Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachraňovali sme dieťa zavreté v aute a riešili aj napadnutie verejného činiteľa (zásahy hliadok 20. - 26.6.)

VIDEO Facebook
Dátum: 30.06.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Zachraňovali sme dieťa zavreté v aute a riešili aj napadnutie verejného činiteľa (zásahy hliadok 20. - 26.6.)

Mestská polícia Bratislava riešila počas minulého týždňa 2 093 prípadov. 1 040 z nich sa týkalo bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Okrem riešenia dopravných priestupkov pomáhali policajtky a policajti aj pri záchrane dieťaťa uväzneného v aute alebo zabránili skupinovej bitke v nočných uliciach mesta.

Mestská polícia prijala v uplynulých týždňoch niekoľko oznamov o agresívnom a hlučnom správaní vrán, ktoré robili nálety na ľudí a útočili na nich. Jednalo sa najmä o podnety z Petržalky. Hliadky mestskej polície aj takéto kurióznejšie typy oznamov preverujú. Stretávame sa s nimi každý rok v období, kedy sa nachádzajú mláďatá vrán skryté v tráve a ich rodičia ich chránia pred ľuďmi alebo domácimi zvieratami.

V prípade, ak sa jedná o agresívne správanie akéhokoľvek divo žijúceho zvieraťa (najčastejšie sa stretávame s agresívnymi labuťami, ktoré si chránia mláďatá), prípadne zranené zviera, spolupracujeme prioritne so štátnou ochranou prírody alebo s poľovnými združeniami, ktoré sú kompetentné vo veci konať.

Nezabudnite na dieťa v aute

Mestskí policajti pomáhali vyslobodiť dieťa zo zavretého auta. Stalo sa to deň po tom, čo Policajný zbor Slovenskej republiky spustil kampaň NEZABUDNI NA MŇA V AUTE. Cieľom Policajného zboru je prostredníctvom tejto kampane upozorniť na nebezpečenstvo ponechania dieťaťa a domácich maznáčikov v rozhorúčenom aute.

Od roku 2018, kedy preventívnu kampaň začali, policajtky a policajti rozdali viac ako 100 000 letákov a osviežovačov vzduchu do auta, ktoré majú pripomínať, aby vodiči svoje ratolesti ani zvieratá nenechávali v aute.

Policajný zbor aj tento rok rozdá tisíce letákov, ktoré by si vodiči mali umiestniť na viditeľné miesto v aute, aby im pripomínali pri opúšťaní vozidla, že majú v aute dieťa alebo domáce zviera.

Policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie riešili prípad na Mýtnej ulici v Starom Meste, keď ich oslovili ľudia, ktorí vymkli svoje dieťa v aute, so žiadosťou o pomoc pri jeho otvorení. Celá situácia vznikla nešťastnou náhodou, kedy si rodič zabuchol kľúče a dieťa zostalo uväznené vnútri. Prípad dopadol so šťastným koncom, pozitívne bolo najmä to, že si rodič uvedomil, že v aute nechal dieťa a snažil sa ho hneď zachrániť.

287635209_2168050723355535_6038888382733108418_nDieťa sa podarilo z auta rýchlo vyslobodiť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Viete, ako sa zachovať, keď objavíte dieťa zabudnuté v aute?

Najprv vizuálne skontrolujte dieťa. Ak je pri vedomí, tak sa pozrite po okolí, či náhodou nie je majiteľ auta v okolí, pokojne zakričte na celé parkovisko. Ak sa ho alebo jej nedopátrate, ihneď privolajte hliadku mestskej polície prostredníctvom linky 159.

Detský organizmus sa prehreje tri až päťkrát rýchlejšie ako telo dospelého. Dieťa v aute postupne malátnie, pridružujú sa bolesti hlavy a zvracanie. Koža je najprv červená a neskôr bledne. Po chvíli sa objavia kŕče, nasleduje bezvedomie, zastavenie krvného obehu, dýchania a nastáva smrť.

Ak sa domnievate, že je situácia kritická, neváhajte, nečakajte na príchod polície a konajte. Okno na aute rozbite, vyberte si také, ktoré nie je priamo pri dieťati, aby ste mu neublížili a dieťa vytiahnite von.

Policajný zbor vo svojej kampani pripravil na základe rozhovoru s odborníkmi aj niekoľko odporúčaní.

  • Ak je dieťa pri vedomí a plače, zoberte ho do tieňa a chlaďte ho.
  • Ak je dieťa v bezvedomí, ale dýcha, umiestnite ho do stabilizovanej polohy a hlavu mu zakloňte tak, aby nič nebránilo jeho dýchaniu.
  • V prípade, ak dieťa nedýcha, uložte ho na zem, zakloňte mu hlavu a do úst aj nosa päťkrát vdýchnite, potom vtláčajte hrudník dvomi prstami tempom sto stlačení za minútu. Po 15 stlačeniach opäť vdýchnite a celý tento postup opakujte až do príchodu záchranárov.

Je nutné pri oživovaní dodržať presne tieto čísla?

Nutné je konať. Definovaný počet vdýchnutí, počet stlačení hrudníka alebo tempo stláčania sú tým najideálnejším variantom na základe súčasného lekárskeho poznania. V takejto situácii je každý človek v strese a ak si nepamätá počet stlačení hrudníka, tak nech aspoň improvizuje. Je to rozhodne lepšie, ako nechať človeka bez pomoci zomrieť.

 

WhatsApp_Image_2022-06-22_at_5.44.28_PM_(1)_1Vypočujte si rozhovor medzi operátorom linky 159 a hliadkami v teréne. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zverejnili sme rozhovory z vysielačiek

Prvýkrát sme zverejnili zostrihaný rozhovor z vysielačiek medzi operátorom a hliadkami mestskej polície. Radi by sme týmto spôsobom ukázali, ako funguje práca hliadok v teréne a ako kooperujú práve s operačnými na linke 159.

V tomto prípade operačný počas zásahu komunikoval s nahlasovateľkou a sledoval aj online mapy, z ktorých predpokladal možný pohyb zlodejov. A na základe týchto informácii dokázal navigovať hliadku až k polapeniu dvoch zlodejov.

Myslíme si, že je to zaujímavý spôsob, ako odprezentovať prácu policajtov v teréne. Veľmi sa tešíme aj na telové kamery pre policajtov. Kombinácia týchto rozhovorov a záberov z terénu dokážu ľudí vtiahnuť do situácií, v ktorých sa ocitajú naše hliadky a priblížiť tak ich dôležitú prácu.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.