Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Starali sme sa o bezpečnosť na verejných zhromaždeniach a riešili verejný poriadok v Rači (zásahy hliadok 10. – 16. októbra)

Dátum: 18.10.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Starali sme sa o bezpečnosť na verejných zhromaždeniach a riešili verejný poriadok v Rači (zásahy hliadok 10. – 16. októbra)

Počas druhého októbrového týždňa riešili mestskí v hlavnom meste viac ako 2 000 udalostí. Vo zvýšenej miere sa venovali poriadku v uliciach Rače, opäť dohliadali na bezpečnosť počas futbalového zápasu, ale aj viacerých verejných zhromaždení a otvorili ďalšie vysunuté pracovisko, tentokrát v Devínskej Novej Vsi. Mestská polícia sa tiež aktívne podieľala na bezpečnostno-preventívnych aktivitách pri príležitosti Dňa bielej palice.

Najčastejšie sa hliadky mestskej polície v uplynulom týždni zaoberali dopravnými porušeniami. Často riešili aj priestupky proti verejnému poriadku, prípady znečisťovania verejných priestranstiev odpadom, ako aj nerešpektovanie zákazu konzumácie alkoholu na verejnosti. Vysporiadať sa museli aj s prípadmi poškodzovania verejnej zelene, nepovoleným pálením odpadu, či užívaním verejných priestranstiev bez príslušných povolení.

Mestskí policajti riešili tiež niekoľko majiteľov psov, ktorí nerešpektovali ustanovenia príslušného zákona, viacero prevádzok, ktoré mali otvorené dlhšie ako povoľujú príslušné všeobecne záväzné nariadenia, ale aj taxikárov, ktorí si nesplnili svoje povinnosti, ktoré im ukladá zákon o cestnej doprave. Na miestne úrady sme nahlasovali 6 nových nelegálnych skládok odpadu, 9 vrakov vozidiel3 prípady poškodenia dopravného značenia. Najviac porušení evidujeme z Tyršovho nábrežia v Petržalke. K ľuďom so zdravotnými problémami sme 8-krát privolávali záchranárov1-krát sme spolupracovali aj so Slobodou zvierat.

Vo zvýšenej miere sme sa venovali poriadku v uliciach Rače

V Rači sme počas minulého týždňa zrealizovali preventívno-bezpečnostnú akciu. Zamerali sme sa najmä na oblasti, v ktorých sa schádzajú ľudia konzumujúci alkohol na verejnosti. Medzi týmito miestami boli napríklad oblasti Rustaveliho ulice, Peknej cesty a Púchovskej ulice pri potravinách, Detvianskej ulice pri cintoríne, Račianskej pri polygrafickej škole, detské ihrisko Pri Šajbách, v okolí amfitéatru v Knižkovej doline alebo pri športoviskách na Kadnárovej, Alstrovej, Kafendovej alebo Plickovej ulici a na ďalších miestach, ktoré sme vybrali na základe miestnej skúsenosti a žiadosti miestneho úradu. Do kontrol sa zapojila aj environmentálna hliadka mestskej polície, ktorá mala za úlohu pomôcť v oblastiach, ktoré susedia s Mestskými lesmi.

V rámci kontrol sme identifikovali viacero vrakov, riešili psov bez registračných známok, našli nelegálne skládky, riešili šoférov, ktorí stali v zónach zákazu státia, jazdili po chodníkoch, parkovali v boxoch pre ľudí so zdravotným znevýhodnením alebo fajčili na zastávkach, ale zamerali sme sa aj na psíčkarov, šoférky a vodičov alebo bezpečnosť pri školách.

PB-15-5_(Vlastné)V Rači sme sa zamerali na najpálčivejšie problémy, ktoré trápia jej obyvateľky a obyvateľov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Správnym nastavením a zameraním sa na problémy jednotlivých mestských častí alebo oblastí sa nám preventívno-bezpečnostnými akciami darí výrazne zlepšiť situáciu vo verejnom poriadku a upovedomiť obyvateľov a obyvateľky o zákonoch a všeobecne záväzných nariadeniach, ktoré je nutné dodržiavať. Mestská polícia dohliada nepretržite na verejný poriadok a snaží sa aktívne zisťovať jeho porušenia. Samozrejme, veľmi nám pomáhajú aj samotní obyvatelia a obyvateľky. Ak ste svedkom porušovania verejného poriadku alebo by k nemu mohlo dochádzať, informujte nás prostredníctvom bezplatnej a nepretržite fungujúcej linky 159.

