Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pomáhali sme zranenej cyklistke a zasahovali aj proti agresívnemu mužovi (zásahy hliadok 8. - 14. augusta)

VIDEO Facebook
Dátum: 17.08.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Pomáhali sme zranenej cyklistke a zasahovali aj proti agresívnemu mužovi (zásahy hliadok  8. - 14. augusta)

V druhom augustovom týždni sa mestskí policajti museli popasovať s mladíkom, ktorý agresívnym správaním ohrozoval svoje okolie ale aj seba, pomáhali zranenej cyklistke a zamerali sa aj na ochranu životného prostredia na chránených územiach Bratislavy.

Počas týždňa sme sa zaoberali celkom 2 081 udalosťami. Najpriestupkovejšou sa stala oblasť bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, riešili sme v rámci nej 820 porušení. Hliadky mestskej polície sa neraz počas týždňa stretli s prípadmi nerešpektovania verejného poriadku, znečisťovania verejných priestranstiev, nepovolených pouličných aktivít ako aj nepovoleného požívania alkoholu na verejnosti.

Mestské policajtky a policajti riešili v niekoľkých prípadoch napríklad nerešpektovanie zákazu vjazdu s bicyklom, nedodržiavanie stanovených prevádzkových hodín v podnikoch, ale aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu či majetku. V uliciach Bratislavy sme minulý týždeň našli 8 starých vozidiel, 6 nelegálnych skládok odpadu3 prípady poškodenia dopravného značenia. Všetky tieto prípady sme zadokumentovali a nahlásili na príslušné úrady, ktoré sú oprávnené ďalej konať.

Najviac porušení evidujeme z Tyršovho nábrežia v Petržalke, zistili sme ich tam celkom 49. V 8 prípadoch sme k rôznym udalostiam privolávali záchranárov, 1-krát hasičov a v 2 prípadoch sme spolupracovali aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Zranená cyklistka mala šťastie, že policajtky boli nablízku

V sobotu predpoludním environmentálnu hliadku mestskej polície zastavila v Bratislavskom lesoparku znepokojená žena s prosbou o pomoc. Hlbšie v lese totiž jej mama nešťastne spadla z bicykla a zranila si pravú nohu tak, že s ňou nedokázala pohnúť. Na mieste, kde k udalosti prišlo navyše nie je žiadny signál, nedokázala preto o pomoc požiadať telefonicky.

Mestské policajtky okamžite vyrazili za ňou. Žena bola v šoku a od silnej bolesti chvíľami omdlievala. Poskytli sme jej ihneď prvú pomoc, zabezpečili najmä pitný režim a neustále sme s ňou komunikovali až do príchodu privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Zdravotníci po prvotnom vyšetrení na mieste nadobudli podozrenie, že sa môže jednať o zlomeninu. Previezli ju preto do nemocnice na Kramároch.

IMG_20220813_155104_744_(Vlastné)Žena si pri páde s najväčšou pravdepodobnosťou zlomila nohu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Ohrozoval ľudí naokolo a aj sám seba

Petržalskí mestskí policajti v nedeľu predpoludním smerovali k mladému mužovi, ktorý mimoriadne agresívnym správaním a zároveň aj sklonmi k sebapoškodzovaniu vystrašil ľudí oddychujúcich pri vodách Veľkého Draždiaka. K situácii nás privolal jeho kamarát, ktorý hliadke ozrejmil, že muž trpí psychickými problémami. Smerom k hliadke vystupoval arogantne, adresoval jej vulgarizmy a jeho správanie bolo len ťažko predvídateľné.

Navyše mal viacero silne krvácajúcich rán na rukách. Tesne predtým totiž, podľa tvrdení svedkov, udieral do tamojšieho dreveného pontóna. Policajti sa usilovali upokojiť ho až do príchodu privolaných záchranárov. Mladík však nemal v úmysle nechať sa ošetriť a keď sa ho záchranári snažili dosať do sanitky začal klásť aktívny odpor. Ihneď sme zakročili a pomocou hmatov a chvatov sa ho hliadke podarilo dostať pod kontrolu. Následne ho bezpečne presunuli do sanitky. Na miesto sa dostavila aj hliadka štátnej polície, ktorá zabezpečila asistenciu pri prevoze pacienta do nemocnice.

