Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zásahy hliadok MsP v 35. týždni 2005

Dátum: 11.07.2008
Autor: Mestská polícia Bratislava
Zásahy hliadok MsP v 35. týždni 2005

Prečítajte si viac informácií o udalostiach, ktoré v uplynulom týždni preverovali hliadky Mestskej polície.

Zásahy hliadok MsP v týždni od 29. augusta do 4. septembra 2005

Po dvoch dňoch voľna menej priestupkov

Dva dni voľna v uplynulom týždni sa odrazili aj na počte priestupkov, ktoré zistili a riešili hliadky MsP v hlavnom meste. Do štatistík mestskej polície sa dostalo 1618 priestupkov, pričom 468 z nich majú na svedomí vodiči nerešpektovaním príslušných pravidiel týkajúcich sa bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke. V 147 prípadoch hliadky preverovali aj podnety občanov smerujúce k páchaniu možnej trestnej činnosti či priestupkov, tieto sa ale ukázali ako neopodstatnené.

Opodstatnenými bolo ale 102 priestupkov smerujúcich do oblasti porušovania verejného poriadku, či 87 prípadov „prisvojenia si“ vyhradených parkovacích miest. 225 zistených priestupkov sa týkalo zanedbania čistoty a poriadku, v 32 prípadoch mestskí policajti upozorňovali správcov a majiteľov domov na neporiadok okolo kontajnerových stojísk. Majitelia psov štatistiku doplnili o 52 nových udalostí, zásady ambulantného predaja a trhového poriadku nerešpektovalo 21 predávajúcich. Trávnaté plochy si ako parkoviská pre svojich štvorkolesových miláčikov zvolilo 95 vodičov.

V zóne s obmedzeným státím sa v priebehu týždňa stalo 58 priestupkov a v pešej zóne o niečo viac – 66 priestupkov. V piatich prípadoch zaznamenali mestskí policajti aj nedodržanie stanovených záverečných hodín v zábavných a reštauračných zariadeniach. Alkoholické nápoje na verejných priestranstvách si doprialo 130 priestupcov, aktívni boli  aj žobráci a tí sa do kontaktu s hliadkami dostali 33 krát a to z dôvodov. Že svojím správaním jednoducho obťažovali okoloidúcich.

Parkovanie motoristov v rozpore so zákonom 315 o premávke na pozemných komunikáciách sa značne predražilo po odtiahnutí vozidiel pre 96 motoristov, blokovacie zariadenia na motorové vozidlá požili hliadky MsP v priebehu týždňa 222 krát. Najviac priestupkov za sedem dní sa stalo na Námestí SNP a to 96.

Neslávny záver prázdnin

V stredu hodinu pred polnocou spozorovala hliadka MsP na Hodžovom námestí tri dievčatá, pričom jedna z nich hrubou fixkou „skrášľovala“ reklamný pútač. Tou istou fixkou stihli tieto školáčky znehodnotiť fasádu domu na Palisádach. 13-ročná Bratislavčanka pred hliadkou nič netajila a priznala sa aj k svojim umeleckým výtvorom na pomaľovanom dome. Nedalo sa nič robiť a mestskí policajti maliarku aj s jej dvomi kamarátkami z Orechovej Pôtone a Nitry predviedli na neďaleký policajný útvar. Výška škody, ktorú spôsobili svojou maliarskou aktivitou nie je známa. Známe nie sú ani reakcie rodičov týchto detí, ktorým zdá sa vôbec nevadilo, že ich ratolesti sa túlajú bezcieľne nočným mestom.

Babička sa stratila na trhovisku

Na trhovisku pri ulici Mikuláša Schneidra Trnavského v stredu krátko popoludní pozornosť hliadky mestskej polície upútala staršia pani. Tá nevedela kde býva a ani to, ako sa na trhovisko vôbec dostala. Našťastie vedela, ako sa volá. Podľa jej mena hliadka zistila kde býva a 80-ročnú babičku odviezla autom do miesta jej trvalého bydliska v bratislavskej Dúbravke.

Septembrové upratovanie

Deň voľna na veľké upratovanie využila aj 25-ročná Petržalčanka. Tá sa postupne zbavovala starých kusov nábytku a tento vyhadzovala ku kontajnerom na Vavilovovej ulici. Robiť to prirodzene nemala, pretože po príchode hliadky MsP musela miesto okolo kontajnerov dať do pôvodného stavu a za priestupok zaplatila navyše ešte aj blokovú pokutu. Tá by jej úplne postačovala na objednanie a zaplatenie kontajneru na veľkorozmerný odpad, do ktorého mohla pokojne starý nábytok bez problémov odložiť.

Zadržali zlodeja

V sobotu 3.septembra zadržala hliadka OS MsP Bratislava Staré Mesto 31-ročného Bratislavčana. Ten sa v kníhkupectve na Palackého ulici tak začítal do dvoch encyklopéd,  že za tieto jednoducho zabudol zaplatiť a pobral sa z tovarom v hodnote 3800 korún do bratislavských ulíc. Predavačky ho aj chvíľku prenasledovali, no potom boj so zlodejom vzdali. Celú situáciu však opísali jednej z hliadok MsP a mestským policajtom netrvalo dlho a zlodeja zadržali. Ukradnuté knihy mal pri sebe a tak zatajovať nemal čo. Ku skutku sa priznal a v právnickej literatúre, ktorú si prirodzene nevšímal, teraz  môže hľadať postih, ktorý ho za krádež čaká.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kontakt: PhDr. Peter Pleva
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 11.7.2008 / 11.7.2008

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.