Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachraňovali sme ženu na moste a aj strateného chlapca s autizmom (zásahy hliadok 24. – 30. apríla)

Dátum: 03.05.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachraňovali sme ženu na moste a aj strateného chlapca s autizmom (zásahy hliadok 24. – 30. apríla)

Počas posledného aprílového týždňa hliadky mestskej polície zachraňovali ženu, ktorá mala v úmysle skočiť z mosta, dozerali na pokojný priebeh ďalšieho futbalového stretnutia a spolupracovali aj s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru pri hasení požiaru. V minulom týždni sa náčelníci viacerých mestských a obecných polícií stretli s prezidentkou Slovenskej republiky, s ktorou sa rozprávali nielen o novom zákone o obecnej polícii.

Mestské policajtky a policajti sa v minulom týždni zaoberali 2 574 udalosťami, z ktorých väčšina sa týkala oblasti dopravy. Dopravných porušení sme zaznamenali a riešili celkom 1 133, z nich 47 bolo spáchaných závažným spôsobom. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli druhými najzastúpenejšími, sme často riešili aj ľudí, ktorí pri venčení svojich psov nerešpektovali ustanovia zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a aj príslušné všeobecne záväzné nariadenia.

Niekoľkokrát sme sa tiež zaoberali priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu a aj vodičmi taxislužieb, ktorí si neplnili svoje povinnosti v zmysle zákona o cestnej doprave. Nechýbali priestupky spojené s neudržiavaním čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Na miestne úrady sme nahlasovali 5 vrakov vozidielv 1 prípade nám všímavý občan odovzdal nájdené osobné doklady. Najviac priestupkov evidujeme z Bajkalskej ulice, riešili sme ich tam celkom 38. V 12 prípadoch mestskí policajti a policajtky spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 1-krát s hasičmi4-krát so Slobodou zvierat.

Pomáhali sme pri záchrane ženy na Moste SNP

Počas pondelkovej nočnej služby sa ponáhľali hliadky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie a petržalského veliteľstva k mladej žene na Most SNP. Tá mala v úmysle skočiť z mosta. Upozornili nás na ňu prostredníctvom linky 159 všímaví okoloidúci, ktorým nebola ľahostajná. Až do príchodu hliadok mestskej polície sa ju snažili dostať čo najďalej od zábradlia. Opatrným a citlivým prístupom policajtky sa napokon ženu podarilo upokojiť a následne dostať do opatery záchranárov, ktorí ju aj za našej asistencie previezli do nemocnice.

ena_na_moste_SNP_(Veľké)Po tom, čo sme mladú ženu upokojili sme ju odovzdali do opatery záchranárov. Foto: Mestská polícia Bratislava

K dymu vychádzajúcemu z podzemia sme privolávali hasičov

V sobotu vo večerných hodinách sme na linke 159 prijali oznam, že na Pražskej ulici je z podzemia cítiť zvláštny zápach. Ihneď na miesto smerovala hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Policajti na mieste zistili, že štipľavý dym vychádza z tunela pripomínajúceho CO kryt. Prostredníctvom operačného strediska bol okamžite vyrozumený Hasičský a záchranný zbor. Hasiči boli na mieste do niekoľkých minút. Členovia hliadky im poskytli asistenciu v podobe zabezpečovania miesta udalosti proti vstupu osôb až do uhasenia a odvetrania tunela.  

Postarali sme sa o strateného mladíka s autizmom

Petržalská hliadka preverovala oznam o vystrašenom chlapcovi s autizmom, ktorý bol úplne sám v jednej z prevádzok na Černyševského ulici. Mladík nedokázal verbálne komunikovať, avšak policajtka a policajt sa vynašli. Dorozumievali sa s ním tak, že mu kládli otázky a on odpovedal písaním a kreslením na papier. Zistiť sa im podarilo, že ide o 22-ročného Rakúšana, ktorý nemal pri sebe žiadne doklady, len prefotenú študentskú kartičku s menom a dátumom narodenia. Trpezlivou a citlivou komunikáciou sa im napokon podarilo od neho získať aj kontakt na jeho rodinu. Hliadka sa o mladého muža postarala až do príchodu privolaných kolegov z Policajného zboru SR. Tí ho za účelom ďalšieho riešenia situácie previezli na príslušné policajné oddelenie.

auista_3_(Veľké)Mladý muž sa snažil pomocou písania a kreslenia vysvetliť hliadke odkiaľ pochádza. Foto: Mestská polícia Bratislava

Retro futbalový zápas aj pod dohľadom mestskej polície

V piatok sa v priestoroch Národného futbalového štadióna konalo retro derby medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava. Na zabezpečovaní bezproblémového priebehu podujatia sa spolupodieľali aj hliadky mestskej polície. V snahe minimalizovať riziká a zabezpečiť verejný poriadok v Bratislave, boli prijaté viaceré opatrenia, vrátane zvýšenej prítomnosti policajtiek a policajtov ako aj využitia technických prostriedkov na monitorovanie situácie. Prípady závažnejšieho narušenia verejného poriadku sme nezaznamenali.

futbal_ilustračná_4_(Veľké)Pri dozeraní na bezpečnosť počas veľkých bezpečnostných opatrení nám pomáhajú aj výdobytky modernej techniky, napríklad drony. Ilustračná foto: Bratislava - hlavné mesto

Zúčastnili sme sa stretnutia s prezidentkou Slovenskej republiky

Na stretnutí boli účastní náčelníci mestských polícií z Prešova, Košíc, Nových Zámkov, Trnavy, Šale a samozrejme z Bratislavy. Rozprávali sme sa napríklad o novom zákone o obecnej polícii, ktorý prešiel v uplynulých týždňoch vládou a už v blízkych dňoch by o ňom mali hlasovať poslanci Národnej rady SR v prvom čítaní. Ak začne platiť, tak umožní obecným a mestským políciám výrazne zvýšiť bezpečnosť v obciach a mestách ich pôsobnosti. Diskutovali sme aj o chýbajúcich protialkoholických záchytných izbách, ktoré fungovali na Slovensku v minulosti. Záchytné izby prispievajú v množstve európskych miest k zlepšeniu verejného poriadku a bezpečnosti. Poskytujú nielen chránené miesto pre opitých ľudí, ktorí môžu vytriezvieť pod dohľadom odborníkov (a vyhnúť sa tak nebezpečným situáciám), ale pomáhajú aj spoločnosti znižovať náklady na liečbu závislostí a zároveň zamedziť časti priestupkov a trestných činov, ktoré ľudia pod vplyvom alkoholu páchajú. Rozobrali sme aj tému sociálneho zabezpečenia obecných a mestských policajtiek a policajtov, ktoré je dôležité aj z pohľadu naberania kvalitných a hodnotovo správne nastavených ľudí. Veľmi si vážime čas, názory, rady a aj podporu, ktorú nám vyjadrila pani prezidentka Čaputová. Všetkým nám predsa ide o spoločný cieľ, a to robiť zo Slovenska lepšie miesto pre život.

prezidentka_1_(Veľké)Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová diskutovala s náčelníkmi obecných a mestských polícií o najrôznejších témach, napríklad o novom zákone o obecnej polícii, ale aj sociálnom zabezpečení mestských a obecných policajtiek a policajtov. Foto: Kancelária prezidentky SR

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.