Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vyhnite sa papučiam aj odťahom. Prezradíme vám najkritickejšie miesta v Bratislave

Dátum: 17.09.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Vyhnite sa papučiam aj odťahom. Prezradíme vám najkritickejšie miesta v Bratislave

Nájsť si papuču na aute alebo nenájsť si auto vôbec je jedna z najnepríjemnejších situácii, ktoré môže vodič v Bratislave zažiť. 

Mestskí policajti žiaľ riešia desiatky takýchto prípadov denne. Nech to znie paradoxne, tak našou snahou je práve naopak, čo najmenej pokutovať vodičov v uliciach hlavného mesta.

Nasledovnými radami a informáciami by sme chceli šoférov edukovať a upozorniť ich na kritické miesta v meste. Čím menej roboty bude mať bratislavská polícia s dopravnými priestupkami, tým viac sa bude môcť venovať ochrane života a zdravia obyvateliek a obyvateľov Bratislavy a verejnému poriadku.

PB-3687 Zóna s plateným alebo regulovaným státím v MČ Nové Mesto. Foto: Mestská polícia Bratislava

Najviac odťahov je v Starom Meste

Staré Mesto je najexponovanejšou mestskou časťou v Bratislave. Okrem domácich obyvateľov sem prichádzajú tisíce ľudí za prácou a množstvo turistov a návštevníkov Bratislavy. Regulácia parkovania je preto nesmierne dôležitá. Okrem plateného súkromného parkovania nájdete v Starom Meste zóny s parkovaním len pre rezidentov, zóny so zákazom parkovania mimo vyznačených miest alebo parkovania, ktoré spravuje parkovacia spoločnosť BPS PARK a. s.

Častým miestom, kde sa šoféri dopúšťajú priestupkov, je aj Viedenská cesta pri nábreží v Petržalke. Vodiči nerešpektujú zákaz státia na cestičke pre cyklistov alebo zónovú dopravnú značku zákaz státia mimo vyznačených parkovacích miest, či zákaz zastavenia.

PB-3703 Mestský policajt zakladajúci blokovacie zariadenie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Najčastejšie priestupky, kvôli ktorým môžete byť odtiahnutý

Odtiahnutie vozidla vám napríklad hrozí, ak auto zaparkujete na mieste, kde tvorí prekážku cestnej premávky. Dôvodom na odťah môže byť aj neoprávnené státie na parkovisku vyhradenom pre konkrétne EČV, pre osoby ZŤP ako aj pre konkrétny parkovací preukaz.

Vodič nesmie parkovať na priechode pre chodcov, na mieste na prechádzanie alebo na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 metrov pred nimi.

Šoféri nesmú zastaviť a stáť na chodníku. Výnimkou je jedine parkovanie na okraji chodníka priľahlého k ceste, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra. To sa však nevzťahuje na zónu zákazu zastavenia alebo státia a zónu s plateným alebo regulovaným státím. Nezabúdajte, po chodníku sa jazdiť nesmie.

Vodič nesmie parkovať aj na iných miestach, kde by mohol ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky alebo obmedziť jazdu vozidiel. Jedná sa napríklad o miesta vjazdov a výjazdov z pozemkov alebo parkovacích miest. Taktiež môže ísť aj napríklad o blokovanie výjazdu z garáže.

Mestská polícia zaznamenáva výrazne vyšší počet priestupkov v nasledujúcich lokalitách

MP_stvorce-15

MP_stvorce-17

MP_stvorce-16

MP_stvorce-19

Na čo si dať ešte pozor?

Pripravili sme pre fanúšikov našej Facebookovej stránky Mestská polícia Bratislava pätnásť najčastejších prípadov, ktorých sa dopúšťajú nezodpovední vodiči alebo šoféri nevedomky. Postupne ich počas septembra a októbra budeme publikovať na našich sociálnych sieťach, čím vás pozývame ich sledovať.

Sledujte nás na: https://www.facebook.com/msp.bratislava

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.