Futbalový zápas a viaceré verejné zhromaždenia pod dohľadom mestskej polície

Vo štvrtok sa na Národnom futbalovom štadióne odohral ďalší zo série duelov Európskej konferenčnej ligy, tentokrát medzi ŠK Slovan a švajčiarskym FC Bazilej. Zápas bol vyhodnotený ako rizikovýočakával sa vysoký počet fanúšikov oboch futbalových mužstiev. Mestská polícia bola počas celého dnešného dňa súčinná s Policajným zborom.

Výrazne sme zvýšili počty hliadok v uliciach Bratislavy, ktoré si mohli ľudia všimnúť už od obedňajších hodín. Na verejný poriadok sme dozerali najprv predovšetkým v centre Starého Mesta, kde sa pohybovali väčšie skupinky priaznivcov švajčiarskeho mužstva. Vo večerných hodinách, približne od 16:00, sme dohliadali na bezpečnosť najmä v okolí štadióna. V teréne sme mali policajtky a policajtov zo všetkých okresných veliteľstiev mestskej polície a aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie spolu so psami. Športové podujatie sa zaobišlo bez závažnejšieho narušenia verejného poriadku.

IMG_20221013_165602_(Vlastné)Na bezpečnosť nám pomáhali dozerať aj naši štvornohí kolegovia. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Vo štvrtok večer sme zároveň museli viacero hliadok vyčleniť aj do centra mesta, kde sa konalo zhromaždenie a pochod ako reakcia na stredajšiu streľbu na Zámockej ulici. Dohliadali sme na verejný poriadok a bezpečnosť zúčastnených. Zhromaždenia sa konali aj ďalšie dni. V piatok sa pochodu proti nenávisti voči LGBTI komunite, taktiež v centre mesta, zúčastnilo približne 10 000 ľudí. V strehu sme boli aj počas nedeľného zhromaždenia, ktorého pokojný priebeh v jeho závere narušil muž, ktorý vtrhol na schody pred parlamentom a to priamo medzi policajtov. Ten sa však takmer okamžite ocitol v rukách kolegov z Policajného zboru.

Deň bielej palice symbolizuje aj potrebu ohľaduplnosti k druhým

Pri príležitosti Medzinárodného dňa bielej palice sme sa prešli so zástupcami Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska ulicami Starého Mesta. Cieľom bolo identifikovať prekážky, ktoré kladieme ľuďom doslova pod nohy. Stretnutie aj nám ukázalo situácie, ktoré nás často ani nenapadne riešiť. Mestské policajtky a policajti sa denne stretávajú s porušovaním pravidiel cestnej premávky a aj s ľahostajnosťou ľudí k potrebám a obmedzeniam druhých. Medzi nimi sú to napríklad autá odparkované v pešej zóne alebo na chodníkoch, bez ponechania dostatočného priestoru na prejdenie, ale aj reklamné pútače podnikov či kolobežky zaparkované na vodiacich čiarach pre nevidiacich.

IMG_7779_nová_(Vlastné)So zástupcami ÚNSS sme si posvietili napríklad aj na parkovanie vozidiel na vodiacich líniách na Obchodnej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Obzvlášť nebezpečnými sú autá, ktoré ich šoférky a vodiči parkujú v tesnej blízkosti priechodov pre chodcov a cez ktoré nie je vidieť chodcov a ani prichádzajúce vozidlá. Aj bežný chodec má častokrát čo robiť, aby prípadné hroziace nebezpečenstvo včas zaznamenal a vyhol sa mu. O to ťažšie sa v cestnej premávke orientuje a pohybuje práve zrakovo znevýhodneným ľuďom. Ohroziť ich môžu nielen zle zaparkované vozidlá, ale napríklad aj kolobežky pohodené mimo vyhradených plôch, reklamné pútače či dokonca stavebný materiál a odpad na chodníkoch. Ich veľkým pomocníkom, ako predísť nebezpečným situáciám, je biela palica, ale ani tá nie je všemocná.

Je preto na každom z nás, aby dbal na bezpečnosť druhých a nevytváral zbytočné prekážky chodcom. Parkujte preto zdieľané kolobežky na ich miesta, nenechávajte neporiadok na chodníkoch a ak sa staráte o predajňu, reštauráciu alebo inú prevádzku, reklamné pútače umiestňujte na bezpečné miesto.

Ako zadržať páchateľa trestného činu?

