Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestská polícia uskutočnila najväčšiu akciu zameranú proti konzumácii alkoholu mladistvými a maloletými

GALÉRIA
Dátum: 21.03.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Mestská polícia uskutočnila najväčšiu akciu zameranú proti konzumácii alkoholu mladistvými a maloletými

Počas piatkovej noci zorganizovala Mestská polícia Bratislava v súčinnosti s Policajným zborom celomestskú akciu proti konzumácii alkoholu mladistvými, zameranú aj na dodržiavanie zákazu podávania alkoholických nápojov deťom. Policajtky a policajtov bolo vidieť vo všetkých mestských častiach.

Kontroly prevádzok na území hlavného mesta sa počas piatkovej noci zúčastnilo približne šesťdesiat policajtiek a policajtov. Pridali sa ku nim aj pracovníčky odboru sociálnych vecí a rodiny a sanitka s posádkou Hasičského a záchranného zboru.

V piatok, krátko po 20:00, sa uskutočnilo rozdelenie a inštruktáž všetkých zúčastnených. Mestskí policajti a Policajný zbor sa rozdelili do dvoch zmiešaných tímov a každý si zobral na starosti iné oblasti hlavného mesta. Prvý tím sa zameral na územie, ktoré spadá pod okresné veliteľstvo v Dúbravke a v Petržalke. Druhý tím kontroloval podniky pod veliteľstvami v Novom Meste a v Ružinove. Po prejdení vytipovaných lokalít sa oba tímy spojili a spoločne kontrolovali podniky v Starom Meste.

Kontrolný aj preventívny charakter

Ide o prvú celomestskú akciu zameranú proti podávaniu a konzumácii alkoholických nápojov mladistvými a maloletými v hlavnom meste. Doteraz boli podobné kontroly zamerané len na niektoré podniky a to najmä v Starom Meste. Víkendová spolupráca mestských a štátnych policajtov bola plánovaná niekoľko týždňov vopred. “Mladistvých a maloletých, ktorí počas večera nafúkali, sme odviezli na príslušné okresné veliteľstvá, kde si po nich prišli rodičia,” vysvetľuje postup hovorkyňa Barbora Krajčovičová. V prípade maloletých osôb do procesu vstupuje aj sociálna kuratela.

PB--15Počas jednej piatkovej noci sme skontrolovali 30 podnikov a 600 ľudí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Celá akcia mala aj preventívny charakter. „Skontrolovali sme takmer tridsať podnikov v celom meste. Naše policajtky a policajtov videli v uliciach tisíce ľudí. Vyslali sme tak jasný signál, že nemienime tolerovať konzumáciu a ani podávanie alkoholu mladistvým a maloletým a že nám záleží nielen na zdraví detí, ale aj bezpečnosti v hlavnom meste,“ povedal po akcii náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal.

Mestská polícia Bratislava a Policajný zbor skontrolovali počas jedného večera približne 600 ľudí. „Pri predchádzajúcich kontrolách sme našli v dvoch – troch podnikoch aj desať maloletých pod vplyvom alkoholu. Počas včerajšej celomestskej akcie ich bola približne dvadsiatka,“ odhaduje hovorkyňa s tým, že presné čísla budú k dispozícii v pondelok, po zhrnutí záznamov od všetkých zapojených policajtiek a policajtov.

PB-4583Rodičia maloletého alebo mladistvého, u ktorého skúška preukáže alkohol v dychu, spravidla stratia prídavky na dieťa na tri mesiace. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mestská polícia Bratislava s podobnými akciami bude pokračovať

V hlavnom meste sa v poslednom období uskutočnilo viacero menších kontrol zameraných na konzumáciu alkoholu mladistvými. Mestskí policajti doteraz vždy spolupracovali s kolegami z Policajného zboru. Vďaka novému technickému a materiálnemu vybaveniu dokážeme vykonávať podobné kontroly už aj samostatne. Analyzátory dychu, ktoré vlastníme, prešli kalibrovaním a certifikáciou a mestskí policajti ich môžu a budú využívať aj pri námatkových kontrolách. Aj takýmto spôsobom chceme prispieť k väčšej bezpečnosti v uliciach hlavného mesta a v neposlednom rade aj k ochrane zdravia mladistvých a maloletých.

PB-4429Akcie, počas ktorých kontrolujeme mládež, sa budú opakovať. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.