Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestskí policajti pomohli zranenému cyklistovi (zásahy hliadok 27.9. - 3.10.2021)

VIDEO Facebook
Dátum: 06.10.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Mestskí policajti pomohli zranenému cyklistovi (zásahy hliadok 27.9. - 3.10.2021)

V úvode 39. týždňa odštartovala mestská polícia druhý kurz odbornej spôsobilosti. Mestskí policajti tiež poskytovali prvú pomoc zranenému cyklistovi, no upozornili aj hasičov na spadnutý strom blokujúci cestu. 

Udalostí, ktoré sme v uplynulom týždni zaznamenali bolo takmer 1500. Skladba priestupkov hovorí, že najviac – 1074, sme ich riešili na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. V značnej miere sa mestskí policajti zaoberali aj porušeniami na úseku verejného poriadku a v oblasti čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne časté boli aj prípady týkajúce sa neporiadku v okolí kontajnerových stojísk, ako aj priestupky súvisiace s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejnosti. V minulotýždňovej štatistike sa objavujú taktiež porušenia v súvislosti s nerešpektovaním zákazu vjazdu s bicyklom, nepovoleným ambulantným predajom, nedodržiavaním povinností majiteľov psov, ale aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Mestskí policajti nahlasovali na príslušné úrady 3 staré vozidlá a 2 nové nelegálne skládky.

20200513_111308_nová_(Vlastné)Dokumentovanie nelegálnej skládky odpadu. Foto: Mestská polícia Bratislava (ilustračné)

Najviac porušení za uplnyulý týždeň evidujeme z Krasovského ulice v mestskej časti Petržalka. Zistili sme tu celkom 35 protiprávnych konaní. K 2 udalostiam sme privolávali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci a 1 prípad si vyžadoval prítomnosť príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Cestu zablokoval spadnutý strom

Prítomnosť bratislavských hasičov si vyžadoval prípad spadnutého stromu. Ten si všimli počas bežnej sobotnej služby mestskí policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Strom zavalil príjazdovú cestu ku Kramerovmu Lomu v bratislavskom Novom Meste. Operátor linky mestskej polície 159 preto ihneď vyrozumel hasičov, ktorí si so stromom hravo poradili a v priebehu niekoľkých minút bola cesta opäť prejazdná.

Po nešťastnom páde zostal v bezvedomí

Policajti z Okresného veliteľstva Bratislava V, v piatok na Viedenskej ceste, spozorovali nehybne ležiaceho muža. Hneď vedľa neho sa na zemi nachádzal pohodený bicykel. Muž z neho zrejme nešťastne spadol, pričom po páde zostal ležať v bezvedomí. Petržalskí policajti neváhali a zranenému cyklistovi okamžite podali prvú pomoc. Na miesto sa v priebehu niekoľkých minút dostavili aj pracovníci rýchlej zdravotnej pomoci, ktorí ho následne previezli do nemocnice na Antolskej ulici. Poškodený bicykel mestskí policajti, samozrejme, nenechali len tak, previezli ho do priestorov okresného veliteľstva mestskej polície na Haanovej ulici.

159553724_1805203786306899_1838441342241547427_o_(Vlastné)Asistencia mestskej polície počas zásahu posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Foto: Mestská polícia Bratislava (ilustračné)

Výcvik nových mestských policajtov v Bratislave pokračuje druhou triedou

V kurze je zapísaných osem žien a pätnásť mužov. Čakajú na nich tri mesiace prípravy, ktorú zakončia skúškami v decembri. Cieľom kurzu odbornej spôsobilosti je pripraviť budúcich mestských policajtov na výkon služby po praktickej a teoretickej stránke.

PB-7194_(Vlastné)Budúci mestskí policajti aktuálne zaradení do druhého kurzu odbornej spôsobilosti. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vďaka teoretickej výuke sa noví kolegovia naučia orientovať v kľúčových právnych otázkach a dokážu si správne vyložiť konkrétne situácie, s ktorými sa stretnú v uliciach hlavného mesta. Osvoja si všeobecne záväzné právne predpisy, ktorými sú napríklad zákon o obecnej polícii, priestupkový a trestný zákon, správny poriadok, zákon o cestnej premávke a mnohé ďalšie.

Neoddeliteľnou súčasťou výcviku frekventantov v kurze odbornej spôsobilosti je aj fyzická príprava. Študentov čaká zaujímavý výcvik, počas ktorého sa naučia používať donucovacie prostriedky a zakročovať proti páchateľom trestných činov či priestupkov. Osvoja si napríklad aj manipuláciu so zbraňou. Okrem streleckej a policajno-odbornej prípravy kolegov neminie aj príprava zdravotnícka, počas ktorej sa naučia poskytnúť prvú pomoc. Je nesmierne dôležité, aby policajti dokázali pohotovo a správne reagovať na rôzne, mnohokrát aj vyhrotené, situácie, s ktorými sa v teréne stretnú. Naši vlastní inštruktori, ako aj lektori z Policajnej akadémie, sa im preto snažia odovzdať čo najviac z ich vedomostí a skúseností.

PB-5439_(Vlastné) Súčasťou kurzu odbornej spôsobilosti je aj praktický výcvik. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nových kurzistov v ich prvý deň prišiel privítať aj náčelník mestskej polície Miroslav Antal, ktorý ich svojimi slovami povzbudil a poprial im veľa šťastia počas najbližších troch mesiacov štúdia. Veríme, že aj v druhom kurze sa zopakujú výsledky predošlej triedy, ktorá nastúpila do vzdelávania v Bratislave v júni. Policajti z prvého kurzu sú už mesiac úspešne integrovaní do denných procesov a stali sa pevnou súčasťou mestskej polície.

PB-7249_(Vlastné)_1Novým kolegom sa v ich prvý deň v školiacom stredisku prihovoril aj náčelník mestskej polície Miroslav Antal. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.