Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dohliadali sme na bezpečnosť počas futbalového derby (zásahy hliadok 2. - 8. mája)

VIDEO Facebook
Dátum: 11.05.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Dohliadali sme na bezpečnosť počas futbalového derby (zásahy hliadok 2. - 8. mája)

Počas prvého májového týždňa sme zabezpečovali verejný poriadok počas finále Slovenského pohára, riešili sme bitkárov v Sade Janka Kráľa a zapojili sme sa aj do Petržalskej kvapky krvi.  

Hliadky mestskej polície sa v minulom týždni zaoberali 2 356 udalosťami, z ktorých väčšina sa týkala oblasti dopravy. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli druhými najzastúpenejšími, sme v značnej miere riešili aj prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti či neporiadok v okolí kontajnerových stojísk. Počas týždňa sa kolegovia v teréne zaoberali aj viacerými prípadmi obťažovania okoloidúcich neprispôsobivými osobami, nepovolenými pouličnými aktivitami, ale aj nerešpektovaním zákazu fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy.

Na príslušné úrady sme nahlasovali 3 nelegálne skládky odpadu a 3 staré vozidlá. Najpriestupkovejším miestom sa tentoraz stala Kubačova ulica, odkiaľ evidujeme celkom 40 porušení. V 8 prípadoch mestskí policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, v 1 prípade s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a 1-krát so Slobodou zvierat.

IMG_0758_(Vlastné)S pracovníkmi Slobody zvierat spolupracujeme takmer každý týždeň. Najčastejšie ich privolávame k zatúlaným psom. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

V Sade Janka Kráľa bolo rušno

Hneď v úvode týždňa, v pondelok popoludní, sme prijali oznam o tom, že v Sade Janka Kráľa v blízkosti fontány dochádza k bitke viacerých osôb. Na miesto okamžite smerovala petržalská hliadka, ktorá spozorovala dvoch mužov, ktorí mali medzi sebou zjavný konflikt, adresovali si vzájomne vulgarizmy, fyzicky na seba útočili a všetko nasvedčovalo tomu, že situácia sa môže ešte viac vyostriť.

Policajti preto ihneď zasiahli a oboch dotyčných od seba oddelili. Všimli si zároveň, že jeden z nich má na hlavne silne krvácajúcu ranu. Na miesto sme preto prostredníctvom nášho operačného strediska privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Do jej príchodu sme sa situáciu snažili upokojiť, vzhľadom na to, že muži sa na seba snažili aj naďalej útočiť. Zraneného muža následne záchranári previezli na ošetrenie do nemocnice a prípad si prevzali privolaní kolegovia z Policajného zboru.

Krv darovali aj mestskí policajti

Denné centrum na Osuského ulici v Petržalke sa vo štvrtok zmenilo na mobilné odberové centrum krvi. V jeho priestoroch sa totiž konala tradičná Petržalská kvapka krvi. Toto podujatie každoročne organizuje petržalská samospráva. Ani tento rok medzi darcami nechýbali mestskí policajti z Okresného veliteľstva Bratislava V. Ročne sa na Slovensku využije 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Na tohtoročnej Petržalskej kvapke krvi sa zdravotníkom podarilo získať celkom 18 litrov krvi.

Krv, ktorú darcom odobrali pracovníčky a pracovníci Národnej transfúznej služby bude použitá pre pacientov po rôznych úrazových stavoch spojených s krvácaním, na plánované chirurgické zákroky s krvnými stratami, anémie, popáleniny a mnoho ďalších. Veríme však, že budú mať čo najmenej prípadov, pri ktorých bude darcovská krv potrebná.

PB-6553_(Vlastné)Mestskí policajti s darovaním krvi neváhali. Odber sa uskutočnil v Dennom centre na Osuského ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dohliadali sme na bezpečnosť počas futbalového derby

V nedeľu sa v hlavnom meste, v areáli Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli, odohralo finále medzi dvoma odvekými rivalmi, Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava. Hliadky mestskej polície počas tohto zápasu, ktorý bol označený ako rizikový, dohliadali na verejný poriadok v okolí štadióna spolu s kolegami z Policajného zboru.

Bezpečnostnému opatreniu prechádzalo viacero stretnutí a porád so štátnou políciou, organizátormi, predstaviteľmi samosprávy ako aj oboch klubov. Na starosti sme mali priestor na ulici Viktora Tegelhoffa a v oblasti Junáckej ulice. Zvyšné priestory okolo štadióna pokrýval Policajný zbor, ktorý s ďalšími zložkami bol pripravený aj v tuneloch na samotnom štadióne.

PB-7510_(Vlastné)Do bezpečnostného opatrenia boli velení mestskí policajti z viacerých okresných veliteľstiev ako aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mestské policajtky a policajti bezprostredne po zápase zabezpečovali aj ďalšie miesta, ako napríklad križovatku Tomášikovej a Trnavskej ulice, okolie Kuchajdy a aj Železničnej stanice Nové Meste, kde dohliadali na to, aby nedošlo k stretom medzi oboma tábormi fanúšikov.

Pred, počas ani po zápase sme nezaznamenali žiadne závažné narušenie verejného poriadku. Víťazom nedeľného finále Slovenského pohára bola síce Trnava, ale pre nás zvíťazila najmä tolerancia, ohľaduplnosť a slušnosť.

PB-7197_(Vlastné) Finále Slovenského pohára prebehlo bez vážnejšieho narušenia verejného poriadku. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vyvesené šiltovky a plyšové hračky upútali pozornosť policajnej hliadky

Pri pondelkovej nočnej kontrole uličiek historického centra mesta si policajti z Okresného veliteľstva Bratislava I všimli, že na jednej z predajní so suvenírmi sú pootvorené dvere. Aj vďaka pozornému oku policajtov, záujmu a pohotovej reakcii nestihol nikto zneužiť nepozornosť predavača, ktorý obchod pri odchode zle uzamkol a na ulici nechal rozvešaný tovar.

Prostredníctvom operačného strediska sme ihneď kontaktovali majiteľku predajne, ktorá si obchod prevzala. Do jej príchodu hliadka zotrvala na mieste a prevádzku postrážila.

otvorený_obchod_v_Starom_Meste_(Vlastné)Pootvorené dvere na obchode neunikli pozornému oku mestských policajtov. Foto: Mestská polícia Bratislava

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.