Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ďalším krokom je Sparta, hovorí policajtka, ktorá absolvovala jeden z najťažších pretekov na svete

Dátum: 07.12.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Ďalším krokom je Sparta, hovorí policajtka, ktorá absolvovala jeden z najťažších pretekov na svete

Preteky Spartan za desaťročie, ktoré sa organizujú na Slovensku, už uchvátili tisíce ľudí. Avšak málo z nich skúsilo extrémne náročnú 60-hodinovú verziu. Mestská policajtka Petronela Kukučková pred pár dňami úspešne absolvovala Agoge. V rozhovore sme sa pýtali na to, ako dokáže skĺbiť prácu v polícii, s rolou matky dvoch dcér, pretekaním a prácou pre Spartan.

Bez spánku, takmer bez jedla, odrezaní od civilizovaného sveta a v neustálom vypätí. Tak vyzerá 60-hodinová verzia Spartan, ktorá sa koná raz za rok. V novembri toto celosvetové podujatie hostili slovenskí organizátori. Zúčastnila sa ho aj naša policajtka, s ktorou sme sa pozreli na jej cestu k jednému z najťažších pretekov na svete.

Z dcér raz možno budú policajtky, športovkyne sú už dnes

Dve dcéry boli už od malička pri mame, keď cvičila a trénovala. “Aj keď boli úplne malé, tak som si ich položila vedľa seba a trénovala som v byte. Vedeli, že to je moja chvíľa a nemajú ma rušiť. Teraz keď cvičím, tak sa ku mne zvyknú pridať a aj vďaka tomu inklinujú k športu,” hovorí Nela o tom, ako viedla svoje dve dcérky k pohybu. Tie aj vďaka tomu rady behajú detské Spartan preteky. Staršia má osem a mladšia päť rokov. Aj vďaka tomu sa darí Nele zapasovať aspoň trochu tréningu do náročného programu policajtky a matky.

PB-6782.bakZážitky zo služieb zaujímajú dve dcéry. Tieto boli z bezpečnostného opatrenia pri návšteve pápeža na Slovensku. Foto: Mestská polícia Bratislava

Obe dievčatá vraj veľmi zaujíma aj policajná práca. “Napríklad keď prídem domov po nočnej, tak sa hneď pýtajú na zásahy, čo sme robili, kam sme išli na majákoch. Radi si pozrú aj nejaké fotografie z terénu, ku ktorým im hovorím, čo sme riešili,” vysvetľuje Nela.

Spartanovi sa venuje štyri roky

“Sú dva druhy pretekov. Je klasický 5 - 10 - 20 - 50 kilometrový beh s prekážkami a potom je Extreme Endurance a počas nich sa robia vojenské drily. Tie trvajú 4 - 12 - 24 hodín. Vrchol tohto všetkého je Agoge, ktoré trvá nepretržite 60 hodín (Agoge bol v starom grécku prísny výcvikový režim pre spartských mužov v rámci prípravy na vojenskú službu). Je to podujatie, ktoré sa koná jedenkrát za rok a pre celý svet,” dostáva sa do svojho živlu policajtka, ktorá si tento šport zamilovala v roku 2018.

DSC_4084Prekážky počas behu preveria všetky schopnosti pretekárov. Foto: Spartan Race Slovakia

“Prekážky na behoch sú silové, ako napríklad prenášanie bremien, zdvíhanie vecí, ale aj rôzne rúčkovacie, opičie dráhy a podobne. To je na tomto športe pekné, že ide o kombináciu a všestrannosť. A samozrejme medzi tým sa musí behať,” vysvetľuje nám Nela. Tá nielenže preteká, ale pridala sa aj do tímu organizátorov a na slovenských podujatiach pracuje ako stage manager a je aj asistentkou slovenskej riaditeľky pretekov.

Nie vždy je jednoduché spojiť prácu s pretekaním

Preteky sa konajú tri až štyrikrát do roka. Robota na nich je neustále, ale samozrejme pred pretekmi a počas nich je jej naviac. “Vďaka práci v mestskej polícií sa to dá skĺbiť. Vieme si s kolegami prispôsobiť plán služieb podľa našich potrieb a ak to spojím s dovolenkou, tak nie je žiaden problém. Aj toto je jednou z výhod práce v mestskej polícii,” hovorí nám policajtka.

Tento rok má Nela za sebou napríklad Spartan Ultra, 54-kilometrový pretek v Anglicku so 70 prekážkami, ktorý vo svojej kategórii žien 25 - 29 vyhrala s časom osem hodín a štyridsaťpäť minút. Podľa Nely ale nemáme zveličovať jej výkon, vraj musela absolvovať prevýšenie len 2 000 metrov.

PB-8094.bakPráca na zmeny umožňuje nastaviť si tréningy a aj účasť na pretekoch. Foto: Mestská polícia Bratislava

“Príprava nebola príliš veľká, popri mnohých udalostiach v mojom živote počas tohto roka to nebolo veľmi možné. Ale keď som mala príležitosť, tak som sa snažila chodiť veľa do schodov, skákať angličáky a keď to práca dovoľovala, tak trénovať aj v našej malej posilňovni,” hovorí.

