Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mužovi so zdravotnými ťažkosťami sme poskytli prvú pomoc (zásahy hliadok 1. - 7. novembra)

Dátum: 10.11.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Mužovi so zdravotnými ťažkosťami sme poskytli prvú pomoc (zásahy hliadok 1. - 7. novembra)

Mestskí policajti v prvom novembrovom týždni zasahovali pri streľbe v centre mesta, pomáhali mužovi, ktorého postihli náhle zdravotné problémy a zaoberali sa aj prípadom vandalizmu. Na výcviku príslušníkov Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa tentokrát zúčastnili aj frekventanti zo školiaceho strediska.

Hliadky mestskej polície v uplynulom týždni riešili v hlavnom meste viac ako 1500 udalostí. Čo sa týka skladby priestupkov, najviac porušení zistili v oblasti dopravy, bolo ich celkom 978. Medzi často riešené priestupky patrili tie, ktoré nerešpektovaním svojich povinností spáchali nezodpovední psíčkari. Za touto skupinou priestupkov nezaostávajú ani tie na úseku verejného poriadku, ale aj čistoty a poriadku na verejných priestranstvách.

Niekoľkokrát počas týždňa sme sa stretli aj s ignorovaním zákazu parkovania na lesných pozemkoch a nerešpektovaním zákazu fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Na príslušné úrady sme nahlasovali 8 vrakov vozidiel, 4 prípady poškodenia dopravného značenia a 2 skládky odpadu.

20191002_121337_(Vlastné) Kontrola v okrese Bratislava IV, počas ktorej sme našli aj nelegálnu skládu odpadu. Foto: Mestská polícia Bratislava (ilustračné)

Najviac porušení evidujeme z Krasovského ulice v Petržalke, zistili sme ich tam celkom 44. Pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci sme k rôznym udalostiam privolávali 6-krát, bratislavských hasičov-1 krát a so Slobodou zvierat to bola spolupráca v 1 prípade.

Strieľal z plynovej pištole

V sobotu v ranných hodinách sme na linke 159 prijali oznam o údajnej streľbe na Obchodnej ulici. Policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa na miesto dostavili tesne pred príchodom príslušníkov Policajného zboru. Následne spoločne s hliadkami pohotovostnej motorizovanej jednotky prepátravali okolie. Na základe informácií z nášho operačného strediska sa im podarilo pod jedným zo zaparkovaných vozidiel spozorovať podozrivého muža, ktorý zodpovedal popisu oznamovateľa. Ten následne policajtom dobrovoľne vydal plynovú pištoľ so zásobníkom a poplašným nábojom v komore. Muž mal pri sebe okrem zbrane aj vrecko s neznámou kryštalickou látkou. Následne bol obmedzený na osobnej slobode. Prípadom sa už zaoberá poverený príslušník Policajného zboru.

IMG_20211108_082502_(Vlastné) Páchateľ v batohu ukrýval okrem osobných vecí aj pištoľ a vrecúško s bielou kryštalickou látkou. Foto: Mestká polícia Bratislava

Sme vždy pripravení poskytnúť prvú pomoc

V stredu v noci sme obdržali oznam o tom, že na zastávke mestskej hromadnej dopravy smerom na Červený most má nehybne ležať osoba. Mestskí policajti zo Starého Mesta okamžite smerovali na toto miesto, kde hodnovernosť oznamu potvrdili. Na zemi, neďaleko zastávky, ležal muž premočený od silného dažďa. Policajti ho prebrali k vedomiu a poskytli mu prvú pomoc. Muž zrejme prekonal epileptický záchvat a bol podchladený. Prostredníctvom operačného strediska kolegovia privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci a do jej príchodu sa snažili s dotyčným neustále komunikovať. Po príchode záchranárov pomohli naložiť muža do sanitky, kde mu bolo zabezpečené ošetrenie a následne bol prevezený do nemocnice.

252801595_10220013424862517_5094432195665997074_n_(Vlastné) K podchladenému mužovi sme privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Foto: Mestská polícia Bratislava

Sklený výklad pokreslil fixkou

V stredu, krátko pred 21,00 hod., príslušníci Útvaru zásahovej jednotky a kynológie obdržali oznam, že v oblasti Kamenného námestia mala neznáma osoba pokresliť sklený výklad. K dispozícii mali od oznamovateľa aj popis podozrivých. Na Námestí SNP sa mestským policajtom podarilo spozorovať mladého muža, ktorý zodpovedal popisu. Ten policajtom uviedol, že výklad na Štúrovej ulici tagovacou fixkou pokreslil jeho kamarát, ktorý však medzičasom stihol nastúpiť na električku a odísť. Na mieste sa nachádzal aj samotný oznamovateľ, ktorému sa podarilo vyhotoviť videonahrávku z tejto udalosti. Nakoľko vniklo podozrenie, že sa jedná o trestný čin sprejerstva privolali sme hliadku štátnej polície, ktorá oboch svedkov takisto na mieste vyťažila a vec si prevzala k ďalšiemu riešeniu.

Spoločné cvičenie s kurzistami

Súčasťou výcviku nových mestských policajtov je okrem teoretickej prípravy aj príprava praktická. Tentokrát sme ich výučbu spojili s výcvikom policajtov z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Frekventanti si v piatok vyskúšali, aké je to stáť na druhej strane barikády proti zásahovkárom a kynológom. Tí trénovali postupy pri hromadnom narušení verejného poriadku, ochranu obyvateliek a obyvateľov Bratislavy a ich majetku. Úlohy si v závere cvičenia vymenili, aby aj žiaci zistili, aké je to stáť v línii so štítmi v rukách.

PB-8842_(Vlastné) Nováčikovia si do ich budúceho povolania odnášajú z výcviku cennú skúsenosť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.