Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zvýšili sme kontroly motorkárov v peších zónach a pomohli dezorientovanej žene (zásahy hliadok 8. – 14. mája)

Dátum: 16.05.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zvýšili sme kontroly motorkárov v peších zónach a pomohli dezorientovanej žene (zásahy hliadok 8. – 14. mája)

Mestské policajtky a policajti sa v minulom týždni zaoberali takmer 2 700 udalosťami. Pomáhali napríklad dezorientovanej žene a posvietili si aj na vodičov taxislužieb. V tomto období tiež dôslednejšie kontrolujú motorkárov parkujúcich v peších zónach.

Z celkového počtu zistených a riešených udalostí sa väčšina týkala oblasti dopravy. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pravidlá dodržiavania čistoty a poriadku upravujú všeobecne záväzné nariadenia jednotlivých mestských častí. Pomerne často sme riešili majiteľov psov nerešpektujúcich príslušné pravidlá, ktoré musia dodržiavať pri venčení psov.

Počas týždňa sa hliadky mestskej polície zamerali aj na taxikárov, či si plnia svoje povinnosti v zmysle zákona o cestnej doprave. V teréne sme našli 1 nelegálnu skládku odpadu a 4 vraky vozidiel, ktoré sme hlásili príslušným miestnym úradom. V uliciach mesta sme sa stretli aj s priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Bajkalská ulica, z ktorej evidujeme 46 porušení. V 2 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci a 6-krát so Slobodou zvierat

nebez_psy_5_(Veľké)S pracovníkmi Slobody zvierat spolupracujeme spravidla každý týždeň pri najrôznejších prípadoch. Zväčša sa jedná o zatúlané zvieratá, ktoré je potrebné odchytiť. Na fotografii sú policajtka a policajt z environmentálnej hliadky, ktorí so Slobodou zvierat riešili odobratie agresívnych psov, ktorých výchovu ich majiteľ už viac nezvládal a dobrovoľne sa ich vzdal. Foto: Mestská polícia Bratislava

Motorky do peších zón nepatria

V tomto období, každým rokom, prijímame zvýšený počet podnetov na motorky parkujúce v peších zónach. Ich narastajúci počet vnímame aj my počas hliadkovania. Mestské policajtky a policajti sa preto na ich kontrolu v týchto dňoch zameriavajú dôkladnejšie. Cieľom zvýšeného výkonu služby je zároveň pôsobiť preventívne a odradiť tak motoristov a motoristky od nerešpektovania pravidiel, ktoré v peších zónach platia.

Motocykle, rovnako ako autá, majú vjazd do pešej zóny bez príslušného povolenia zakázaný. Obdobne je to aj s parkovaním. V pešej zóne s motorkou stáť nemôžete, ak dopravnou značkou nie je určené inak. Motorové vozidlá s povolením na vjazd však môžu zotrvať v cieli jazdy na čas nevyhnutne potrebný na splnenie účelu vjazdu (napríklad na urýchlené naloženie alebo zloženie nákladu a aj to len v určitých časoch dňa).

Záleží nám na tom, aby sa ľudia prechádzaním bratislavskými pešími zónami cítili bezpečne a aby ich, predovšetkým v priestoroch pre nich určených, neohrozovali a neobmedzovali neohľaduplní motoristi. Preto v kontrolách budeme pokračovať aj naďalej.

345585402_313111524790283_4734628049525848541_n_(Veľké)Niektorí motorkári nerešpektujú zákaz státia v peších zónach. Hliadky mestskej polície sa preto na nich počas "motorkárskej sezóny" zameriavajú dôkladnejšie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dezorientovanú ženu sme dostali do rúk záchranárov

Vo štvrtok predpoludním sa pri hliadke z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorá sa práve nachádzala na parkovisku na Dudvážskej ulici, pristavila oznamovateľka s tým, že si pred chvíľou všimla ženu, ktorá pri vychádzaní z banky nešťastne spadla na zem, silno si udrela hlavu a po páde pôsobila dezorientovane.

Policajti ju do niekoľkých sekúnd našli a pristavili sa pri nej. Vonkajšie zranenia si síce nevšimli, avšak pri rozhovore s ňou spozorovali, že nedokáže reagovať ani na základné otázky. Podozrenie, že by mohlo ísť o dezorientáciu bolo teda na mieste.

Členovia hliadky usúdili, že je nutná prítomnosť pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci. Tí ženu previezli na centrálny príjem do nemocnice v Ružinove. Hliadka bola na žiadosť záchranárov súčinná aj pri prevoze pacientky na ďalšie vyšetrenia.

Zamerali sme sa na taxikárov

Vodičov taxislužieb kontrolujeme pravidelne v rámci bežného výkonu služby. V minulom týždni sme však aj v spolupráci pracovníkmi hlavného mesta,  z odboru kontroly a vydávania dopravných povolení, zrealizovali akciu zacielenú práve na dodržiavanie povinností, ktoré im stanovuje zákon o cestnej doprave.

Celkovo sme počas uplynulého týždňa skontrolovali 17 vozidiel poskytujúcich taxislužbu.4 prípadoch sme odhalili rôzne porušenia.2 vodičov taxi to bolo chýbajúce označenie taxikárskeho vozidla, 1-krát chýbajúci transparent, resp. strešné osvetlenie taxíka a v 1 prípade nemal taxikár potrebné doklady na vykonávanie tejto činnosti. Zvyšných 13 vodičov v kontrolách obstálo bez porušení. V cielených akciách, ale aj námatkových kontrolách budeme pokračovať.

taxi_kontrola_(Veľké)Námatkové kontroly vodičov taxislužieb vykonávame priebežne v rámci hliadkovania v uliciach Bratislavy, no pravidelne realizujeme aj cielené akcie. Foto: Mestská polícia Bratislava

V streleckej súťaži sme obstáli na jednotku

Vo štvrtok sa konala strelecká súťaž príslušníkov mestských polícií o pohár primátora mesta Košice. Nebolo to len o streľbe ako takej, účastníci mohli preveriť svoje zručnosti a schopnosti pri najrôznejších situáciách, napríklad strieľať pri fyzickej záťaži, intuitívne na veľmi krátku vzdialenosť alebo na pohyblivé terče.

Zúčastnili sa na nej nielen policajtky a policajti zo slovenských mestských polícií, ale aj z Čiech či špecializovaných policajných útvarov. Svoje zastúpenie na súťaži mala aj Mestská polícia Bratislava. Naša kolegyňa Miška si vybojovala 2. miesto v kategórii ženy a získala aj ocenenie - Najlepšia mestská policajtka.

IMG-20230511-WA0012_(Veľké)Zo súťaže si mestská policajtka Miška odniesla až dve ocenenia. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.