Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vypátrali sme muža podozrivého z lúpeže a dohliadali na pokojný priebeh protestu (zásahy hliadok 19. – 25. septembra)

Dátum: 27.09.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Vypátrali sme muža podozrivého z lúpeže a dohliadali na pokojný priebeh protestu (zásahy hliadok 19. – 25. septembra)

Aj počas uplynulého týždňa mali mestské policajtky a policajti v bratislavských uliciach plné ruky práce. Vysporiadať sa museli s viac ako 2 000 prípadmi. Podarilo sa im vypátrať hľadaného muža, prvú pomoc poskytovali dievčaťu intoxikovanému alkoholom a zabezpečovali aj verejný poriadok na ďalšom protestnom zhromaždení.

Oblasť dopravy bola znova tou, ktorá v minulom týždni štatistike dominovala, a to s 941 priestupkami. V značnej miere sme riešili aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, priestupky v súvislosti s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejnosti, ako aj prípady nepovolených pouličných aktivít. Niekoľkokrát sme sa zoberali nerešpektovaním zákazu fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu či neplnením si povinností z strany majiteľov psov.

Vyšší bol aj počet priestupkov proti verejnému poriadku, ale napríklad aj viacero prípadov poškodenia dopravného značenia, ktoré naše hliadky počas týždňa zistili a nahlasovali na príslušné úrady. Úradom sme odstupovali aj 6  vrakov vozidiel2 nelegálne skládky odpadu. Najviac porušení v minulom týždni sme zaznamenali zhodne na dvoch miestach, na Krasovského ulici v Petržalke a Majerníkovej ulici na Dlhých dieloch. Bolo ich celkom 33. V 5 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci,2 prípadoch s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a 1-krát s pracovníkmi Slobody zvierat. V 1 prípade nám všímavý občan odovzdal aj nájdené osobné doklady.

20191002_121337_(Vlastné)Nelegálne skládky odpadu nachádzame v Bratislave takmer každý týždeň. Každú zadokumentujeme a informujeme o nich príslušné miestne úrady, ktoré sú oprávnené ďalej konať. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Muž podozrivý z lúpeže neunikol pozorným očiam mestských policajtiek, ktoré pomohli štátnej polícii pri jeho zadržaní.

Hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie v stredu ráno prepátravala centrum mesta. V tejto lokalite sa mal podľa informácii odboru kriminálnej polície pohybovať muž podozrivý z lúpežného prepadnutia. O asistenciu pri jeho hľadaní nás požiadal Policajný zbor.

Krátko pred desiatou hodinou zbadali mestské policajtky na Obchodnej ulici osobu zodpovedajúcu popisu v sprievode ženy. Muž však už v tej chvíli nastupoval do električky smerujúcej do Karlovej Vsi. Električku začali okamžite sledovať a zároveň komunikovali s príslušníkmi odboru kriminálnej polície. Policajtky zastavili električku o dve zastávky neskôr a to už aj za prítomnosti kolegov zo štátnej polície, ktorí muža obmedzili na osobnej slobode. Podozrivý tak napokon, aj vďaka všímavosti a výbornej miestnej znalosti našich kolegýň, skončil v rukách Policajného zboru SR.

307436903_2239377022889571_669290285906267323_n_(Vlastné) Mestské policajtky zastavili električku na zastávke Kráľovské údolie, kde podozrivého zadržali kolegovia z Policajného zboru. Foto: Mestská polícia Bratislava

Maloletému dievčaťu intoxikovanému alkoholom sme poskytli prvú pomoc a odovzdali ho do rúk zdravotníkov.

V sobotu približne o 20:00 si hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie všimla pri prechádzaní Bajkalskou ulicou na zemi nehybne ležiacu osobu. Mestskí policajti sa ihneď pri nej pristavili a poskytli jej potrebnú prvú pomoc. Jednalo sa o 13-ročné, maloleté, dievča. Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že požilo veľké množstvo alkoholu. Na miesto sme okamžite privolali záchranárov, ktorí dievča intoxikované alkoholom previezli do nemocnice na Kramároch. O situácii sme vyrozumeli zároveň aj jeho matku.

Na bezpečnosti detí a ich zdraví nám záleží. Preto, aj v súvislosti s týmto prípadom, apelujeme na rodičov, najmä dospievajúcej mládeže, aby komunikovali so svojimi deťmi o následkoch konzumácie alkoholu. Nielen preto, aby sa vyvarovali nepríjemnostiam, ale najmä pre ich fyzické a psychické zdravie.

PB--5_(1)_(Vlastné)Bezpečnosť a zdravie detí a mládeže je pre nás prioritou. Preto sme zrealizovali už viacero preventívnych akcií zameraných práve na konzumáciu alkoholu mladistvými a maloletými. V takýchto aktivitách budeme aj naďalej pokračovať. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Dohliadali sme na bezpečnosť počas protivládneho protestu v centre mesta. 

Počas utorkového večera sa na Hodžovom námestí, pred Prezidentským palácom, konal protivládny protest. Začiatok protestu stanovili organizátori na 17:00 hod. Ľudia sa na Hodžovom námestí začali pomaly schádzať už približne hodinu pred začiatkom. Organizátori na zhromaždenie zvážali ľudí autobusmi aj z iných častí Slovenska.

Na verejný poriadok sme dozerali spoločne s Policajným zborom. Výrazne sme posilnili výkon v uliciach hlavného mesta. Do bezpečnostných opatrní boli velení policajti a policajtky zo Starého Mesta, Petržalky a aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

PB-6104_(Vlastné)Policajtky z Okresného veliteľstva Bratislava I boli taktiež velené do bezpečnostných opatrení a dozerali na bezpečnosť a verejný poriadok. Foto: Mestská polícia Bratislava 

K dispozícii boli aj kolegovia z ostatných okresných veliteľstiev, ktorí boli pripravení v prípade potreby doplniť sily v centre mesta. Okrem tohosme posilnili aj výkon v našom operačnom a kamerovom stredisku. Zábery z kamier slúžia totiž polícii na včasný zásah a aj ako dôkazy, napríklad na súde.

Počas večera sme sa stretli s rôznymi situáciami. Najprv sme museli zabrániť tomu, aby sa protestujúci dostali na cestu. Počet zúčastnených ľudí totiž prevyšoval kapacity námestia a postupne sa začali presúvať smerom k ceste. Po okrajoch námestia sme preto aj so štátnou políciou rozmiestnili naše hliadky, ktoré dbali na bezpečie zúčastnených pri ceste.

PB-6190_(Vlastné)_1Mestskí policajti v spolupráci so štátnou políciou dbali na bezpečnosť ľudí pri ceste. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Zasahovať sme tiež museli v prípade staršej ženy, ktorá odpadla priamo v strede davu ľudí. Všimli si ju mestskí policajti, ktorí jej ihneď poskytli prvú pomocdoviedli k nej pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, ktorí sa o ňu následne postarali. V podchode sme si prostredníctvom kamier všimli tiež podozrivú skupinku mužov v kuklách. Mali sme ich neustále pod dohľadom, pre prípad, že by došlo k narušeniu verejného poriadku. Protestné zhromaždenie prebiehalo viac-menej pokojne a zaobišlo sa bez vážneho narušenia verejného poriadku.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.