Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Diviačice s mladými môžu byť pre voľne pustených psov obrovským rizikom

Dátum: 07.03.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Diviačice s mladými môžu byť pre voľne pustených psov obrovským rizikom

Lesná zver je v jarnom období najzraniteľnejšia. Obzvlášť veľkým problémom sú na voľno pustené psy, ktoré ohrozujú mláďatká. Stretnutie s takouto rodinou je rizikovým aj pre psa, ktorý môže doplatiť na stret so samicou chrániacou svoje deti. 

Pravidelne sa mestské policajtky a policajti z environmentálnej hliadky stretávajú v Mestských lesoch s prípadmi voľne pustených psov. Na ich poriadne vybehanie by však psíčkari mali využívať iné miesta. Na lesných pozemkoch je ich voľný pohyb prísne zakázaný.  

Často počúvame výhovorky typu môj pes ma poslúcha na slovo 

Nezabúdajte, aj slušný a socializovaný pes môže ublížiť. Neraz sme boli svedkom situácie, kedy psa premohol inštinkt a nečakane sa rozbehol za zverou, ktorú uhnal, spôsobil jej zranenie alebo ju dokonca usmrtil. 

V období jari sú najzraniteľnejšími gravidné samice či matky s mláďatami, preto je potrebné byť k prírode citlivejší viac ako kedykoľvek predtým.  

Naopak osudným pre vášho domáceho miláčika môže byť aj stret s diviakom. Nech je to akékoľvek plemeno, pes pre diviaka nie je rovnocenným súperom. Ak ho budete mať na vôdzke, vyhnete sa riziku, že by mu vystrašená alebo vyprovokovaná diviačia zver mohla ublížiť.  

PB-9800_(Vlastné)Policajti a policajtky z environmentálnej hliadky pravidelne dbajú na dodržiavanie zákazu voľného pohybu psov v Mestských lesoch. Foto: Mestská polícia Bratislava

Stretnutie s voľne sa pohybujúcim psom je stresujúce aj pre ľudí 

Netreba zabúdať aj na to, že Mestské lesy majú svoje čaro v každom ročnom období a sú vyhľadávanou oddychovou lokalitou, či pre samotných obyvateľov a obyvateľky Bratislavy, ale aj pre jej návštevníkov. Pes uvoľnený z vôdzky môže napríklad udrieť človeka náhubkom či zvaliť ho na zem. Najnebezpečnejšími sú kolízie psov s  deťmi, ale aj so športovcami – bežcami a cyklistami. Nehovoriac o tom, že vbehnutím pod kolesá auta môže dôjsť taktiež k veľkému nešťastiu. 

Aby ste psa unavili, držte ho na dlhej vôdzke alebo navštívte výbehy 

Oslovili sme všetky mestské časti a pýtali sa ich, kde aktuálne môžete svojich psov vypustiť bez vôdzky. Na základe ich odpovedí a doplnenia z verejných zdrojov sme pre vás pripravili zoznam, ktorý uvádzame nižšie. Veríme, že budú v blízkom období pribúdať aj ďalšie miesta, kde môžeme ísť slobodne so svojimi štvornohými priateľmi. 

  • Staré Mesto 
    Palárikova a Poľná ulica, Dostojevského rad, Landererov park a park Belopotockého  
  • Petržalka  
    Vyšehradská, Wolkrova a Holíčska ulica  
  • Lamač 
    Bakošova ulica, medzi ulicami Podháj a Studenohorská a v blízkosti Heyrovského ulice  
  • Vrakuňa  
    vnútroblok medzi bytovými domami na Bučinovej, Vŕbovej, Jedľovej a Poľnohospodárkej ulici  
  • Karlova Ves  
    v spodnej časti Parku Kaskády (ohraničený ulicou H. Meličkovej a Kresánkova)  
  • Podunajské Biskupice  
    medzi Vrakunskou a Lotyšskou ulicou ako aj na plochách označených príslušnou tabuľkou na Dvojkrížnej (na hranici mestských častí Podunajské Biskupice a Vrakuňa) či Estónskej ulici  
  • Ružinov  
    Astronomická, Syslia, Drieňová alebo Tomášikova ulica (park pred Paneurópskou vysokou školou) 
  • Nové Mesto  
    v oblasti Hálkovej a Brezovskej ulice, Pionierska ulica, v lokalite Jeséniovej ulice – pri gaštanici 
  • Rača  
    Černockého ulica  
  • Dúbravka  
    Dražická ulica 
  • Devínska Nová Ves  
    na sídlisku Podhorské na ulici J. Smreka a na sídlisku Kostolné pri veľkom parkovisku na ulici J. Poničana 

Psí_výbeh_Estónska_1_(Vlastné)Výbeh pre voľný pohyb psov na Estónskej ulici v Podunajských Biskupiciach. Foto: MČ Podunajské Biskupice

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.