Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dohliadali sme na bezpečnosť počas futbalu a hasičov sme privolávali k viacerým nebezpečným situáciám (zásahy hliadok 25. – 31. júla 2022)

Dátum: 02.08.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Dohliadali sme na bezpečnosť počas futbalu a hasičov sme privolávali k viacerým nebezpečným situáciám (zásahy hliadok 25. – 31. júla 2022)

Mestskí policajti sa v uplynulom týždni stretli v uliciach mesta opäť s množstvom zaujímavých situácií, s ktorými sa museli popasovať. Starali sa o bezpečnosť ľudí počas rizikového futbalového zápasu, hasičov upozornili na nebezpečne nalomené konáre stromu a poskytovali aj pomoc zdravotne znevýhodneným ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi.

Hliadky mestskej polície sa zaoberali celkom 1 861 udalosťami, z ktorých väčšina sa týkala oblasti dopravy. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli hneď druhými najzastúpenejšími, sme v značnej miere riešili aj prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, viacerých nezodpovedných psíčkarov ako aj nepovolené exteriérové sedenia v podnikoch.

Počas týždňa sa policajtky a policajti v teréne zaoberali aj niekoľkými prípadmi nepovolených pouličných aktivít, priestupkami proti majetku, ale napríklad aj prípadom nepovolenej rozkopávky. Na príslušné úrady sme tentokrát nahlasovali 10 nelegálnych skládok odpadu, 10 vrakov vozidiel6 poškodených dopravných značiek. Najpriestupkovejším miestom sa stalo petržalské Tyršovo nábrežie, odkiaľ evidujeme celkom 64 porušení. V 6 prípadoch mestskí policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci,2 prípadoch s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a 2-krát so Slobodou zvierat.

Rizikový futbalový zápas sa zaobišiel bez závažného narušenia verejného poriadku

Minulý týždeň sa niesol v znamení ostro sledovaného futbalového zápasu medzi ŠK Slovan a Ferencvárosi TC. Mestská a štátna polícia považovala stredajší zápas za rizikový a existoval predpoklad, že by mohlo dôjsť k narušeniu verejného poriadku na štadióne a aj mimo neho. Výrazne sme preto posilnili výkon služby, a to už deň pred konaním zápasu. Okrem väčšieho počtu policajtov v uliciach sme zvýšili počty pracovníkov aj v kamerovom stredisku Mestskej polície Bratislava. Kamery totiž slúžia nám a Policajnému zboru slúžia nielen na prevenciu priestupkov a trestných činov, ale záznamy z nich môžu byť použité aj ako dôkaz.

V teréne sme mali policajtky a policajtov zo všetkých okresných veliteľstiev a aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie spolu so psami. Naše úlohy sa viazali najmä s okolím Národného futbalového štadióna, ale aj s posilnením dohľadu nad verejným poriadkom v rámci celého mesta. Predstavitelia mestskej polície sa zároveň zúčastnili aj viacerých bezpečnostných porád s Policajným zborom. Hľadali sme spoločne spôsoby, ako eliminovať riziká od ľudí, ktorých zámerom nie je vychutnať si športový zážitok.

PB-0874_(Vlastné)Počas bezpečnostných opatrení realizovaných v súvislosti s rizikovým futbalovým zápasom sme úzko spolupracovali s kolegami zo štátnej polície. Foto: Mestská polícia Bratislava

V utorok vo večerných hodinách petržalskí mestskí policajti spozorovali približne 50-člennú skupinu ľudí, ktorá sa presúvala z Tyršovho nábrežia po Starom moste do centra mesta. Keďže hliadky vyhodnotili, že môže dôjsť k stretu medzi fanúšikmi futbalových klubov, tak sme monitorovali ich pohyb. O skupine sme zároveň informovali príslušníkov Policajného zboru SR. Skupina futbalových fanúšikov napokon zastala na Námestí Ľudovíta Štúra. Niektorí z nich mali pri sebe pyrotechnické výrobky. K stretom medzi fanúšikmi ŠK Slovan a Ferencvárosi TC počas utorka napokon nedošlo.

295966955_2196680427159231_2125529214990127299_n_(Vlastné)V pohotovosti bol okrem okresných veliteľstiev aj Útvar zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava

V stredu, v deň konania zápasu, sme v rámci bezpečnostného opatrenia posilnili kolegov z Policajného zboru pri dopravných križovatkách v okolí štadióna a ŽST Nové Mesto a druhá skupina policajtov dohliadala na verejný poriadok v areáli jazera Kuchajda. Po presune fanúšikov Ferencvárosi TC policajti a policajtky z mestskej polície aktívne kontrolovali aj okolie štadióna. Okrem oznamu o používaní pyrotechnických výrobkov v blízkosti Parku JAMA, ktorý sme preverovali, bolo okolie štadióna bez porušení verejného poriadku. Počas zápasu sa opäť všetky jednotky rozmiestnili na ich pôvodné miesta. V areáli Kuchajdy sme monitorovali verejné priestory aj za pomoci nočného videnia. Celé bezpečnostné opatrenie sa zaobišlo bez konfliktov a potýčiek medzi fanúšikmi oboch klubov.

