Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zraneným ľuďom sme poskytovali prvú pomoc a kontrolujeme aj dodržiavanie zákazu kladenia ohňov (zásahy hliadok 4.-10. júla)

VIDEO Facebook
Dátum: 13.07.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zraneným ľuďom sme poskytovali prvú pomoc a kontrolujeme aj dodržiavanie zákazu kladenia ohňov (zásahy hliadok 4.-10. júla)

Mestskí policajti sa aj počas uplynulého týždňa postarali o viacero zranených osôb a vďaka pohotovej reakcii predišli prípadnému vykradnutiu neuzamknutej lekárne. Od 4.7.2022 platí v Bratislave zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Kontrolu dodržiavania zákazu kladenia ohňov kontrolujú aj hliadky mestskej polície.

Mestskí policajti sa v minulom týždni zaoberali takmer 2 000 udalosťami, z ktorých väčšina sa týkala oblasti dopravy. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku sme riešili v nemalej miere aj prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti či nepovolené pouličné aktivity.

Policajtov často zamestnávali aj porušenia súvisiace s neporiadkom v okolí kontajnerových stojísk, ale zaoberali sa aj viacerými prípadmi nerešpektovania zákazu vjazdu s bicyklom či nerešpektovaním ustanovení zákona o lesoch, tým, že vodiči parkovali na lesných pozemkoch aj napriek zákazu. Viackrát sme riešili aj majiteľov psov, ktorí si neplnili povinnosti, ktoré im ukladá zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

20210721_132311-2_(Vlastné)_1Mestskí policajti pribežne kontrolujú psíčkarov aj v areáli Veľkého Draždiaku, kde platí nielen zákaz voľného pohybu psov, ale aj zákaz ich vstupu do jazera. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Na príslušné úrady sme nahlasovali 6 nelegálnych skládok odpadu7 starých vozidiel3 poškodené dopravné značky. Najviac priestupkov evidujeme opäť z Tyršovho nábrežia, tentokrát ich bolo 88. V 5 prípadoch mestskí policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, v 1 prípade s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a 3-krát so Slobodou zvierat.

Na otvorenú lekáreň nás upozornil všímavý občan

Vo štvrtok krátko po 18:00 sme na linku 159 prijali oznam o tom, že je na Haanovej ulici je aj po skončení otváracích hodín otvorená lekáreň a nikto sa v nej nenachádza. Oznamovateľ totiž už dlhší čas pozoroval, že v nej nie je žiadny pohyb a mal obavy, či sa tam nenachádza napríklad osoba v bezvedomí alebo zlodej.

Na miesto bolo vyslaná jedna z našich petržalských hliadok. Na policajtov už na mieste čakal aj samotný nahlasovateľ. Policajti vošli dnu a prekontrolovali priestory lekárne. Žiadna osoba sa vo vnútri nenachádzalaani vchodové dvere neniesli známky toho, že by sa do nej chcel niekto dostať násilným spôsobom.

Prostredníctvom operačného strediska sme okamžite vyrozumeli kontaktnú osobu, ktorá k lekárni poslala zodpovedného zamestnanca. Objekt spolu znova prekontrolovali. Zamestnanec uviedol, že z prvého pohľadu nič nechýba. Hliadka ho však poučila o ďalšom postupe, ak by neskôr došlo k zisteniu, že mohlo byť niečo odcudzené.  

Našu pomoc si vyžadovali opäť aj prípady zranených ľudí

V pondelok večer si členovia ružinovskej hliadky všimli na Ružinovskej ulici sedieť na zemi muža v strednom veku. Ten mal silne krvácajúce rany na oboch kolenách. Muž policajtom uviedol, že sa potkol, nešťastne spadol a nevládze sa postaviť. Okrem toho je aj osobou s ťažkým zdravotným postihnutím. Hliadka mu ihneď poskytla prvú pomoc. Následne na miesto už dorazili aj privolaní záchranári, ktorí zraneného previezli na odborné ošetrenie do nemocnice.

277812718_2107987549361853_1607727951521654953_n_(Vlastné)Každý týždeň sa mestskí policajti stretávajú s prípadmi, kedy je potrebné niekomu poskytnúť prvú pomoc. Niekedy sa jedná o ľahké poranenia, inokedy ide doslova o život. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Prvú pomoc poskytovali mestskí policajti aj o niekoľko dní neskôr, v piatok popoludní. Bola to znova hliadka z Ružinova, ktorá si na priechode pre chodcov na Pažítkovej ulici všimla nešťastný pád ženy. Tá si poranila ruku. Jednalo sa však o ľahké zranenie, ktoré si nevyžadovalo lekársku pomoc. Mestskí majú základy poskytovania prvej pomoci a veľmi dobre vedia, čo majú v takýchto prípadoch robiť. Žene zranenie ošetrili a pokračovali ďalej v službe.

zranená_žena_na_Poštovej_2_(Vlastné)_1Mestský policajt z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie poskytujúci prvú pomoc žene na Poštovej ulici, ktorá nešťastne spadla a poranila si tvár. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

V Bratislave platí zákaz kladenia ohňov

Na základe rozhodnutia Hasičského a záchranného zboru, od dňa 4.7.2022 až do odvolania platí v Bratislave zákaz kladenia ohňov, vrátane miest, ktoré sú za normálnych okolností na zakladanie ohňa určené, respektíve je na nich oheň povolené zakladať.

Hasiči zvyknú tento zákaz uložiť v čase, kedy teplota stúpa do extrémnych výšok, dlhodobo pretrváva sucho a hrozí, že požiar môže vzniknúť omnoho ľahšie ako inokedy. Je potrebné byť preto v týchto dňoch mimoriadne opatrný.

Mestská polícia rešpektovanie zákazu od dňa jeho platnosti dôsledne kontroluje. Okrem nás kontrolu vykonáva aj lesná stráž mestských lesov, hasiči a kolegovia z Policajného zboru.

zdroj_FB_Mestské_lesy_v_Bratislave_(Vlastné)_na_webV čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov platí zákaz kladenia ohňov aj mimo povolených miest. Foto: FB/Mestské lesy v Bratislave

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.