Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zo športového dresu do uniformy. Ako sa darí Liptákovi v uliciach hlavného mesta?

Dátum: 13.06.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Zo športového dresu do uniformy. Ako sa darí Liptákovi v uliciach hlavného mesta?

Aj keď pochádza z Liptova, rozhodol sa pracovať v mestskej polícii v Bratislave. Hlavné mesto si vybral najmä pre väčší počet prípadov, ktoré musí policajt počas dňa vyriešiť. Michal Žakovič sa v Novom Meste rozhodne nenudí. Viete si tipnúť, ktoré sú jeho obľúbené lokality?

Lipták zvažoval najprv štátnu políciu, ale presvedčili ho prípady, s ktorými sa stretávajú mestské policajtky a policajti v uliciach Bratislavy najčastejšie. „Liptov mám veľmi rád, ale chcel som ísť do hlavného mesta. Myslím, že je tu omnoho viac roboty a som tu aj viac potrebný,“ priznáva mladý mestský policajt. Zavážila samozrejme aj rodina, ktorá v Bratislave tiež žije.

  • Mestská polícia Bratislava otvára po niekoľkomesačnej prestávke nábor pre nových záujemcov. Pri tejto príležitosti predstavujeme príbehy policajtiek a policajtov, ktorí u nás pracujú od minulého roka. Ak sa chceš dozvedieť viac o nábore, navštív web budpolicajt.sk.

Predtým, ako sa stal mestským policajtom, dokončil strednú školu a venoval sa chvíľu servisovaniu bicyklov, ku ktorým má blízko, keďže okrem futbalu sa venoval aj triatlonu. V úlohe mestského policajta sa však našiel. „Baví ma všetko, od dopravy až po verejný poriadok.“ Máloktorý policajt má riešenie dopravných priestupkov rád, Michal s tým ale problém nemá. Priam naopak. Jeho najobľúbenejšou lokalitou je preto Bajkalská ulica.

PB-6698Riešenie dopravných priestupkov je jedna z najčastejších úloh policajtov v meste. Foto: Mestská polícia Bratislava

Ľudia vedia byť aj agresívni

Pri stretnutí s Michalom vás ako prvé osloví jeho slušnosť a zdvorilosť. „Slušnosť je základ, nech sa rozprávate s kýmkoľvek,“ hovorí mestský policajt. Dodáva však, že niekedy sa u priestupcov stretáva s úplne opačným správaním. „Snažím sa robiť svoju prácu čo najlepšie, ale stane sa, že sa dočkám hrubého správania a občas aj vulgarizmov,“ hovorí o zážitkoch zo služby.

Michal sa už stretol aj s ľuďmi, ktorí ho pre jeho mladý vzhľad nechceli rešpektovať. „Už som počul hlúpe reči, že som napríklad ešte len škôlkar a podobne. Voči takýmto ľuďom je potrebné sa vedieť obrniť.“  Michal preto tvrdí, že ak sa niekto rozhodne pridať k polícii, tak musí byť psychicky odolný.

Michal pritom o sebe hovorí, že je dosť impulzívny, ale vie, že v zamestnaní si nemôže dovoliť vybuchnúť. „Všetko sa dá vykomunikovať pokojne, bez zbytočného zvyšovania hlasu alebo nadávok,“ vysvetľuje. Nezabudol ale zároveň dodať, že má na druhú stranu aj príjemné skúsenosti, kedy sú k nemu ľudia milí a aj to mu dokáže zlepšiť deň.

PB-6808V službe sa Michal stretne s agresívnimi priestupcami, ale aj s tými, čo si chybu priznajú a správajú sa milo. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pre policajta je ale potrebná aj dobrá psychohygiena. Michal často športuje a cestuje, čo mu pomáha trochu sa vyventilovať. „Pri futbale sa vždy odreagujem. Z triatlonových disciplín mám najradšej bicykel. Vždy rád naňho vysadnem a prejdem si niektoré bratislavské lokality,“ hovorí bývalý aktívny športovec. Ako prezradil, najradšej jazdí v okolí Bieleho Kríža.

Pracovať s priateľským kolegom je na nezaplatenie

Akí by mali byť podľa Michala jeho budúci kolegovia? „Určite ambiciózni, pracovití, mali by byť odolní najmä po psychickej stránke a rozhodne aj priateľskí,“ vymenúva. Priateľskosť je dôležitá najmä pre udržanie dobrého kolektívu. Lepšie sa pracuje s kolegom, ktorý je v pohode, ako s niekým, kto s vami nekomunikuje a máte pocit, že je nahnevaný na celý svet.

Michal na svoju terajšiu dvojičku nedá dopustiť. „Najprv som slúžil s rôznymi kolegami, poslednú dobu mám však stáleho parťáka a nemôžem sa sťažovať, práve naopak,“ vysvetľuje a dodáva, že vo dvojici slúži s policajtom, ktorý je skúsený, vždy ho dokáže správne usmerniť a aj vďaka nemu sa veľa naučil.

PB-6910Riešenie dopravných priestupkov patrí medzi obľúbenejšie praconé povinnosti. Foto: Mestská polícia Bratislava

Z trojmesačného kurzu skočil rovno do vody

Nováčik je v Novom Meste spokojný. Sám si na toto veliteľstvo dával žiadosť pri nástupe do mestskej polície. „Chcel som tu pracovať, lebo v tomto okrese žije moja babička a viem sa v ňom slušne orientovať,“ vysvetľuje Michal. Avšak pred nástupom musel prejsť trojmesačným kurzom. „Kurz odbornej prípravy bol ako taký super, od kolektívu, cez zaujímavé prednášky až po lektorov.“ Do budúcna by ale odporučil viac praktických lekcií. Streľba, sebaobrana aj taktika podľa neho nemali chybu, ale v prvých týždňoch v službe si uvedomil, že sa v kurze nevenovali dostatočne napríklad takej bežnej veci, ako je vypisovanie tlačív a nevyskúšali si ani zakladanie imobilizérov. „Človek sa to v tých prvých týždňoch v uliciach naučí od kolegov, ale určite to novým policajtom uľahčí prácu, ak si to skúsia už v škole,“ prináša svoj pohľad mladý policajt.

PB-6663Nové Mesto si vybral Michal preto, lebo ho najlepšie pozná a žije v ňom aj jeho babička. Foto: Mestská polícia Bratislava

V práci by rád robil viac

Mestské policajtky a policajti často hovoria o chýbajúcich kompetenciách, o tom, ako by chceli urobiť pre ľudí v našom meste viac, ale nemôžu. Podobne to vidí aj Liptovčan. „Vhodné by napríklad bolo, keby sme mohli na kritických úsekoch merať rýchlosť,“ vysvetľuje. Hodila by sa aj možnosť pracovať nadčasy. Pri práci si totiž ako mnoho iných policajtov privyrába a radšej by tento čas venoval robote pre mesto. Na zamyslenie je aj otázka platových podmienok. Podľa neho, každý mestský policajt, ktorý poctivo drie, dá do svojej práce pre ľudí v meste všetko a dosahuje určité výsledky, by si zaslúžil viac peňazí.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.