PB-1075_(Vlastné) Mestský policajt dôsledne kontroluje verejné priestory prostredníctvom nočného videnia. Foto: Mestská polícia Bratislava

Rôzne prípady si vyžadovali prítomnosť zdravotníkov

V stredu popoludní sa na stanicu na Obchodnej ulici dostavil oznamovateľ s tým, že pred niekoľkými minútami ho slovne napádal neznámy muž. Podľa jeho slov sa správal mimoriadne agresívne. Kolegovia sa okamžite vydali podozrivého hľadať. Napokon sa im ho podarilo nájsť neďaleko, na Kollárovom námestí.  Bol veľmi rozrušený a navyše vzniklo podozrenie, že na jeho aktuálnom stave sa mohli podpísať aj psychické problémy. Hliadka muža dostala pod kontrolu. Následne si ho prevzala privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomocipreviezla ho do nemocnice na odborné vyšetrenie. Záchranárom sme poskytli asistenciu pri prevoze.

Ďalší z prípadov sme riešili na Ružinovskej ulici, kde nás všímavý občan upozornil na približne 80-ročného muža, ktorý vo veľmi zlom zdravotnom stave ležal nehybne na zemi. Na tele mal viacero otvorených rán. Ružinovskí policajti mu poskytli prvú pomoc a odovzdali ho do rúk záchranárov.

Hasičov sme privolávali k poškodenej streche a aj k nalomenému stromu

Hneď v úvode týždňa bola ružinovská hliadka mestskej polície vyslaná na základe prijatého podnetu na Záhradnícku ulicu. Oznam sa týkal poškodenej strešnej krytiny na jednej z tamojších garáži. Tá sa v dôsledku mimoriadne silného vetra uvoľnila natoľko, že pri prípadnej ďalšej prudšej vlne vetra by sa mohla odtrhnúťohroziť život alebo zdravie okoloidúcich ľudí, prípadne spôsobiť škody na majetku. Na miesto sme preto ihneď privolali hasičov, ktorí sa postarali o nápravu a uvoľnenú časť strechy odstránili.

poškodená_strecha_garáže_-_hasiči_2_(Vlastné) Mestský policajt zabezpečujúci miesto udalosti počas zásahu hasičov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Druhú spoluprácu s hasičmi sme realizovali v sobotu predpoludním. Priamo na ceste na Budovateľskej ulici bol totiž spadnutý mohutný konár stromu, ktorý tvoril prekážku prechádzajúcim autám. Navyše policajti po príchode na miesto zistili, že na strome, v približne 10-metrovej výške, sú ešte minimálne dva veľké konáre, ktoré sú nebezpečne nalomené a opäť by stačil o niečo silnejší vietor, mohli by sa zlomiť a na niekoho spadnúť. Hasiči si však s konármi ľahko poradili a my sme im po celý čas poskytovali súčinnosť v podobe zabezpečovania miesta udalosti.

poškodený_konár_ilustračná_(Vlastné)Podobný prípad sme riešili aj pred niekoľkými týždňami. Nalomený strom v tesnej blízkosti chodníka na Bajkalskej ulici predstavoval nebezpečenstvo pre okoloidúcich ľudí. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Ocitli sa v núdzi, neváhali sme im pomôcť

V uplynulom týždni si pomoc mestskej polície vyžadovalo niekoľko prípadov, kedy sa osoby s ťažkým zdravotným postihnutím ocitli v neľahkej situácii. Hliadky boli privolávané k ľuďom, ktorí nešťastne spadli, či už z postele alebo z invalidného vozíka a nedokázali sa zo zeme svojpomocne dostať.

Prostredníctvom linky 159 nás privolával hneď na začiatku týždňa vystrašený syn ženy, ktorá na Pečnianskej ulici v Petržalke spadla z postele. Syn ju nedokázal sám zodvihnúť nakoľko on sám je na invalidnom vozíku. V tú istú noc smerovala hliadka z Dúbravky do Lamača, kde sa odohral podobný scenár, žena spadla z postele a nevládala sa zo zeme postaviť sama. Hliadky im v oboch prípadoch bez váhania pomohli, skontrolovali, či ani jedna z osôb pri páde neutrpela prípadné zranenia. Našťastie sa tieto prípady zaobišli bez zranení.

Obdobný prípad sme riešili napríklad aj v piatok v noci, kedy sme boli privolaní k mužovi, ktorý spadol z invalidného vozíka na Dohnányho ulici. Ani jemu sa nič vážne nestalo a policajti mu poskytli potrebnú pomoc.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.