Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Cyklisti uľahčujú život šoférom a šoférkam. Ako im to môžu motoristi oplatiť?

Dátum: 18.04.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Cyklisti uľahčujú život šoférom a šoférkam. Ako im to môžu motoristi oplatiť?

Akceptujte, že sú bicyklisti na ceste. Bude ich stále viac a to z rozličných dôvodov. Niekto chce na bicykli športovať, iný dochádzať do práce rýchlejším a zdravším spôsobom a ďalší cyklisti a cyklistky myslia na životné prostredie a udržateľnosť v preprave.

Jeden cyklista na ceste znamená o jedno auto menej. Menej o auto, ktoré ničí vozovku, tvorí výtlky a znečisťuje životné prostredie. O auto, ktoré stojí pred vami na červenej a tvorí zápchy, v ktorých sa vodiči pravidelne ocitajú. Tvoriť bezpečný priestor pre cyklistov, správať sa k nim s rešpektom a neohrozovať ich, pomáha v konečnom dôsledku aj všetkým ľuďom, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu alebo nechcú vymeniť auto za verejnú dopravu a bicykel.

Ako môžu šoféri a šoférky pomôcť k bezpečnosti a rozvoju cyklistiky

  • Buďte ohľaduplní voči cyklistom a obiehajte ich s dostatočným odstupom. Na ceste sa môžu objaviť výtlky, ktoré bude chcieť cyklista obísť. Taktiež môže spadnúť alebo zmeniť smer jazdy vplyvom silného vetra. Pozor si je potrebné dávať aj keď cyklistu pred vami obieha nákladné auto alebo autobus, ktoré výrazne rozrážajú vietor, čo môže cyklistu tiež rozhodiť.

  • Pri vystupovaní vždy skontrolujte spätné zrkadlo, aby ste neotvorili dvere cyklistke alebo cyklistovi do cesty.
    PB-6039
  • Dávajte si pozor na takzvaný pravý hák. Je to situácia, kedy zabočíte z hlavnej cesty na vedľajšiu do prava a prekrížite cestu cyklistom, ktorí idú po krajnici.
    PB--3_1
  • Neparkujte na cyklochodníkoch a cyklokoridoroch. Ak potrebujete zastaviť vozidlo, stojte tak, aby ste nechali prejazd pre cyklistov voľný a bezpečný.
    PB-_1
  • Nebuďte agresívny na cyklistov, ktorí nejazdia tesne pri krajnici. Zvyšujú tým svoju viditeľnosť a zmenšujú riziko pádu pod vaše kolesá.

  • Cyklochodníky pri niektorých cestách sú neudržiavané a rozbité. Netrúbte na cyklistov, ktorí namiesto nich využívajú cestu.

  • V miestach, kde sa zužuje cesta, nechajte prejsť ako prvého cyklistu. Spolu s ním do zúžených ciest jazdite len v prípadoch, kedy ste si stopercentne istí, že sa tam bezpečne zmestíte a cyklistu neohrozíte.

  • Pri jazde popri cyklistovi zbytočne výrazne neakcelerujte alebo nebrzdite. Taktiež nejazdite za cyklistami v bezprostrednej blízkosti. Vodiči a ani cyklisti nemajú radi, keď im je niekto “nalepený na kufri”.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.