Vrcholom sezóny a snom bolo Agoge

“Na Agoge sa pripraviť nedá, lebo scenár je neznámy. Poznáš iba lokalitu, v ktorej sa to koná a aj to iba čiastočne, keďže na úvod nás brali organizátori so zaviazanými očami autobusom hodinu od miesta, kde sme bývali.” hovorí Nela. Z predchádzajúcich ročníkov vedeli len to, že to bude trvať 60 hodín, počas ktorých sa nespí. Stravy je málo, len to, čo si účastníci vysúťažia a so sebou si môžu brať len vodu a elektrolyty. “Začiatok býva taký, že sa dlho šliape. Štandardne 20 až 30 kilometrov. Následne sa plnia tie najrôznejšie úlohy, ktoré preveria nielen fyzické, ale aj psychické schopnosti,” vysvetľuje mestská policajtka.

_DSF9061Disciplíny na Agoge sú netradičné. Niekedy je potrebné postarať sa aj o ovečky. Foto: Spartan Race Slovakia

“Veľká časť prípravy u mňa pozostávala z nočných zmien. Cez deň nespím, potom idem do nočnej zmeny a ráno keď sa vrátim, tak strávim celý deň s deťmi. Keďže viem, že toto zvládam, tak som si povedala, že ešte jednu noc k tomu vydržím,” hovorí Nela, ale realita zaskočila aj ju. Pretek je veľmi aj o psychickej sile účastníka. Človek sa stretne s takými vecami, s akými v bežnom živote nie. “Si niekde odrezaná od sveta, tri dni nespíš, nevieš čo bude. Je potrebné sa s tým vysporiadať najmä v hlave. Ide veľmi aj o komunikáciu s ľuďmi, prácu v tíme a ja, ešte ako kapitánka, som sa musela s nimi rozprávať troma jazykmi, dávať im úlohy a organizovať ich. Ku koncu sa mi už všetky jazyky miešali,” spomína Nela.

Rola líderky tímu priniesla aj svoju daň

Neuveriteľné nasadenie a vypätie síl pri organizovaní tímu sa jej takmer stali osudnými. “Ku koncu, keď sme boli na poslednom pochode, som bola nesmierne unavená. Začala som rozprávať z cesty, videla som ľudí, ktorí tam neboli, bola som úplne mimo, nevládala som a nevedela som to ovplyvniť. Veľmi som chcela ísť, ale nevedela som kráčať.”

IMG_1843Len veľmi málo jedla, málo vody a 60 hodín bez spánku. Aj s tým sa musela mestská policajtka popasovať. Foto: Spartan Race Slovakia

Nele vtedy pomohol parťák z jej tímu a dokonca človek z druhého tímu. Podopreli ju a pomohli jej s chôdzou. Dokonca jej zobrali na chvíľu aj batoh. Ona celý čas vravela, že nech jej ho vrátia, že nechce, aby kvôli nej niekto iný preteky nedokončil. Avšak za celý ten čas, čo na Agoge spolu strávili, si získala ich srdcia a nechceli dopustiť, že by ju nechali niekde cestou do cieľa. “Bola to veľká vec, veľké gesto od tých ľudí,” dodáva vďačne Nela. O náročnosti celého podujatia hovorí aj to, že už počas prvých 24-hodín skončili siedmy ľudia.

_DSC0421V Číne účastníci pochodovali po Čínskom múre, na Slovensku bojovali napríklad s mrazivým počasím nad Terchovou. Foto: Spartan Race Slovakia

Splnený sen a prázdno, ale len na chvíľu

“Dalo mi to veľa. Človek si uvedomí, v akom prepychu a luxuse žije. Potom, keď skúsiš ten diskomfort, to, aké zlé to môže byť, a aj napriek tomu vydržíš a spoznáš svoje fyzické a psychické možnosti, to všetko ťa neuveriteľne posunie vpred.“ Avšak so splneným snom prichádza aj prázdno. „Na čo sa tešiť, čo teraz? Po niečom veľmi túžiš a potom to zrazu máš. Splnilo sa to, ale teraz neviem, čo ďalej. Agoge som mala už dlho v hlave a teraz som to zažila. Samozrejme, že som šťastná, že som to zvládla.” Ľudia, ako Nela, však dlho neotáľajú. A aj ona má už nový cieľ. “Ešte sú majstrovstvá sveta, ktoré sa odohrávajú v Grécku, priamo v Sparte.” A to vo všetkých troch disciplínach, Sprint, Super a Beast. Jej cieľom je absolvovať všetky.

DSC_8004_1Jeden z najextrémnejších pretekov na svete absolvovala úspešne aj naša policajtka Petronela Kukučková. Foto: Spartan Race Slovakia

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.