Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Najzaujímavejšie prípady roku 2022: Chytili sme útočníkov so zbraňami, ale aj opité deti

Dátum: 14.12.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Najzaujímavejšie prípady roku 2022: Chytili sme útočníkov so zbraňami, ale aj opité deti

Aj v závere tohto roka sme si pre vás pripravili prehľad tých najzaujímavejších situácií, s ktorými sa mestské policajtky a policajti v uliciach Bratislavy museli v roku 2022 popasovať. 

V článku sa dočítate o zásahoch voči ozbrojeným osobám či agresorom, o šoférkach a vodičoch, ktorí si neváhali sadnúť za volant opití a aj o prípadoch, kedy sme našli deti a neplnoletú mládež pod vplyvom alkoholu.  

Zasahovali sme voči ozbrojeným a agresívnym osobám 

Chladné zbrane, pištole ale aj údery zovretými päsťami a kopance. Ublížiť druhým sa dá rôznym spôsobom. Množstvu konfliktov sme v uliciach zabránili včasnými zásahmi a preventívnou činnosťou. Žiaľ, niekedy musíme riešiť až následky fyzických útokov a chytať páchateľov, aby mohli byť spravodlivo potrestaní. 
 
Pažbou zbrane zranil len 15-ročného chlapca 

  • Hneď v úvode roka sa hliadky mestskej polície zaoberali prípadom mladého muža, ktorý útočil so zbraňou v jednom z podnikov v centre mesta. Páchateľ udieral iba pätnásťročného tínedžera pažbou zbrane do hlavy, čím mu spôsobil masívne krvácajúcu ranu.  
  • Podozrivý sa snažil pred policajtmi ukryť, to sa mu však nepodarilo a hliadka ho vypátrala v podkrovných priestoroch jedného z domov na Obchodnej ulici. Na výzvy, aby ukázal ruky a spolupracoval, nereagoval. Preto voči nemu použili služobného psa. Aj vďaka nemu sa mladíka podarilo obmedziť na osobnej slobode.  
  • Zbraň policajti našli pod schodiskom do podkrovia budovy, kde sa skrýval. Priznal sa k tomu, že ju tesne pred zadržaním odhodil. 

24._jaunár_-_tínedžer_so_zbraňou_(Vlastné)Mladík počas úteku odhodil zbraň pod schodisko. Netrvalo dlho a policajti ju našli. Foto: Mestská polícia Bratislava

Bitkárov z Hurbanovho námestia sme chytili vďaka Mestskému kamerovému systému 

  • O niekoľko týždňov neskôr si zásah polície vyžadovala bitka na Hurbanovom námestí. V tomto prípade k dolapeniu páchateľov výrazne dopomohol operátor, ktorý celý incident sledoval cez kamery Mestského kamerového systému a podával hliadkam v teréne priebežne informácie ako aj presný opis aktérov ruvačky.  
  • Jedného bitkára zadržala hliadka priamo na mieste, druhého, o niekoľko metrov ďalej, na Suchom Mýte. Zranenia dvoch napadnutých mladíkov si vyžadovali lekársku pomoc.  

8._február_-_bitkári_v_centre_(Vlastné)Dvojicu bitkárov mestskí policajti zadržali veľmi rýchlo aj vďaka pomoci kamier. Foto: Mestská polícia Bratislava

Chceli zbiť mladých cudzincov, napokon jeden zo skupiny napadol policajta 

  • V prvej polovici roka rezonovala aj udalosť, ktorá sa odohrala pod Michalskou bránou. Počas riešenia rušenia nočného kľudu na policajtov z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie zaútočil 36-ročný muž.  
  • Ten sa dal po dvoch ranách päsťou do tváre policajta na útek. Jeho nápad utiecť z miesta činu sa nestretol s pochopením hliadky, ktorej členovia ho zakrátko obmedzili na osobnej slobode.  

Chytili sme neplnoletých sprejerov a aj opitého muža so zbraňou za opaskom 

  • Prípadov kedy sa protiprávneho konania dopúšťala mládež bolo v tomto roku viac ako dosť. Petržalskí mestskí policajti riešili napríklad násťročných sprejerov, ktorí sa pokúšali utiecť po tom, čo posprejovali piliere Starého Mosta. V tom im však zabránila pohotová hliadka mestskej polície.  
  • V lete zas museli hliadky zasahovať voči mladíkovi, ktorý sa opitý pohyboval po centre mesta so zbraňou. Pažbu zbrane vytŕčajúcu spod trička si u muža všimol náhodný okoloidúci, ktorý nás naňho okamžite upozornil. K rýchlejšiemu nájdeniu podozrivého v uliciach Starého Mesta nám výrazne dopomohli kamery. 