Neoddeliteľnou súčasťou výcviku budúcich mestských policajtov v kurze odbornej spôsobilosti je okrem teoretickej výuky aj praktická a fyzická príprava. Naposledy sa frekventanti v rámci praxe učili ako zadržať páchateľa alebo páchateľov trestných činov bez toho, aby im ublížili a zároveň ohrozili samých seba. Je to jeden z najdôležitejších úkonov, ktoré musia budúce policajtky a policajti zvládnuť. Aj preto sme veľmi radi, že výcvik kadetiek a kadetov máme vo vlastných rukách a ich tréning zabezpečujú profesionáli s dlhoročnými skúsenosťami a to nie len v mestskej polícii, ale aj z iných bezpečnostných zložiek.

311417630_2259197560907517_5499762585441599415_n_(Vlastné) Budúce mestské policajtky a policajti musia v rámci trojmesačného výcviku absolvovať aj praktickú časť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Počas prípravy budúce policajtky a policajti trénovali ako zadržať páchateľa v stoji, kľaku, v ľahu a to s klasickými putami, ale aj s lankovými. Taktiež trénovali, ako prekonať pasívny odpor ľudí, ktorí nechcú uposlúchnuť výzvy. Naši kurzisti sú v týchto dňoch približne v polovici ich trojmesačnej prípravy. Veríme, že sa so všetkými uvidíme začiatkom decembra v uliciach hlavného mesta.

Po novom sme bližšie už aj k obyvateľkám a obyvateľom Devínskej Novej Vsi a Devína

Aj bezpečnosť v okrajových častiach Bratislavy je pre nás nesmierne dôležitá. Preto je našim zámerom postupne otvárať vysunuté pracoviská mestskej polície práve v týchto oblastiach a efektívnejšie tak riešiť problémy, ktoré trápia miestnych. Najnovšie sa tí, ktorí preferujú osobný kontakt a potrebujú sa poradiť alebo nám podať podnet, môžu obrátiť na naše policajtky a policajtov v priestoroch nového pracoviska na Opletalovej ulici č. 4 v Devínskej Novej Vsi.

Úradné hodiny sme v začiatkoch nastavili na každý utorok v čase od 14:00 do 16:00 a štvrtky od 16:00 do 18:00, rovnako ako aj na pracoviskách v Rači a Rusovciach. Sme však pripravení reagovať na vývoj bezpečnostnej situácie v danej lokalite, potreby oboch mestských častí a aj záujem verejnosti a v prípade potreby budeme úradné hodiny prispôsobovať. Priestory pracoviska slúžia zároveň aj ako zázemie pre naše kolegyne a kolegov hliadkujúcich v Devínskej Novej Vsi a Devíne. Stretnúť ich v uliciach teda môžete aj mimo úradných hodín a obrátiť sa na nich s akýmkoľvek problémom.

IMG-20221013-WA0031_(Vlastné) Mestské policajtky a policajtov je možné, aj vďaka novému pracovisku, vidieť v oboch mestských častiach častejšie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Svoje vedomosti a skúsenosti, v oblasti ochrany detí, nám odovzdali tí najpovolanejší – experti z humanitárnej organizácie UNICEF

Kontinuálne vzdelávanie mestských policajtiek a policajtov je pre skvalitnenie výkonu služby v uliciach hlavného mesta, a tým aj zvýšenie bezpečnosti, nesmierne dôležité. Preto sme veľmi radi, že sme v tomto týždni mali možnosť učiť sa od expertov jednej z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete – UNICEF.

Prostredníctvom tréningov, ktoré viedli skúsení lektori zo zahraničia sme si rozšírili svoje obzory v oblasti ochrany, tej najzraniteľnejšej skupiny ľudí, detí. Diskutovali sme na tému obchodovania s ľuďmi, či vydierania so zameraním na sexuálne zneužívanie detí a jeho prevenciu. Osvojili sme si tiež základy vhodnej, citlivej a efektívnej komunikácie s deťmi.

310669316_2259174970909776_5664692245346332185_n_(Vlastné) Cenné skúsenosti a vedomosti nám odovzdali profesionáli z organizácie UNICEF. Foto: Mestská polícia Bratislava

Bezpečnosť detí je pre nás veľmi dôležitá. Nielen vonku, v uliciach, ale aj v online priestore na ne denne striehne množstvo nástrah. Preto im venujeme zvýšenú pozornosť a snažíme sa ich, najmä prostredníctvom preventívnych aktivít, ktoré realizujeme v školských a predškolských zariadeniach, chrániť.

Sme presvedčení, že vedomosti získané práve od tých najskúsenejších v tejto oblasti pretavíme nielen do učenia v školách, ale využijeme ich aj v rámci našej služby.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.