Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zasahovali sme proti agresorom a spolupracovali pri akcii v Pentagone (zásahy hliadok 5. - 11. decembra)

Dátum: 14.12.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zasahovali sme proti agresorom a spolupracovali pri akcii v Pentagone (zásahy hliadok 5. - 11. decembra)

Uplynulý týždeň priniesol bratislavským mestským policajtom viacero zaujímavých situácií, s ktorými sa museli vysporiadať. Zadržali muža, ktorý sa vlámal do stánku na vianočných trhoch, asistovali Policajnému zboru pri mikulášskej akcii v Pentagone a zasahovali aj pri viacerých konfliktoch.

Hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy preverovali a riešili celkom 2 205 udalostí, z ktorých najviac sa týkalo oblasti dopravy. Mestské policajtky a policajti sa pomerne často počas týždňa zaoberali aj prípadmi nerešpektovania verejného poriadku,  tých bolo celkom 12, znečisťovaním verejných priestranstiev odpadom, porušeniami ustanovení zákona o lesoch ako aj nepovoleným požívaním alkoholu na verejnosti.

V niekoľkých prípadoch riešili aj s neporiadok v okolí kontajnerových stojísk či nerešpektovanie zákona o ochrane nefajčiarov tým, že ľudia fajčili na zastávkach mestskej hromadnej dopravy alebo na iných miestach, kde to zákon nepovoľuje. V uliciach Bratislavy sme našli 9 starých vozidiel, o ktorých sme upovedomili príslušné úrady. Najviac porušení evidujeme z Námestia SNP, zistili sme ich celkom 47. V 8 prípadoch sme k rôznym udalostiam privolávali záchranárov a 1-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmi.

Muža pri vlámaní prichytili a zadržali mestskí policajti

V nedeľu ráno, krátko pred 4:00, si mestskí policajti zo Starého Mesta počas pravidelnej hliadkovej činnosti na Hlavnom námestí všimli vylomenú dosku, ktorá slúži na uzatváranie stánku. Keď policajti podišli bližšie, aby situáciu skontrolovali, započuli z vnútra stánku buchot. Ihneď pochopili, že do stánku sa dostala cudzia osoba. Štyridsaťtriročného muža podozrivého zo spáchania trestného činu mestskí policajti následne obmedzili na osobnej slobode a odovzdali kolegom z Policajného zboru SR.

krádež_v_stánku_(Vlastné)Zlodej si zrejme myslel, že v noci je Hlavné námestie prázdne. Netušil však, že ho máme pod dozorom aj po uzatvorení stánkov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Asistovali sme pri mikulášskej akcii v objekte Pentagon

Krajská kriminálka v rámci utorkovej rozsiahlej drogovej akcie s názvom „Mikuláš“ zasahovala v Pentagone a na ďalších miestach v Bratislave a v okolitých obciach. Mestské policajtky a policajti asistovali Policajnému zboru pri zásahu na Stavbárskej ulici. Našou úlohou bolo dozerať na verejný poriadok a zabezpečiť kolegom možnosť vykonať všetky potrebné úkony bez narušenia.

Obyvatelia bloku na Stavbárskej ulici sa s mestskými policajtmi a policajtkami dobre poznajú. Od septembra, kedy sme tu zriadili vysunuté pracovisko, sme riešili desiatky prípadov, s ktorými sa na nás obrátili. Vykonali sme aj viacero zásahov priamo v obytných domoch, kedy nás obyvatelia privolali riešiť napríklad cudzie osoby v spoločných priestoroch. V okolí sídliska sa nám v uplynulých mesiacoch podarilo zaistiť aj dvoch dílerov, ktorých sme odovzdali následne Policajnému zboru.

Mikuláš_4_(Vlastné)Hliadky mestskej polície dozerali počas zásahu kriminálky na bezpečnosť a verejný poriadok. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zasahovali sme pri bitke v centre mesta

V sobotu nadránom, krátko pred 3:00 hod., si kolegovia z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie všimli prostredníctvom Mestského kamerového systému potýčku dvoch mužov na Obchodnej ulici. Príslušné hliadky mestskej polície okamžite dorazili k nim, aby konflikt medzi nimi ukončili.