Podozrivý z násilnej trestnej činnosti na maloletej osobe sa dal na útek 

  • Na základe požiadavky z Policajného zboru sme na jeseň prehľadávali centrum mesta, kde sa mal nachádzať muž podozrivý z násilnej trestnej činnosti na maloletej osobe. Pod Michalskou bránou onedlho zásahovkári našli muža zodpovedajúceho popisu. Ten však odmietal spolupracovať a vydal sa na útek. No neúspešne. Prekazili mu ho mestskí policajti, ktorý ho takmer okamžite dobehli a zadržali.  

1._október_-_muž_podozrivý_z_násilia_(Vlastné)Podozrivý sa vydal na útek, ale ďaleko sa nedostal. Dobehli ho mestskí policajti, ktorí ho zadržali. Foto: Mestská polícia Bratislava

Do ulíc sa vydali ozbrojení chladnými zbraňami 

  • Medzi závažnejšie prípady, s ktorými sa mestské policajtky a policajti stretli patrili rozhodne agresívni muži pohybujúci sa s chladnými zbraňami v rukách po Bratislave. Jeden so sekerou ohrozoval ľudí na rozmedzí Vrakune a Podunajských Biskupíc. Toho sme zadržali aj za pomoci šikovnej policajnej fenky Báry.  
  • Druhý z nich vyčíňal v centre mesta a Petržalke, kde sa navyše dopustil aj viacerých krádeží. Mestskí policajti ho spoločne so štátnou políciou dolapili pri nákupnom centre v Petržalke, po tom, čo tam poškodil odstavený autobus.  

muž_s_nozom_v_mesteAj ďalší muž sa potuloval mestom s nožom v ruke. Skončil podobne ako aj tí pred ním, v rukách polície. Foto: Mestská polícia Bratislava

Riešili sme aj predajcov drog vo Vrakuni 

  • V dvoch prípadoch sa nám podarilo chytiť aj dílerov drog. Bolo tomu tak v závere roka na Lotyšskej ulici. Jedného podozrivého sme prichytili priamo pri čine prostredníctvom Mestského kamerového systému. Upozornili sme naňho príslušníkov kriminálnej polície, ktorí uňho našli 25 skladačiek omamnej látky.  
  • Na ďalšieho sme dostali echo od všímavého občana. Veliteľ zmeny na našom vysunutom pracovisku na Stavbárskej ulici navigoval pomocou kamier dvojicu mestských policajtov až priamo k podozrivému mužovi. Obmedzili ho na osobnej slobode a odovzdali štátnej polícii.  

Jazda pod vplyvom alkoholu sa im nevyplatila 

Počas roka sa nám z ciest podarilo dostať aj niekoľko vodičov, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu a predstavovali tak hrozbu nielen pre seba, ale najmä pre svoje okolie.  

Po pár poldecákoch ukradol auto a išiel si zajazdiť mestom 

  • V januári mestskí policajti z Petržalky počas nočnej služby chytili opitého zlodeja áut, ktorý nabúral a ušiel z miesta činu. Upozornili nás naňho pozorní obyvatelia, ktorí si všimli jeho nebezpečne rýchlu a nekoordinovanú jazdu. Mestskí policajti ho našli pred jeho domom, už mimo vozidla. Priznal sa, že pred jazdou požil alkohol, následne nabúral do iného vozidla a napokon aj k tomu, že nie je držiteľom vodičského oprávnenia. Privolaná hliadka Policajného zboru dala šoférovi fúkať. Výsledok bol cez jedno promile.  

Opitý nabúral do stĺpikov, ako dôkaz pri nich nechal poznávaciu značku 

  • Opitého vodiča riešili aj staromestskí policajti približne v polovici leta. Ten ešte predtým než ho policajti stopli pre podozrivú jazdu, stihol autom doslova zdemolovať stĺpiky na Františkánskom námestí. Dôkazom bola aj predná tabuľka s evidenčným číslom vozidla, ktorá zostala ležať na mieste udalosti. Muž po zastavení hliadkou javil známky požitia alkoholických nápojov, k čomu sa po chvíli aj priznal. 

