Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dozerali sme na bezpečnosť počas koncertu a chytili muža so sekerou (zásahy hliadok 7. – 13. novembra)

Dátum: 15.11.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Dozerali sme na bezpečnosť počas koncertu a chytili muža so sekerou (zásahy hliadok 7. – 13. novembra)

Mestské policajtky a policajti sa museli v minulom týždni v Bratislave vysporiadať s 2 536 prípadmi. S pomocou služobného psa spacifikovali muža so sekerou, dohliadali na bezpečnosť počas koncertu na Zámockej ulici a spustili preventívny program zameraný na žiakov základných škôl, študentov stredných škôl a seniorov.

Najviac porušení zistili a riešili hliadky mestskej polície na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Okrem nich sa zaoberali aj priestupkami proti verejnému poriadku, prípadmi neporiadku v okolí kontajnerových stojísk ako aj nerešpektovania ustanovení zákona o lesoch, ktorých bolo v uplynulom týždni celkom 21. Mestské policajtky a policajtov často zamestnávali fajčiari na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, priestupky proti majetku, občianskemu spolunažívaniu a aj porušenia v oblasti čistoty a poriadku na verejných priestranstvách.

Viackrát sme riešili ľudí, ktorí nerešpektovali zákaz požívania alkoholu na verejnosti a v niekoľkých prípadoch aj majiteľov psov, ktorí si neplnili povinnosti, ktoré im ukladá zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. V uliciach hlavného mesta sme našli 5 nelegálnych skládok odpadu4 staré vozidlá2 poškodené dopravné značky, ktoré sme nahlasovali na príslušné úrady. Najviac priestupkov - 45 evidujeme z Bajkalskej ulice. V 7 prípadoch mestskí policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci2-krát so Slobodou zvierat.

Policajná fenka zastavila muža so sekerou

Spolu so štátnou políciou sme obdržali oznam o agresívnom mužovi, ktorý mal rozbíjať v blízkosti obchodného centra Jantár sklenené fľaše. Obe hliadky začali prepátravať okolie, ale po agresívnom chlapovi nebolo ani stopy. Aj preto sa policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie stiahli na nové vysunuté pracovisko na Stavbárskej ulici.

Tam za nimi o niekoľko minút neskôr dobehol vystrašený človek, ktorý ich upozornil na muža so sekerou. Podľa svedka malo ísť o muža v čiernom tričku a tmavých nohaviciach, ktorý smeroval na Hradskú ulicu. Dvojica mestských policajtov sa ihneď vydala po ňom pátrať. Muža so sekerou sa im podarilo rýchlo nájsť, avšak ten na viaceré výzvy, aby zostal stáť a sekeru pustil, nereagoval. Policajti sa k nemu ostražito približovali a neustále ho vyzývali, ale keď neuposlúchol a otočil sa so sekerou v rukách proti nim, tak vypustili služobného psa, fenku Báru. Tej sa podarilo muža zhodiť, čo dalo priestor na to, aby ho odzbrojili a zaistili. Štyridsaťdvaročného muža si za účelom vykonania ďalších úkonov prevzali kolegovia z Policajného zboru.

313412946_2282441068583166_5039750323954700117_n_(Vlastné)Muža ozbrojeného sekerou chytili mestskí policajti na Hradskej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dozerali sme na bezpečnosť počas koncertu

Hliadky mestskej a štátnej polície dohliadali na verejný poriadok a bezpečnosť počas koncertu pre Juraja a Matúša, ktorý sa uskutočnil v sobotu podvečer na Zámockej ulici. Okrem policajtov, ktorí pôsobili priamo v teréne, mali dohľad nad dianím v Bratislave aj pracovníci v Kamerovom stredisku mestskej polície. Malý štáb, ktorý tiež sledoval situáciu prostredníctvom kamier sme mali, pre tentokrát, aj v Pálffyho paláci. Podujatie sa zaobišlo bez provokácií alebo iných nepríjemností, či narušenia verejného poriadku.

314638687_2285982248229048_9106051512563272691_n_(Vlastné)Na pokojný priebeh podujatia dozerali príslušníci Útvaru zásahovej jednotky a kynológie spoločne so staromestskými policajtkami a policajtmi. Foto: Mestská polícia Bratislava

Voda na ceste skomplikovala dopravu

Petržalskí mestskí policajti si v stredu predpoludním na Furdekovej ulici všimli na vozovke väčšie množstvo vody s nánosmi blata. Vzniklo podozrenie, že došlo pravdepodobne k prasknutiu potrubia, z ktorého sa voda valila na cestu. Situácia na mieste výrazne komplikovala dopravuohrozovala aj účastníkov cestnej premávky. Prostredníctvom operačného strediska boli preto okamžite privolaní pracovníci vodární a kanalizácií a vyrozumený tiež dispečing oddelenia správy komunikácií hlavného mesta. V spolupráci hliadkou Policajného zboru mestskí policajti zotrvali na mieste a dohliadali na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.

