Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Povolanie policajta neodkladáme s uniformou, hovorí Blanka Gurová, ktorá vo voľnom čase pomohla chytiť násilníka

Dátum: 31.08.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Povolanie policajta neodkladáme s uniformou, hovorí Blanka Gurová, ktorá vo voľnom čase pomohla chytiť násilníka

Jej obľúbeným rajónom je oblasť Cesty mládeže, kde dozerala na poriadok z koňského chrbta.

Blanka patrí medzi mnoho aktívnych policajtov, ktorí neposedia na mieste a idú medzi ľudí. Jej obľúbeným rajónom je oblasť Cesty mládeže, kde dozerala na poriadok z koňského chrbta, ale spolu neváhali prísť ani do centra mesta. 

Mestská policajtka Blanka Gurová patrila k tým, ktorých správy o zrušení konskej jednotky nepotešili. Využitie koní videla nielen v oblasti Mestských lesov v Bratislave, kde poskytovali rýchly a zároveň ekologický spôsob prepravy, ale aj v meste, kde kôň vďaka jeho prirodzenému rešpektu pomáhal tlmiť napäté momenty.

Po zrušení jednotky sa Blanka presunula na kynológiu. Od koní ku psom je možno ďaleká cesta, avšak aj ona patrí k vášnivým psíčkarom. O tom sa mohol presvedčiť aj muž, ktorý sexuálne obťažoval ženy v okolí obce Vysoká pri Morave. Aby sme to upresnili,  Blanka Gurová nie je bežnou psíčkarkou, donedávna mala tri perfektne vycvičené americké buldogy, ktoré jej pomohli dolapiť tohto páchateľa. A to všetko vo voľnom čase.

O sexuálnom predátorovi miestni vedeli

O tom, že sa v okolí Vysokej pri Morave pohybuje nejaký muž, ktorý obťažuje ženy v lese, bratislavská mestská policajtka už vedela. „Dávame si vedieť, čo sa deje v okolí. Počula som už o veľmi nepríjemnom zážitku jednej psíčkarky s neznámym mužom v lese, ktorú páchateľ sexuálne napádal aj napriek tomu, že venčila rotvajlera.“ A nezostalo len pri slovách, pred obrovským psom si ju dokonca dovolil chytať za zadok. Aj ďalšie dievčatá z dediny opisovali na sociálnych sieťach stretnutia s ním. Okrem oplzlých rečí si mal neustále mädliť pohlavné orgány v nohaviciach. 

ts-svk-20210714-policia-pes-033-hAj americká buldočka Lexy pomáhala s dolapením páchateľa. Foto: Tony Štefunko

Kto vie, kedy sa mohlo stať niečo vážnejšie. Muž však stretol Blanku. Z lesa po chodníku prišiel slušne oblečený cyklista, ktorý ju pozdravil a spýtal sa, či jej nebude vadiť, ak sa osvieži vo vode. „Tak som odišla so psami ďalej, aby ho neotravovali, ale on nešiel do vody. Schoval sa za stromy a stále nás pozoroval. Potom sa zas priblížil a zas schoval a tak to spravil trikrát,“ vysvetľuje bratislavská mestská policajtka, ktorá sa ho napokon spýtala, čo v skutočnosti chce. „Začal sa pýtať, či sa neokúpeme spolu. Vraj nám bude dobre. Vtedy mi už bolo jasné, že je to on,“ spomína Blanka.

Pomohli jej tri perfektne vycvičené psy

Muž ju požiadal, aby svojich psov priviazala, nech sa môžu bližšie porozprávať. Vtedy si už Blanka jeho reči nahrávala na telefón. „Stále chválil moju postavu a rozprával, ako by nám spolu mohlo byť pekne a po celý čas si cez nohavice hnietol prirodzenie,“ vysvetľuje Blanka. Nakoniec padol aj priamy návrh na sex. To už Blanka vytáčala na mobile policajnú 158-čku. „Nemohla som sa dovolať, lebo hneď za riekou je Rakúsko a telefón ma stále presmerovával na rakúskeho operátora,“ spomína Blanka na nečakanú drámu. Vedela však, že o pol kilometra od nej sú rybári, ktorých pozná. Jeden z nich hneď zdvihol. Blanka do telefónu vykríkla: „Počúvaj, volaj štátnych policajtov, mám tu toho úchyláka!“

ts-svk-20210714-policia-pes-034-hPerfektne vycvičený pes. Foto: Tony Štefunko

Keď to počul muž, ktorý ju obťažoval, schmatol bicykel a nasmeroval ho proti psom. Tí nezaváhali. Lexy na útočníka skočila aj cez bicykel, jej dcéra Anjou ho obišla a kusla do zadku. Spolu s najstaršou Hanny muža okamžite zatlačili do neďalekej húštiny. „V momente sa mi stratili z dohľadu,“ vysvetľuje. Muž pred psami vyliezol na strom. Ale nevydržal tam dlho. Spadol do rieky a Blanka psa odvolala, lebo sa bála, že ho strhne prúd a utopí sa. Útočníkov bicykel pohotovo skryla, aby sa k nemu nedostal, keď vylezie z vody.

Identifikovali ho na základe bicykla, bol známou firmou

Keď prišla policajná hliadka, povedali Blanke, že to nie je prvý raz, čo sa ho snažili dolapiť. Tentokrát však mali jeho bicykel. Zobrali ho do miestnej krčmy a ľudia ho spoznali. Navyše mali presný popis páchateľa od Blanky. Vďaka miestnej znalosti a vytrvalosti, dokázali dvaja príslušníci z obvodného oddelenia policajného zboru v Stupave predátora čoskoro vypátrať. Blanka ho spoznala. A to aj napriek tomu, že si vyholil hlavu a začal rozprávať po záhorácky, hoci pri rieke hovoril čistou slovenčinou. Potom ho identifikovali aj ďalšie ženy, ktoré s ním mali tú česť. Muž mal napokon na rováši toho oveľa viac.

ts-svk-20210714-policia-pes-011-hBlanka Gurová patrí medzi mestských policajtov, ktorí neskladajú uniformy s príchodom domov. Foto: Tony Štefunko

Rázne nie

„Takému indivíduu treba rázne povedať: NIE! Prípadne aj začať kričať. Mnohé dievčatá sa nad takýmito návrhmi a komentármi len pousmejú a to ich povzbudzuje,“ odkazuje Blanka ženám s tým, že úchylák môže na prvý pohľad vyzerať ako slušný človek. Aj ten, s ktorým sa stretla ona, bol upravený taliansky typ s bokombradami v peknom oblečení. Nikdy však neviete, v ktorom momente vám naozaj ublíži.   

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.