8._august_-_opitý_vodič_zdemoloval_stĺpiky_(Vlastné)Aj napriek tomu, že vozidlom doslova vytrhol zo zeme stĺpiky na námestí, pokračoval opitý vodič vo svojej jazde. V tej mu ale zakrátko zabránila pohotová hliadka mestskej polície. Foto: Mestská polícia Bratislava

Jazda s opitou šoférkou skončila dobre. Vodičku sme zastavili 

  • Aktérkou posledného prípadu bola žena. Tá si pod vplyvom alkoholu neváhala sadnúť za volant a viezť v ňom navyše aj ďalšie osoby. Na Rázusovom nábreží, na základe podnetu od občana, hliadky mestskej polície podozrivé vozidlo zastavili. Šoférka s hliadkou spolupracovala a na požiadanie predložila občiansky preukaz. Z jej prejavu bolo policajtom ihneď zrejmé, že pred jazdou skonzumovala väčšie množstvo alkoholu, k čomu sa napokon aj sama priznala. Potvrdila to aj vykonaná dychová skúška, ktorá preukázala takmer 2 promile.   

Deti a tínedžerov odrádzame od konzumácie alkoholu aj preventívnymi kontrolami 

V našej kultúre sa, žiaľ, mladí ľudia stretávajú s alkoholom veľmi skoro. Okrem poškodenia ich zdravia to má následky aj pre rodičov. Napríklad presun prídavkov na deti na obce, ale aj opletačky so sociálkou. 

Mestská polícia kladie veľký dôraz na prevenciu. Jednou z oblastí, ktorej sa intenzívne venujeme je konzumácia alkoholických nápojov mladistvými a maloletými osobami. Počas roka sme priebežne, najmä v centra mesta, kontrolovali podniky, kde bol predpoklad, že by sa tam mohla zdržiavať neplnoletá mládež a popíjať alkohol. Zorganizovali sme tiež niekoľko preventívnych aktivít, ktoré boli zacielené priamo na tento veľmi nebezpečný trend.  

Nepríjemné rekordy na Obchodnej ulici 

  • Príslušníkom Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa v spolupráci s kolegami z Policajného zboru počas jedného z januárových večerov podarilo námatkovo odhaliť až trinásť tínedžerov vo veku od 14 do 17 rokov, ktorí boli pod vplyvom alkoholu. Dvanásti z nich sa zabávali v jednom z podnikov v centre mesta. Najvyššia hodnota, 1,22 mg/L alkoholu v dychu, čo je viac ako dva a pol promile, bola nameraná len u 15-ročného mladíka.  
  • Aj o mesiac neskôr si muselo viacero rodičov prísť po svoje neplnoleté deti, ktoré "nafúkali". Mestskí a štátni policajti odhalili v dvoch podnikoch viac ako desiatku mladistvých pod vplyvom alkoholu. Najmladšie dieťa, ktoré nafúkalo, malo len 13 rokov.  

7._február_-_akcia_mladiství_alkohol_2_(Vlastné)Aj pri námatkových kontrolách spolupracujeme často s Policajným zborom. Foto: Mestská polícia Bratislava

Prvý celomestský záťah mestskej polície zameraný na podávanie alkoholu maloletým a mladistvým 

  • V marci mestské policajtky a policajti zo všetkých okresných veliteľstiev spolu so štátnou políciou uskutočnili doposiaľ najväčšiu akciu zameranú proti konzumácii a podávaniu alkoholu mladistvým a maloletým, ktorá bola dôkladne plánovaná niekoľko týždňov vopred.  
  • Za noc sme skontrolovali približne 30 podnikov a 600 ľudí, z toho približne u dvoch desiatok detí a tínedžerov bola zistená prítomnosť alkoholu v dychu.  
  • Prvý policajný tím sa v rámci akcie zameral na podniky, ktoré spadajú pod okresné veliteľstvo v Dúbravke a v Petržalke. Druhá skupina kontrolovala podniky pod veliteľstvami v Novom Meste a Ružinove.  
  • Po prejdení vytipovaných lokalít sa oba tímy spojili a spoločne kontrolovali podniky v Starom Meste. Mladistvých a maloletých, ktorí počas večera nafúkali, sme odviezli na príslušné okresné veliteľstvá, kde si po nich prišli rodičia. 

PB--9_(1)_(Vlastné)Počas prvej celomestskej akcie zameranej na konzumáciu alkoholu mestskí a štátni policajti skontrolovali niekoľko stoviek ľudí, z ktorých viac ako dvadsať bolo neplnoletých pod vplyvom alkoholu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Koniec školského roka nás milo prekvapil 

  • V strehu sme boli aj na konci školského roka. Po vysvedčeniach sme posilnili kontroly verejných priestranstiev vo všetkých mestských častiach. Policajné hliadky sa opäť zacielili najmä na kontrolu konzumácie alkoholu mladistvými a maloletými a aj na nepovolenú konzumáciu alkoholu na verejných priestranstvách. Situácia v meste však bola po vysvedčení pokojná a nestretli sme sa s mnohými porušeniami pravidiel.  

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.