Voľný pohyb psov v lesoch je zakázaný

Rozumieme majiteľom psov a aj potrebe psov poriadne sa vybehať. Veď v Mestských lesoch kontrolu voľného pohybu psov vykonávajú zväčša kynológia mestskej polície. Avšak ich majitelia by si mali vybrať iné miesto, kde ich púšťať bez vôdzky a to aj v prípadoch, keď sú zvieratá dôkladne vycvičené. S voľným pohybom psa v lese sú totiž spojené viaceré riziká.

  • Aj slušný a socializovaný pes môže ublížiť. Či už udrieť náhubkom, zvaliť človeka alebo ho zašpiniť. Obzvlášť jednoduché to je v prípade, ak ide o dieťa. 
  • Mnoho ľudí tiež prežilo zlú skúsenosť so psom a pociťuje veľký strach a úzkosť v ich blízkosti. Treba byť preto ohľaduplný a nespôsobovať iným zbytočný stres.
  • Aj ten najvychovanejší pes (ktorý žije doma v symbióze s mačkou alebo zajacom) môže v sebe prebudiť pud lovca, keď zbadá srnu v lese. Viackrát sme sa stretli s vysokou zverou, ktorú domáce psy uhnali alebo jej ublížili. Zároveň môže byť aj stret vášho psa s diviakom pre neho osudným. 
  • Obzvlášť nebezpečnými sú kolízie bežcov a cyklistov so psami, ktoré im môžu vbehnúť pod kolesá alebo pod nohy.

314340406_2281654465328493_7345346916106975726_n_na_web_(Vlastné)Kynológovia spoločne s environmentálnou hliadkou mestskej polície v Bratislavskom lesoparku, okrem iného, pravidelne dohliadajú na to, či si psíčkari plnia svoje povinnosti. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na lesných pozemkoch je voľný pohyb psov, v zmysle zákona o lesoch, zakázaný a hliadky mestskej polície pravidelne dodržiavanie tohto zákazu kontrolujú. Žiaľ, aj v tomto roku sme sa stretli s prípadmi, kedy voľne pustený pes zranil alebo usmrtil lesnú zver, napadol iného psa, ale aj človeka. Apelujeme preto na majiteľov psov, aby na vybehanie svojich štvornohých miláčikov využívali miesta na to určené, kde je minimálna šanca, že niekoho ohrozia, napríklad výbehy pre psov, resp. iné verejné priestory, ktoré sú označené tabuľkou voľný pohyb psa povolený.

Spustili sme preventívny program zameraný na deti, mládež a seniorov

Žiakom, študentom a seniorom ponúkame prednášky na témy ako je napríklad prevencia závislostí, šikana, bezpečnosť na sociálnych sieťach, ďalej rozoberáme podvodné praktiky, s ktorými sa stretávajú seniorky a seniori alebo preberáme prácu mestskej polície a aj to v akých situáciách by ste sa mali spojiť s mestskými policajtkami a policajtmi.

Prednášky organizuje preventistka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorá má niekoľkoročné skúsenosti z práce v jednotke s celomestským pôsobením. Spolu s kolegami a kolegyňami bola pri zásahoch, ktoré sa týkali sa ľudí s drogovou závislosťou,bohaté skúsenosti z pôsobenia na stanici na Obchodnej ulicikomunikácie s mladými a aj maloletými ľuďmi pod vplyvom alkoholu, ale aj z každodennej práce na okresnom veliteľstve v Starom Meste.

IMG_7610_(Vlastné)Preventistka sa venuje práci s deťmi, mládežou, ale aj ľuďom v seniorskom veku. Foto: Mestská polícia Bratislava

Každá základná a aj stredná škola má svoje špecifiká a žije vlastným životom. Prednášky preto prispôsobujeme ich potrebám a snažíme sa v nich pracovať s aktuálnym spoločenským dianím a upravujeme ich aj podľa potreby zariadenia, v ktorom prednášame. Téma, jazyk a aj spôsob prednášky odráža vek, vzdelanie a schopnosti poslucháčov. 

Základné témy, s ktorými pracujeme sú bezpečnosť pri ceste do a zo školy, možné riziká s tým spojené, ale aj bezpečnosť počas mimoškolských či voľnočasových aktivít. Venujeme sa tiež téme bezpečnosti na cestách a základom dopravnej výchovy. Zaoberáme sa aj bezpečím na sociálnych sieťach či prevenciou závislostí. Prácu mestskej polície, jej úlohy, konkrétne prípady mestských policajtiek a policajtov, spoluprácu s inými záchrannými zložkami rozoberáme v ďalšej prednáške. V nej sa venujeme napríklad aj Mestskému kamerovému systému. Pre mužov a ženy v seniorskom veku sme si pripravili tému o podvodných praktikách takzvaných šmejdovďalších rizikách a tiež ochrane pred zneužitím osobných údajov.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.