Jeden z dvojice mal poranenú tvár. Muž podozrivý z napadnutia sa po vykonaní potrebných úkonov na mieste hliadkou mestskej polície sám išiel prihlásiť na príslušné oddelenie Policajného zboru. Naopak, poškodený sa po celý čas správal k policajtom agresívne, pľul na nich krv a adresoval im viaceré vulgarizmy. Snažil sa útočiť aj fyzicky. Vo svojom správaní pokračoval aj po príchode zdravotníkov, ktorí ho chceli ošetriť. To však rázne odmietal.

Jeho agresia sa len stupňovala a neustále narúšal verejný poriadok, čo vyústilo do bodu, že bolo voči nemu nutné použiť donucovacie prostriedky hmaty a chvaty. Čiastočne sa upokojil až po tom čo ho policajti predviedli na stanici na Obchodnej ulici za účelom zistenia totožnosti. Následne sme ho odovzdali príslušníkom Policajného zboru z dôvodu vykonania ďalších potrebných úkonov.

bitka_v_centre_(Vlastné)Muž sa neštítil na zasahujúcich policajtov útočiť verbálne a fyzicky a dokonca pľuť na nich krv. Foto: Mestská polícia Bratislava

Za poškodenie cudzej veci sa dostal do rúk polície

Dvojica policajtov zo staromestského veliteľstvahliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie si v sobotu o 5 ráno, pred jednou z prevádzok na Ventúrskej ulici, všimla zasahujúcu posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Záchranári ošetrovali zraneného muža, ktorý rozbil sklený výklad umiestnený nad hlavným vstupom do podniku. Muž sa bezprostredne po čine, ktorý spáchal totiž začal sťažovať na bolesti, nakoľko mu úlomky z rozbitého skla popadali priamo do tváre a spôsobili mu niekoľko povrchových zranení. Prevoz do nemocnice však nebol potrebný.

Vzniklo podozrenie, že muž sa dopustil trestného činu poškodzovania cudzej veci, preto ho policajti obmedzili na osobnej slobode. Spočiatku spolupracoval, na výzvu okamžite predložil občiansky preukaz. Pri bezpečnostnej prehliadke sa však zrazu začal aktívne brániť a snažil sa mestskému policajtovi vykrútiť ruku. Museli byť preto voči nemu použité donucovacie prostriedky, hmaty a chvaty. Hliadka mu založila putá a následne ho eskortovala na policajné oddelenie, kde si ho prevzali príslušníci štátnej polície na doriešenie.

Na sneh sme pripravení

Mestské policajtky a policajti sú počas celého zimného obdobia pripravení spolupracovať s pracovníkmi zimnej údržby a pomáhať im zabezpečiť prejazdnosť pre odhŕňacie vozidlá a ťažké mechanizmy. V prípade nezjazdnosti niektorých ciest sme pripravení usmerňovať vodičov a šoférky, taktiež pomáhame s monitorovaním lokalít, kde je predpoklad, že môže dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

sneh__(Vlastné)Aj v uplynulých rokoch boli hliadky mestskej polície pracovníkom zimnej údržby v prípade potreby plne k dispozícii. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Pri pohybe po meste, či už na pešo alebo osobnou dopravou, vyzývame ľudí k mimoriadnemu zvýšeniu opatrnosti. Ťažký a mokrý sneh už veľakrát zapríčinil napríklad pád konárov stromov či poškodenie elektrického vedenia. Opatrnejší buďte aj v na cestách. Rýchlosť prispôsobte aktuálnym poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a tiež vašim schopnostiam. Počas jazdy nezabúdajte na predvídavosť.

Hlavné mesto má v pohotovosti desiatky sypačov s pluhom a aj viac ako stovku ručných pracovníkov. K dispozícii je aj nonstop dispečing zimnej pohotovosti. Zriadená bola aj horúca linka, prostredníctvom ktorej môžete pracovníkov zimnej údržby informovať o miestach, na ktorých je potrebné odhrnúť cestu, posypať zľadovatený chodník či nahlásiť akúkoľvek inú situáciu, ktorá si vyžaduje ich pomoc.

Kontakt:

+421 2 5935 6777

zima@bratislava.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.