Pokuty dávame neradi, ale niekedy musíme

Mestskí policajti navštevujú tieto lokality pravidelne a snažia sa pôsobiť najmä preventívne. Ľudí upozorňujú na informačné tabule, ktoré určujú pravidlá správania sa a vedia im aj poradiť. Ich prítomnosť je častejšia počas voľných a víkendových dní a v prípade nezodpovedných turistov prídu riešiť priestupky aj na zavolanie. “Na mieste môžeme riešiť priestupky v blokovom konaní a to pokutou do výšky 33 eur. V prípade závažnejších porušení pravidiel nahlasujeme priestupcov priamo na ochranu krajiny a prírody. Tie môžu v správnom konaní udeliť pokutu až 3 466 eur,” dopĺňa devínsky okrskár Ján Osvald.

PB-6246Krásy prírody na dosah každej obyvateľky a každému obyvateľovi hlavného mesta. Foto: Mestská polícia Bratislava

Viac sa o lokalite Devínska Kobyla a Sandberg dočítate napríklad na Wikipédii, z ktorej sme čerpali niektoré informácie aj my:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Dev%C3%ADnska_Kobyla_(n%C3%A1rodn%C3%A1_pr%C3%ADrodn%C3%A1_rezerv%C3%A1cia)
https://sk.wikipedia.org/wiki/Sandberg 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.