Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V jednom momente sme zachraňovali dvoch chlapcov (zásahy hliadok 9. - 15.8. 2021)

VIDEO Facebook Instagram
Dátum: 18.08.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
V jednom momente sme zachraňovali dvoch chlapcov (zásahy hliadok 9. - 15.8. 2021)

Počas minulého týždňa riešili mestskí policajti 1 312 prípadov. Najviac ich bolo z oblasti dopravy a to až 814. Avšak niektoré z nich vynikali svojou závažnosťou.

Počas piatkového popoludnia boli v pohotovosti hliadky mestských policajtov na oboch brehoch Dunaja. V Starom Meste zapadla noha malému chlapcovi do odkrytého kanála a zostala v ňom zakliesnená. Mestskí policajti asistovali privolaným hasičom, ktorí mu ju z neho museli vybrať. Našťastie, nedošlo k zlomenine. Chlapca si následne zobrali do detskej fakultnej nemocnice na ošetrenie.

Petržalskí kolegovia približne v tom istom čase reagovali na telefonát na tiesňovú linku 159. Pri Starom moste spozorovali ľudia mladého chlapca, ako stojí v Dunaji a nereaguje na volania. Policajti prišli na miesto a rozhodli sa, že musia dieťa z vody čo najrýchlejšie ale najmä bezpečne vytiahnuť. Prúd Dunaja ho mohol kedykoľvek stiahnúť a už by mu pomoci nebolo. Chlapec javil znaky duševnej choroby a zo začiatku nechcel spolupracovať. Podišiel k nemu preto len jeden policajt, ktorý sa snažil podať mu pomocnú ruku. Mladý chlapec reagoval až potom, čo sa mu chvíľu prihováral. Patrik, mestský policajt z Petržalky, neváhal a v prvej možnej bezpečnej chvíli vytiahol dieťa na breh. Chlapca si potom prevzala rýchla zdravotná pomoc. 

PB-1Mestský policajt Patrik sa snaží zachrániť dieťa z Dunaja. Foto: Mestská polícia Bratislava

Príbeh mal ale pokračovanie na sociálnych sieťach

Pomocou sociálnych sietí sme sa snažili skontaktovať s rodinou alebo príbuznými dieťaťa, lebo to nám nevedelo podať informáciu o sebe a nemalo ani žiadny doklad totožnosti. Aj vďaka tisícom ľudí, ktorí príspevok na Facebooku zdieľali, sa podarilo spojiť s jeho mamou. Týmto by sme sa chceli poďakovať všetkým za participáciu a pozvať aj ďalších čitateľov sledovať facebookovú stránku Mestskej polície Bratislava. Samozrejme, najväčšia vďaka patrí kolegom z Petržalky, ktorí dieťa zachránili.

Práce na operačnom centre vrcholia

V týchto dňoch finišujeme prípravy nového operačného strediska, ktoré nás prepojí v reálnom čase so všetkými zložkami integrovaného záchranného systému a policajného zboru. Mestská polícia Bratislava tak bude bližšie k obyvateľkám a obyvateľom hlavného mesta a bude vedieť efektívnejšie a rýchlejšie zasahovať v spolupráci s kolegami z ďalších zložiek. 

PB-6092Miestnosť pre operátorov núdzovej linky 159 naberá na kontúrach. Foto: Mestská polícia Bratislava

Operátori terajších operačných centier absolvovali prednedávnom školenia na Policajnej akadémii, ktoré ich pripravili na prácu s novým systémom. Naši kolegovia na Saratovskej zas dolaďujú posledné detaily pred ostrou prevádzkou operačného a kamerového centra.

O pár dní čaká našich študentov posledný krok

Počas posledných dní výcviku tréning našich študentov pozostával napríklad z taktického zásahu v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy a v budovách. Autobusy a električku nám na výcvik zapožičal Dopravný podnik Bratislava, čím mu veľmi ďakujeme. 

Je dôležité, aby si študenti vyskúšali to, čo sa naučili a vedeli to aplikovať všetkých verejných priestoroch, ktoré v Bratislave môžeme nájsť. Žiaľ, prostriedky verejnej dopravy sú jedným z nich a raz za čas zasahujú príslušníci mestskej polície aj v MHD.

PB-5717Študenti absolvovali výcvyk v uzavretých priestoroch a aj vo vozidlách MHD. Foto: Mestská polícia Bratislava

V súčasnosti pomaly vrcholí trojmesačné vzdelávanie nových mestských policajtov. Tí do našich radov nastúpili v júni a o dva týždne ich čakajú skúšky. Na nich preverí odborná komisia, čo sa za štvrťroka v našich radoch naučili. Veríme, že všetci sedemnásti, ktorí sa úspešne prebojovali až na samotný koniec, posledný krok zvládnu a čoskoro ich uvidíme v uliciach hlavného mesta. 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.