Kontrolujeme aj chránené územia

Environmentálne hliadky svoju pozornosť v uplynulom období sústredili aj do oblasti vzácnej prírodnej rezervácie. Reč je o Štokeravskej vápenke, ktorá je chráneným územím so štvrtým stupňom ochrany. Táto oblasť je nielen významným paleontologickým náleziskom, mimoriadne vzácna je aj pre bohatú rozmanitosť fauny a flóry. Štokeravská vápenka sa rozprestiera medzi Dúbravkou a Devínskou Novou Vsou, na severnom svahu Devínskej Kobyly, a je tvorená troma opustenými kameňolomami.

Mestské policajtky a policajti počas obhliadok na jej území našli, žiaľ, viacero čiernych skládok odpadu. Tie boli rôzneho zloženia, avšak najčastejšie natrafili na kopy stavebného odpadu. Všetky doposiaľ nájdené nelegálne skládky sme zadokumentovali, spísali k nim potrebné záznamy a odstúpili príslušnému miestnemu úradu na doriešenie.

IMG_20220811_112704_692_(Vlastné)Hliadky mestskej polície sa naskytol smutný pohľad na kopy odpadu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Úlohám súvisiacim s ochranou životného prostredia sa budeme aj naďalej intenzívne venovať a to nielen v oblasti Štokeravskej vápenky, ale aj v ďalších chránených oblastiach na území Bratislavy. Správajme sa k prírode s rešpektom, chráňme si ju. Ona sa nám za to odvďačí.

Dohliadali sme na bezpečnosť počas ďalšieho futbalového zápasu

Tentokrát sa na Národnom futbalovom štadióne stretlo mužstvo Slovana s gréckymi rivalmi z tímu Olympiakos. Mestská polícia v súčinnosti s Policajným zborom v rámci bezpečnostného opatrenia dozerala na to, aby v okolí štadióna nedošlo k narušeniam verejného poriadku či ohrozeniu bezpečnosti ľudí. V teréne sme mali hliadky z Okresného veliteľstva Bratislava III a Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Situácia pred, počas a aj po zápase bola zväčša pokojná. Bezpečnostné opatrenie sa zaobišlo bez konfliktov a potýčiek fanúšikov, nezaznamenali sme žiadne prípady narušenia verejného poriadku.

PB-7379_(Vlastné)_(1)Na bezpečnosť sme dohliadali pred, počas a aj po skončení futbalového zápasu do neskorých večerných hodín. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Muž sa nevedel správať, tak skončil v rukách policajtov

V sobotu sme prostredníctvom linky 159 prijali oznam o nezvládnuteľnom mužovi, ktorý vystrájal na urgentnom príjme na Kramároch. Agresor najprv slovne napádal ľudí naokolo a neskôr hádzaním kameňov atakoval aj zdravotníkov. Hliadke Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa ho podarilo po príchode dostať pod kontrolu.

Muž sa však odmietal preukázať dokladom totožnosti. Policajti ho preto za účelom zistenia totožnosti predviedli na útvar na Obchodnej ulici. Prostredníctvom operačného strediska sme zároveň preverovali, či sa nenachádza v pátraní. To sa však nepotvrdilo. Muž sa svojim správaním dopustil priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, za ktorý sme ho náležite riešili.

Zákaz kladenia ohňov je naďalej v platnosti. Prosíme, rešpektujte ho.

Mestská polícia dodržiavanie zákazu náležite kontroluje. Žiaľ, v uplynulých týždňoch sa nielen naše environmentálne hliadky v Bratislavskom lesoparku, ale napríklad aj mestské policajtky a policajti z Petržalky stretli s viacerými porušeniami, ktoré museli riešiť.

PB-40-2_(Vlastné)Policajtka likviduje oheň na jednom z ohnísk v lesoparku. Zistené porušenia odstupujeme na doriešenie hasičom. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zákaz kladenia ohňov vyhlasujú hasiči z dôvodu sucha nielen v Mestských lesoch, ale v celom katastrálnom území Bratislavy, teda aj v lesoch mimo lesoparku (napríklad na Devínskej Kobyle či v lužných lesoch). Zakladať ohne, v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, nesmieme ani na miestach, ktoré sú na to určené.

Vyzývame preto návštevníkov lesov k väčšej zodpovednosti. Pri prevládajúcom suchu a extrémnych horúčavách, ktoré nás už neraz počas tohto leta potrápili, je pravdepodobnosť vzniku požiaru, napríklad aj z nedostatočne uhaseného ohniska, veľmi vysoká.

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.