Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prácu mestských policajtov rešpektovali počas protestov aj ľudia v dave

GALÉRIA Facebook
Dátum: 18.11.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Prácu mestských policajtov rešpektovali počas protestov aj ľudia v dave

Viac než desiatka protestov a zhromaždení počas jedného dňa. Pripomenutie si odkazu Nežnej revolúcie dalo výrazne zabrať bezpečnostným zložkám. Najmä pre obavy z avizovaných útokov na obyvateľov a návštevníkov, súkromný a verejný majetok, novinárov a policajtov. 

Priebeh väčšiny podujatí v uliciach Bratislavy bol pokojný. Po udalostiach na prelome augusta a septembra očakávali aj mestskí policajti to najhoršie a na protesty sa pripravovali nielen po taktickej, ale aj fyzickej stránke. Za profesionálne zvládnutie protestov a ich manažovanie si aj na mieste mestskí policajti vypočuli od ľudí z davu slová uznania. Naši kolegovia sa neustále ukazujú ako dôležitá a neoddeliteľná súčasť bezpečnostných opatrení v Bratislave.

Slovami chvály nešetril ani náčelník

Policajtom sa za dobre odvedenú prácu verejne poďakoval aj náčelník mestskej polície Miroslav Antal. „Dnešná služba v uliciach Bratislavy bola pre mojich kolegov a kolegyne z Mestskej polície Bratislava mimoriadne náročná. Mnoho z nich slúžilo v opatreniach pri zabezpečovaní verejného poriadku na viacerých miestach, kde sa konali protestné zhromaždenia. Ďakujem, kolegovia a kolegyne, za vaše odhodlanie a trpezlivosť“, vyjadril svoju vďačnosť náčelník a zároveň ocenil vysokú úroveň spolupráce s kolegami zo štátnej polície.

PB-0094-2Mestskí policajti chránili dav pred prepadnutím na cestu. Foto: Mestská polícia Bratislava

K náčelníkovým slovám vďaky sa pridal aj veliteľ bezpečnostných opatrení za mestskú políciu, Marek Schürger, ktorý vyzdvihol predovšetkým úžasné nasadenie všetkých svojich kolegov, s ktorými v teréne počas protestov spolupracoval ako aj ich vysokú profesionalitu.

Vzorový priebeh narúšali jedinci

Priebeh protestných zhromaždení bol z nášho pohľadu väčšinu času relatívne pokojný. Počas dňa však aj napriek tomu došlo k niekoľkým pokusom o narušenie verejného poriadku.

PB-9910Medzi kontrolovanými bol aj muž vo výstroji, ktorá bola zameniteľná s výstrojou Policajného zboru. Foto: Mestská polícia Bratislava

Prvýkrát si mestskí policajti posvietili na jedného z protestujúcich, ktorý mal na sebe odev zameniteľný so služobným výstrojom Policajného zboru, čo je v zmysle zákona o Policajnom zbore zakázané. Na protestoch sa pohybovali, žiaľ, aj skupiny ľudí, ktoré nevyšli do ulíc so zámerom uctenia si odkazu Nežnej revolúcie, ale s cieľom vyhľadávania konfliktov. Jednou z nich bola napríklad aj skupina približne desiatich chuligánov, ktorá krátko po 17:00 na Námestí Alexandra Dubčeka napadla nič netušiaceho muža s fotoaparátom, ktorý sa pohyboval v dave. Mestskí policajti v spolupráci s kolegami z Policajného zboru okamžite voči útočníkom zasiahli. Tí skončili v rukách polície.

Čierna škvrna na svedomí protestujúcich

Verejné zhromaždenia, na ktoré sme dohliadali, sa neobišli aj bez ďalších nepríjemností. Počas posledného z nich, približne o 18:30, kedy sa dav presúval od parlamentu pred Úrad vlády, začali účastníci používať okrem úradmi povolených dymovníc aj pyrotechniku, ktorá je v Bratislave zakázaná.

PB-0269Pochod jednej z politických strán, ktorý sa neobišiel bez porušovania VZN a neskôr aj útoku na mestských a štátnych policajtov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Jeden z mestských policajtov, spolu s kolegom z Policajného zboru, boli zranení petardou. Tú hodil vandal priamo medzi policajtov nastúpených pred Úradom vlády. Obaja utrpeli ľahšie zranenia, ktoré si vyžadovali lekárske ošetrenie.

PB-0410Pár sekúnd po útoku pyrotechnikou na policajtov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Priamo na mieste vytiahol z davu člen Útvaru zásahovej jednotky a kynológie podozrivého, ktorý hodil medzi policajtov dymovnicu. Ďalších páchateľov bude stotožňovať Policajný zbor z kamerových záznamov mestského kamerového systému.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.