Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Máte nový bicykel? Nedovoľte ho ukradnúť zlodejom!

Dátum: 13.04.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Máte nový bicykel? Nedovoľte ho ukradnúť zlodejom!

Krádeže bicyklov nie sú výnimočnými. Mnoho zlodejov si myslí, že ide o nízkorizikové “povolanie” s lupom v hodnote aj pár tisíc eur. Ponúkame vám viacero tipov, ktoré pomôžu odradiť zlodejov od odcudzenia vášho bicykla.

V prvom rade, nikdy nekupujte kradnutý bicykel. Nedajte sa zlákať výhodnou cenou. Takýmto nákupom podporujete zlodejov v tom, aby pokračovali vo svojej činnosti. Navyše, môže sa to obrátiť voči vám. Polícia vám môže ukradnutý bicykel odobrať a vrátiť ho majiteľovi. Budete musieť polícii vysvetľovať, ako sa ku vám dostal a v konečnom dôsledku môžete prísť aj o peniaze, ktoré ste za ukradnutý bicykel dali. Taktiež sa môžete stať obeťou krádeže.

Ak si kupujete jazdený bicykel, vždy si žiadajte doklad o kúpe alebo informácie, odkiaľ bicykel pochádza. Zoskladal ho pre vás niekto? Nech vám predajca ukáže fotografie, ako bicykel skladal alebo doklady o kúpe súčiastok, z ktorých je. Vždy si overte pôvod bicykla

Po kúpe si spravte vlastné fotografie, ktoré by vám v prípade potreby mohli pomôcť identifikovať váš bicykel. Odfoťte ho z oboch strán a zaznamenajte aj sériové číslo rámu. To sa vo väčšine prípadov nachádza na spodnej časti rámu pri pedáloch.

PB-5938Lacné lankové zámky sú síce ľahké na nosenie, ale reálnu ochranu neposkytujú. Ich precviknutie bežným nástrojom zo železiarstva trvá sekundu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Spolu s bicyklom si kúpte aj kvalitný zámok. Lacné lankové zámky nezabezpečujú dostatočnú ochranu a mali by slúžiť maximálne na uzamknutie bicykla, ktorý máte celý čas pod dohľadom - napríklad keď stojíte v rade na zmrzlinu alebo sedíte v kaviarni a na bicykel vidíte. Tieto zámky slúžia len na to, aby vám váš pojazd niekto nezobral a neušiel, keď sedíte vedľa na lavičke.

Ako ľahko sa dá prestrihnúť aj kvalitný lankový kábel ručným nástrojom: https://youtu.be/-rphMwxTr54 

Kvalitné zámky majú dva účely. Za prvé, majú odradiť zlodeja od pokusu ukradnúť bicykel. Každá sekunda navyše znamená pre kriminálnika väčšie riziko odhalenia. Preto overené značky zámkov s kvalitnými výrobkami pôsobia odstrašujúco. Je potrebné si uvedomiť, že žiaden zámok nepredstavuje sto percentnú ochranu pred odcudzením. Avšak čím lepší zámok, tým viac odstraší páchateľa a výrazne viac ho zdrží pri prekonávaní zámku. 

Test rôznych značiek a typov bicyklových zámkov: https://youtu.be/BxIbAFnmsIQ

PB-5888Investujte do kvalitných a robustných zámkov. Ak bicykel nechávate bez dohľadu, zvážte aj zamknutie všetkých častí, ktoré sa dajú ľahko odmontovať. Foto: Mestská polícia Bratislava

Tipy pre zamykanie bicyklov

  • Vyberajte si miesta s vysokým počtom ľudí. Zlodeji nebudú zápasiť s vašim zámkom pred desiatkami ľudí, ktorí chodia okolo alebo sedia na terase neďalekej kaviarne.
  • Rovnako, ako kvalitný zámok, je dôležitý aj predmet, ku ktorému bicykel zamykáte. Stojanu, do ktorých vložíte len predné koleso vhodnými nie sú. Bicykel vždy zamykajte o rám a k veciam, ktoré sú pevne ukotvené v zemi alebo v stene.
  • Ak sa chystáte napríklad do kina alebo niekam, kde budete dlhý čas mimo dohľadu, zamykajte si bicykel inde. Nenechávajte ho pred kinom, ale napríklad pred kaviarňou. Potenciálny zlodej nebude vedieť, že ste na niekoľko hodín preč a bude si myslieť, že sedíte v kaviarni a nad bicyklom držíte dohľad.
  • V podobných situáciách stojí za zváženie využitie viacerých zámkov. Napríklad jedného kvalitného, ktorým uzamknete rám bicykla k ukotvenému stojanu a ďalšiemu, napríklad lankovému, ktorým pripevníte kolesá k rámu (alebo aspoň zadné koleso, na ktorom máte aj kazetu).
  • Zámok by nemal byť na zemi. Zlodejovi to umožní udierať po ňom kladivom alebo iným ťažkým predmetom.
  • So zámkom by sa malo dať čo najmenej manipulovať. Niektoré zámky sa dajú prekonať napríklad páčením. Reťazové zámky môžete omotať viackrát o rám, U-čkove zámky umiestnite tak, aby poskytovali čo najmenšiu možnosť na manipuláciu. Napríklad ich dajte tak, aby vo vnútornom priestore medzi rámom a stojanom bol aj pedál.
  • Umiestňujte zámok tak, aby sa bolo k nemu čo najťažšie dostať. Čím ťažšie sa dostanete vy k nemu, tým ťažšie sa s ním bude robiť. Ideálne je, keď kľúčová dierka smeruje k zemi.
  • Zamykajte svoj bicykel na miestach, kde je mnoho iných bicyklov. Cyklisti a cyklistky si vedia ustrážiť, či sa niekto nesnaží pomocou nástrojov ukradnúť jeden z ich povozov.
  • Vyberajte si miesta, ktoré sú pod dohľadom bezpečnostných kamier. Či už súkromných, napríklad pri nových kancelárskych budovách po meste alebo Mestskej polície Bratislava.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.