Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pes má v bratislavských uliciach nezastúpiteľné miesto, hovorí kynológ a inštruktor výcviku Peter Bella

Dátum: 02.08.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Pes má v bratislavských uliciach nezastúpiteľné miesto, hovorí kynológ a inštruktor výcviku  Peter Bella

O práci v Útvare zásahovej jednotky a kynológie a živote kynológa sme sa rozprávali s Petrom Bellom.

Pomáhajú upokojovať vyhrotené situácie a budia rešpekt. Dokážu pôsobiť nielen preventívne, ale páchateľov aj zadržať. Aj vďaka ich činnosti sú ulice hlavného mesta bezpečnejšie.

Už v 90. rokoch sa začal Peter Bella venovať v domovskom Martine športovej kynológii. Čoskoro absolvoval školenie výcvikár – figurant, ktoré ho oprávňovalo na prácu so psami a na ich výcvik. Roky sa venoval športovej kynológii len vo voľnom čase, avšak lásku ku psom a ich tréningu sa snažil pretaviť aj do profesionálneho života. Petrova manželka pochádza z Bratislavy a keď sa vyskytla možnosť nastúpiť ku kynológom mestskej polície v hlavnom meste, neváhal a presťahoval sa s celou rodinou na západ Slovenska. ”Prácu považujem za moje poslanie,” vysvetľuje mestský policajt. Svedčí o tom aj to, že v službe pre obyvateľov našej metropole je už od roku 2008. 

Pomáhajú predchádzať vyhroteným situáciám

“V mestskej polícii trénujeme len poriadkové psy,” vysvetľuje Peter s tým, že sú ešte všestranné a špecializované (napr. na vyhľadávanie drog). Poriadkové psy musia byť tvrdé, razantné so silným ochranárskym inštinktom a mimoriadne poslušné. Kynológove slová dokazujú aj ukážky, ktoré so svojím belgickým ovčiakom predvádza. 

PB-4995Peter Bella so služobným psom Keyronom sú zohraná dvojica. Foto: Mestská polícia Bratislava

Avšak služobné psy v Útvare zásahovej jednotky a kynológie nemáme len na dobrú prezentáciu, ale najmä na výkon služby. “Služobný pes budí v uliciach rešpekt,” hovorí Peter. Na mestských policajtov si dovolí kadekto kadečo, ale pri psovi sa radšej každý prace z cesty. Vidieť to napríklad pri rozvášnených davoch alebo pri zásahoch v neslávne známej oblasti Pentagonu, kedy si všetci dajú pred psom pohov a radšej sa rozídu. “Pes pomáha pôsobiť preventívne a predchádzať konfliktným situáciám,” vysvetľuje Peter. Aj preto je našich kynológov pravidelne vidieť počas piatkov a sobôt na miestach, kde sa zdržuje veľa opitých a vzniká zvýšené riziko porušovania verejného poriadku.

Výsledky práce kynológov hovoria za seba

Posledným veľkým úlovkom našich kynológov sú aj zlodeji, ktorých chytili na Uránovej ulici. Tí sa vlámali do rozsiahleho mestského objektu. “Našli sme tam vyrazené dvere. To, že sme tam prišli, vedeli aj lupiči. Bez psov by nám utiekli. V celom objekte je totiž 40 až 60 miestností, nechytili by sme ich,” opisuje Peter Bella situáciu, v ktorej sa ocitol s kolegom Matejom Šišulákom a Gabrielom Katonom. Mali však pri sebe služobných psov, ktorí dokázali piatich páchateľov v komplikovanom objekte nielen nájsť ale najmä zadržať.

PB-5039Pes je nielen skvelý pomocník, ale v uliciach hlavného mesta budí rešpekt. Foto: Mestská polícia Bratislava

Iným príkladom využitia služobného psa bola situácia, kedy našli na ulici odpadnutého psíčkara. “Nechcel nikoho pustiť k svojmu pánovi, ochraňoval ho,” vysvetľuje policajt. Avšak vďaka prítomnosti ich zverencov ho dokázali obmäkčiť a tým odpadnutému mužovi zachrániť život, keďže mal problémy so srdcom.

Prichádza generácia belgických ovčiakov

Peter Bella, ako prvý policajt v službách bratislavskej mestskej polície, priviedol medzi služobných psov belgického ovčiaka. Štvorročný Keyron je z kráľovského holandského spolku policajných psov (KNPV) z variety Malinois, ktorá je typická čiernym sfarbením srsti. Nemecké ovčiaky, ktoré sú v našich končinách najvyužívanejšie, mávajú často zdravotné problémy, kvôli viac ako sto rokom šľachtenia. “Belgický ovčiak je síce menší, ale je zdravší, temperamentnejší, tvrdší a razantnější a úlohy plní s veľkou chuťou do práce, vie sa lepšie sústrediť,” opisuje Peter svoje plemeno. Naplno sa to prejavilo aj u jeho Keyrona, s ktorým chodí na súťaže psovodov od dovŕšenia prvého roka. Jeho čierny belgický ovčiak je dobre známy nielen doma, ale aj v okolitých krajinách. Zohratá dvojica povyhrávala viacero súťaží, o čom svedčí aj bohatá zbierka pohárov, diplomov a medailí, ktoré nám mestský kynológ ukazuje.

Belgické ovčiaky majú aj vďaka Petrovmu kolegovi Matejovi Šišulákovi v bratislavskej mestskej polícii budúcnosť. Jeho sučka, Bonnie, porodila v júli päť malých šteniatok. “Časť z nich zostane v službe u nás, zvyšné si nájdu pravdepodobne miesto v ďalších bezpečnostných zložkách,” vysvetľuje Peter, ktorý dodáva, že chce, aby kvalitné psy zostávali doma na Slovensku.

PB-4979O ocenenia na Útvare zásahovej jednotky a kynológie nie je núdza. Tieto patria len jednému psovi. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.