Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pátrali sme po nezvestných osobách a dozerali na bezpečnosť počas bežeckého podujatia (zásahy hliadok 6. – 12. februára)

Dátum: 14.02.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Pátrali sme po nezvestných osobách a dozerali na bezpečnosť počas bežeckého podujatia (zásahy hliadok 6. – 12. februára)

Hliadky mestskej polície riešili v minulom týždni 2 207 prípadov. Opäť sa postarali o človeka, ktorému hrozilo podchladenie, spolupracovali so zdravotníkmi, ale aj dobrovoľnými hasičmi a pomáhali pri pátraní po nezvestnej žene. Počas zimnej série ČSOB maratónu zas dohliadali na bezpečnosť a pokojný priebeh podujatia.

Najčastejšie sa mestské policajtky a policajti v uplynulom týždni zaoberali porušeniami v oblasti dopravy. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli druhými najzastúpenejšími, sme riešili v značnej miere aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách či majiteľov psov, ktorí si pri vychádzkach so svojimi štvornohými miláčikmi neplnili svoje povinnosti. Tie im vyplývajú nielen zo zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov ale aj z príslušných všeobecne záväzných nariadení jednotlivých mestských častí.

Policajtov a policajtky často zamestnávali priestupky proti občianskemu spolunažívaniu a v 2 prípadoch riešili aj priestupok proti majetku. V minulom týždni sme si posvietili aj na vodičov taxislužieb. Počas kontrol sme u 17-tich z nich zistili rôzne porušenia zákona o cestnej doprave. Na príslušné úrady sme nahlasovali 1 nelegálnu skládku odpadu4 staré vozidlá3 poškodené dopravné značky. Najviac priestupkov evidujeme z Bajkalskej ulice, riešili sme ich tam celkom 33. V 10 prípadoch mestskí policajti a policajtky spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, v 1 prípade s hasičmi3-krát so Slobodou zvierat.

taxi_3_2_(Vlastné)_1Počas uplynulého týždňa sme sa zamerali aj na kontroly dodržiavania povinností zo strany taxikárov. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Človeka, ktorému hrozilo podchladenie sme odovzdali záchranárom

V piatok, krátko po 19:30, sme prijali oznam na linku 159, že na zastávke mestskej hromadnej dopravy na Vyšehradskej ulici leží nehybne na lavičke osoba a oznamovateľ má obavy, aby do rána nezmrzla. Okamžite bola prostredníctvom operačného strediska na miesto vyslaná hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Policajti skontrolovali či osoba nie je zranená. S hliadkou komunikovala, avšak veľmi nezrozumiteľne. Po chvíli policajti nadobudli podozrenie, že trpí dušenými ťažkosťami. Privolali preto posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju následne previezla na odborné vyšetrenie do nemocnice na Antolskej ulici.   

Všímajte si, najmä v zimnom období, pozornejšie svoje okolie. Nedokážeme, žiaľ, kontrolovať denne všetky miesta v Bratislave, preto sa veľmi spoliehame na obyvateľky a obyvateľova ich ľudskosť. Často nám stačí zatelefonovať prostredníctvom bezplatnej linky 159my prídeme situáciu vyriešiť.

Keď pôjdete okolo sediaceho či ležiaceho človeka bez domova, skúste si všimnúť najmä či je osoba dostatočne teplo oblečená. Nebojte sa ju osloviťopýtať sa či niečo nepotrebuje, ako sa cítiči plánuje prespať v nejakom úkryte, prípadne aké má na noc vybavenie. Ak sa vám daný človek zdôverí, že plánuje mrazivú noc stráviť vonku alebo pôsobí zoslabnuto, prosíme, aby ste nás kontaktovali.

Ak človek vykazuje príznaky podchladenia (tras, chvenie, mumlanie, nezrozumiteľná reč), v takom prípade bezodkladne kontaktujte operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na linke 155.

IMG_20230116_102301_(Vlastné)Ľuďom bez domova môžete pomôcť aj vy, napríklad poskytnutím teplej čiapky či prikrývky. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Spolupracovali sme s dobrovoľnými hasičmi

Na linku 159 sme prijali v nedeľu popoludní oznam, že na Rovniakovej ulici z jedného zo zaparkovaných vozidiel vyteká väčšie množstvo benzínu. Na miesto bola preto vyslaná hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava V, ktorá hodnovernosť oznamu potvrdila.

Situácia si vyžadovala prítomnosť hasičov. Tí zakrátko dorazili, vytečené palivo neutralizovali a následne odstránili. Vyrozumeli sme zároveň aj majiteľku auta, ktorá sa tiež dostavila na miesto udalosti, avšak ani ona nevedela, čo by mohlo byť dôvodom úniku benzínu. Pravdepodobne išlo o závadu na vozidle.

Dohliadali sme na bezpečnosť počas víkendového behu

Hliadky mestskej polície sa aktívne zapájajú do rôznych kultúrnych či športových podujatí v Bratislave, počas ktorých vo zvýšenej miere dohliadajú na bezpečnosť a verejný poriadok.

V sobotu sa v uliciach Karlovej Vsi a Dúbravky konala zimná séria ČSOB maratónu. Mestské policajtky a policajti z Okresného veliteľstva Bratislava IV dozerali na to, aby podujatie prebehlo pokojne, bez akéhokoľvek narušenia. Taktiež v prípade potreby usmerňovali dopravumali pod neustálym dohľadom nielen bezpečnosť účastníkov – bežcov a bežkýň, ale aj okoloidúcich či divákov, ktorí prišli podporiť športovcov a športovkyne. Bežecké podujatie prebehlo bez narušenia verejného poriadku.

IMG-20230211-WA0004_(Vlastné)Hliadky mestskej polície z dúbravského veliteľstva dozerali na bezpečnosť a usmerňovali dopravu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomáhali sme pri pátraní po nezvestnej žene

Príslušníčky a príslušníci mestskej polície sa v minulom týždni zapojili do rozsiahleho pátrania po nezvestnej 37-ročnej žene z Bratislavy. Spoluprácu pri pátracej akcii sme poskytovali najmä Policajnému zboru SR a Pohotovostnému pátraciemu tímu. Okrem nás sa do hľadania zapojilo sa aj hlavné mesto, hasičiďalší dobrovoľníci.

Pri prehľadávaní rozsiahleho územia boli použité nielen ľudské sily, ale napríklad aj drony, termokamery, či služobné policajné služobné psy. Pátranie malo napokon šťastný koniec. Hľadaná žena sa napokon živá a zdravá sama prihlásila na polícii.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.