Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 42. týždni 2005

Dátum: 11.07.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 42. týždni 2005

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície.

Zásahy hliadok MsP v týždni od 17. októbra do 23. októbra 2005

Nový rok je ešte ďaleko...

... no vyznávači zábavnej pyrotechniky už v týchto dňoch dávajú jej používaním na sídliskách vedieť, ako to zrejme bude na prelome rokov v hlavnom meste opäť vyzerať. Asi si ale neuvedomujú, že používanie zábavnej pyrotechniky na verejných priestranstvách sa riadi istými pravidlami a kto ich nedodržiava, dopúšťa sa priestupku. Pyrotechniku možno totiž podľa platného všeobecne záväzného nariadenia odpaľovať na verejných priestranstvách len v noci z 31. decembra na 1.januára a to od 18.00 hod do 03.00 hod. Kto na silvestrovskú noc nečaká, musí počítať s blokovou pokutou až do výšky 500 korún.

Prvé podobné tri prípady počas uplynulého týždňa pribudli aj do štatistiky mestskej polície. Vo štvrtok večer vo Vrakuni na Vŕbovej ulici trojica mládencov skúšala, aký hluk dokážu petardy spôsobiť. Ich zábavu im prekazila hliadka mestskej polície a chlapci predčasné vítanie Nového roka budú vysvetľovať na príslušnom priestupkovom referáte.

Do týždňovej štatistiky mestskej polície sa okrem týchto troch priestupkov dostalo celkom 1815 udalostí. 139 krát hliadky preverovali informácie poukazujúce na páchanie možnej trestnej činnosti, či priestupkov, tieto sa ale po ich preverení priamo na mieste ukázali neopodstatnenými. Opodstatnenými bolo ale 721 prehreškov motoristov proti pravidlám bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke, ako aj 84 prípadov neoprávneného obsadenia vyradených parkovacích miest. 95 priestupkov smerovalo do oblasti porušenia verejného poriadku, 160 sa týkalo čistoty, či skôr nečistoty a poriadku. Na neporiadok okolo kontajnerových stojísk majiteľov a správcov domov upozorňovali mestskí policajti 27 krát, obchádzanie zásad ambulantného predaja a trhového poriadku zistili hliadky 15 krát. Trávnaté plochy si za parkoviská zamenilo 123 motoristov.

Bez priestupkov sa nezaobišla ani zóna s obmedzeným státím, kde sa ich v priebehu týždňa stalo 144. O niečo menej – 51 priestupkov hlásili hliadky z pešej zóny. Napriek platným všeobecne záväzných nariadeniam si dúšok lacného vína či piva na verejných priestranstvách doprialo 111 ľudí, žobrákom ich aktivity hliadky prekazili v 10 prípadoch.

Na nedostatok práce sa nemohli vonkoncom sťažovať ani pracovníci odťahovacej služby. Tí z bratislavských ciest odtiahli 218 nesprávne parkujúcich vozidiel. O demontáž blokovacieho zariadenia v priebehu týždňa požiadalo mestskú políciu 347 motoristov. Najviac priestupkov v priebehu týždňa sa stalo opäť na Vajnorskej ulici a to 67.

Pozor na podomových predajcov

Jedna z hliadok MsP preverovala v stredu krátko popoludní oznam občanov bývajúcich na Bystrickej ulici. Pohybovali sa to totiž pochybní podomoví predajcovia ponúkajúci možným záujemcom tovar pochybnej kvality. Títo však na príchod hliadky nepočkali a vzali nohy na plecia. Mestská polícia vzhľadom na zvýšený počet podobných predajcov ako aj na množiace sa prípady okrádania predovšetkým starých ľudí zo strany podobných skupín upozorňuje, aby ich v žiadnom prípade do príbytkov nevpúšťali a upozornili na nich príslušné policajné zložky.

Túlajúce sa kone nespôsobili dopravný chaos

V piatok ráno krátko po siedmej hodine z výbehu stanice jazdeckej polície MsP v Bratislave, ktorá je momentálne v rekonštrukcii a prebiehajú tu stavebné práce, ušlo do ulíc Bratislavy sedem koní patriacich jazdeckej polícii. Tie ešte predtým prevalcovali stajníka a rozbehli sa do lesa. Stajník okamžite informoval príslušné pracovisko mestskej polície a na základe tejto informácie sa rozbehla pátracia akcia. Z lesa sa ale kone dostali na frekventovanú Pražskú ulicu a pokračovali smerom do mesta. Vzhľadom k hustej cestnej premávke, hliadky ktoré cválajúce kone mali už v týchto miestach pod kontrolou, ich ale odchytiť nemohli. Kone sú síce cvičené, no pri odchytávaní by sa mohli splašiť a spôsobiť dopravné kolízie. Vhodným miestom sa ukázal priestor pre Národnou bankou a Technickou univerzitou kde nehrozilo nebezpečenstvo či už pre vodičov, alebo aj chodcov. Krátkou pred pol ôsmou túlajúce sa kone boli už pod kontrolou mestských policajtov a po ôsmej hodine ich začali dopravnými prostriedkami odvážať na miesta, z ktorých ušli.

Alkohol ich poslal k zemi

V nedeľu predpoludním dospával alkoholické sníčky pri mäsiarstve v priestoroch obchodného centra na Dudvážskej ulici 29-ročný muž. Zo spania ho ale prebudila privolaná hliadky mestskej polície a spachtoša poslala dospať opicu radšej domov. Chlap to pochopil, pozviechal sa zo zeme a namieril si to do miesta svojho trvalého bydliska. Podobne dopadol aj ďalší muž, ktorý si ustlal pod holým nebom deň predtým neskoro v noci na zastávke MHD na Starohájskej ulici. Aj jeho hliadka z miesta odpočinku vykázala.

 

       

       

       

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 11.7.2008 / 11.7.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.