Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stretli sme sa s ľuďmi bez domova a zadržali agresívneho muža (zásahy hliadok 28.3. – 3.4.)

VIDEO Facebook
Dátum: 05.04.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Stretli sme sa s ľuďmi bez domova a zadržali agresívneho muža (zásahy hliadok 28.3. – 3.4.)

V týždni na prelome marca a apríla riešili mestskí policajti v Bratislave takmer 2 400 udalostí. Pomohli bezvládnemu mužovi v seniorskom veku a riešili agresívneho muža, ktorý ohrozoval seba, svoje okolie, ale aj zdravotnícky personál. Zástupcovia hlavného mesta a mestskej polície sa tiež zúčastnili zaujímavej konferencie u našich západných susedov.

Najviac zastúpenými porušeniami boli v minulom týždni tie z oblasti dopravy, zistili sme ich celkom 1 204. V značnej miere sme riešili porušenia na úseku verejného poriadku. Nezaostávali ani prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách ako aj neporiadok v okolí kontajnerových stojísk. Niekoľkokrát sme sa zaoberali aj prípadmi nerešpektovania povinností zo strany nezodpovedných majiteľov psov.

Príslušným úradom sme nahlasovali 12 starých vozidiel, 2 nelegálne skládky odpadu4 poškodené dopravné značky. Najviac porušení v minulom týždni evidujeme z Majerníkovej ulice, zistili sme ich tam celkom 46. S pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci sme spolupracovali v 7 prípadoch, s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru 2-krát a Slobodu zvierat sme k zatúlaným zvieratám privolávali v 3 prípadoch.

Chlapec konal s chladnou hlavou, nespanikáril a privolal pomoc

Vo štvrtok popoludní prijala hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie z operačného strediska oznámenie o tom, že v jednom z bytov na Bodvianskej ulici vo Vrakuni leží na zemi nevládny muž. Oznamovateľom bol 14-ročný vnuk, ktorý ho našiel v takomto stave a nevládal ho zodvihnúť.

Policajtka a policajt okamžite smerovali na adresu. Hliadka v kúpeľni bytu spozorovala muža v seniornom veku, ktorý ležal bezvládne na chladnej podlahe už od predchádzajúceho dňa. Mužovi, ktorý nevedel, ako sa na zemi ocitol, pomohli vstať. Avšak nevládal sa udržať na nohách a preto ho uložili do postele.  sanitka_(Vlastné)_1Mnohé situácie si aj napriek prvotnému ošetreniu zo strany policajtov vyžadujú prítomnosť posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Vzhľadom na to, že senior si nespomínal na to, čo sa stalo, udrel si hlavu, neužil predpísané lieky a na zemi ležal dlhé hodiny, mu hliadka privolala posádku rýchlej zdravotnej pomoci.

Agresorovi vo vyčíňaní zabránili

V piatok mestskú políciu kontaktoval nočný primátor, ktorý obdržal informáciu o vyčíňaní agresívneho muža. Nachádzal sa v priestoroch Mestského karanténneho centra na Hradskej ulici. Aj v tomto prípade na miesto ihneď vyrazili naši zásahovkári.

Muž útočil na ľudí okolo seba a jeho správanie bolo nepredvídateľné. Policajti predpokldali, že muž môže mať výrazne psychické problémy a preto sa ho snažili čo najpokojnejšie dostať pod kontrolu. Privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci požiadala mestských policajtov o ich asistenciu pri prevoze na odborné vyšetrenie na urgentný príjem do Ružinovskej nemocnice, nakoľko sa muž aj naďalej správal agresívne. Ochranu sme poskytovali zdravotníckemu personálu aj počas jeho vyšetrenia v ambulancii.

20220131_174506_(Vlastné)Obdobný prípad riešili mestskí policajti pred niekoľkými týždňami. Vtedy muž vyčíňal na zastávke MHD na Miletičovej ulici. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Pacient bol napokon prevezený do nemocnice v Pezinku. Tu sme o asistenciu, vzhľadom na to, že sa jednalo o prevoz mimo Bratislavy, požiadali hliadku Policajného zboru SR.

Spolupráca na medzinárodnej úrovni

Zástupcovia hlavného mesta a mestskej polície sa v druhej polovici týždňa zúčastnili najväčšej stredoeurópskej konferencie obecných a mestských polícii v Olomouci. Našou snahou bolo získať know-how od kolegov z okolitých krajín ale aj zo Slovenska, inšpirovať sa ich prípadovými štúdiami a aplikovať nadobudnuté poznatky v hlavnom meste.

277671455_2104169789743629_8993648358877461697_n_(Vlastné)Stredoeurópska konferecnia obecných polícií sa konala už šiestym rokom. Pozvanie prijal okrem predstaviteľov Bratislavy napríklad aj náčelník Mestskej polície Prešov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na konferencii boli okrem kolegov z Čiech a Slovenska, účastní aj zástupcovia mestských polícií z Poľska. S prednáškou v bloku „Bezpečný priestor“ vystúpil aj bratislavský nočný primátor Martin Královič, ktorý priblížil zástupcom miest a obecných polícii jeho prácu a význam pre bezpečie v hlavnom meste.

277590145_2104169873076954_463387278921500861_n_(Vlastné)Účastníci konferencie si vypočuli rôzne zaujímavé prednášky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Stretli sme sa ľuďmi bez domova v Domci OZ Vagus

Otvorená a slušná komunikácia s ľuďmi býva najlepším spôsobom, ako úspešne riešiť väčšinu situácií v Bratislave. Rovnako to platí aj pri komunikácii s ľuďmi, ktorých domovom je ulica. 

Ľuďom bez domova sa snažíme neustále pomáhať a nepríjemné situácie, v ktorých sa niekedy ocitajú, riešiť čo najviac ľudsky.

Neustále sa nám osvedčuje, že pre zabezpečenie verejného poriadku je slušná komunikácia viac ako vyhrážky a represie. Aj preto sme veľmi vďační OZ Vagus za možnosť stretnúť sa s ľuďmi bez domova a hľadať vzájomne porozumenie. Veríme, že takéto stretnutia prinesú viac bezpečia pre všetkých v hlavnom meste.

 

Titulná foto: @jakubkotuc

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.