Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kontroly nebytových priestorov v Pentagone a aj záchrana zvierat pred umrznutím (zásahy hliadok 12. - 18. decembra)

Dátum: 21.12.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Kontroly nebytových priestorov v Pentagone a aj záchrana zvierat pred umrznutím (zásahy hliadok 12. - 18. decembra)

Hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy preverovali a riešili uplynulý týždeň celkom 2 195 udalostí, z ktorých sa približne dve tretiny týkali oblasti dopravy. Okrem toho im posledných sedem dní prinieslo aj viacero zaujímavých situácií, s ktorými sa museli vysporiadať. Kontrolovali nebytové priestory v Pentagone, ale aj v rekreačnom areáli Zlaté piesky. Okrem toho zachraňovali aj kozliatka a srnu. A v neposlednom rade, počet mestských policajtov a policajtiek sa opäť rozšíril.

V pondelok sme slávnostne privítali nové kolegyne a kolegov, ktorí už pracujú na okresných veliteľstvách a aj na kynológií. V Primaciálnom paláci ich privítal nielen náčelník MsP Miroslav Antal ale aj primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý povedal: "Som veľmi rád, že si vybrali práve túto prácu, ktorá je obrovskou zodpovednosťou, veľkým poslaním a službou pre Bratislavčanky a Bratislavčanov. Prajem veľa síl, trpezlivosti a odhodlania robiť z Bratislavy čoraz bezpečnejšie mesto!"

PB-0640Noví mestskí policajti a policajtky pár minút pred slávnostným uvítaním v mestskopolicajnom tíme. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zásahy v Pentagone a aj na Zlatých pieskoch

Obyvatelia bytoviek na Stavbárskej ulici mali v minulosti viacero problémov s ľuďmi, ktorí neoprávnene obývali spoločné nebytové priestory v dome. Pri prvej a aj druhej kontrole, kedy nás miestni zavolali, sme našli aj my ľudí, ktorí v týchto priestoroch nemali čo robiť. 

Minulý týždeň sme vykonali tretíkrát takúto kontrolu - tento raz bez toho, aby sme našli cudzích ľudí vo vchodoch týchto domov. Veríme, že aktívnym prístupom mestskej polície a prácou sociálnych oddelení a občianskych združení dokážeme pomôcť nie len ľuďom v bytovkách v objekte Pentagon, ale aj ľuďom so závislosťou na drogách.

PB-0266Kontroly spoločných nebytových priestorov na Stavbárskej ulici. Foto: Mestská polícia Bratislava

Kontrolu sme vykonali aj v rekreačnom stredisku Zlaté piesky, kde sme sa zamerali na preverovanie chatiek - to znamená, či nie sú niekým obývané, či nemajú vylomené dvere a okná alebo nie sú inak poškodené. Ide o mestský majetok, ktorý sme takto kontrolovali.

Zároveň nám išlo aj o hľadanie ľudí bez domova. V Bratislave žije na ulici niekoľko tisíc ľudí, ktorí počas zimy čelia tým najhorším podmienkam. Mnohí z nich trpia zhoršeným zdravotným stavom a teploty hlboko pod nulou pre nich môžu znamenať až ohrozenie života. Mesto sa snaží ľuďom na ulici pomáhať a to aj skrz nás, ako mestskú políciu.

PB-0439Prešli sme aj všetky chatky a verejné priestory v rekreačnom areály Zlaté piesky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomôcť môžeme všetci

Hliadky Mestskej polície Bratislava sa aj v spolupráci so sekciou sociálnych vecí sústreďujú počas nočných hodín aj na ľudí, ktorí sú bez domova a vo verejnom priestore, keďže práve im hrozí najväčšie riziko podchladenia - budú im poskytovať potrebnú pomoc, ako napríklad teplý odev. Využívame pri tom miestnu znalosť a poznáme miesta, kde sa ľudia bez domova pohybujú. Zároveň im vieme poskytnúť materiálnu pomoc vo forme spacákov, diek alebo čiapok, či rukavíc. V kritických prípadov im vieme sprostredkovať odvoz do krízového mestského nocľahu na Hradskej ulici. V prípade priameho ohrozenia života privolávame RZP.

Samozrejme, pomôcť môže každý z nás - je to nanajvýš vítané, lebo nedokážeme monitorovať všetkých ľudí bez domova. V takomto čase je mimoriadne dôležité nebyť ľahostajnými. Preto by sme vás, Bratislavčanky a Bratislavčanov, chceli poprosiť o to, aby ste boli najmä počas zimných dní a nocí vnímavejší a všímavejší k svojmu okoliu a neváhali v prípade potreby pomôcť alebo pomoc privolať.

Keď pôjdete okolo sediaceho či ležiaceho človeka bez domova, skúste si všimnúť najmä: 

  • Či je osoba dostatočne teplo oblečená (má chránený krk, ruky, nie je premočená, má adekvátnu obuv)?
  • Spýtajte sa, či niečo nepotrebuje, častokrát môžu veľmi pomôcť aj drobnosti ako prikrývka, rukavice alebo šál.
  • Vykazuje človek príznaky podchladenia (tras, chvenie, mumlanie, nezrozumiteľná reč)? V takom prípade kontaktujte operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby 155.

Záchrana kozliatok a srnca

Dvakrát počas jedného dňa mali mestskí policajti z okresného veliteľstva v Dúbravke možnosť pomôcť zvieratám, ktoré sa ocitli v ohrození. Jedna z dúbravských hliadok bola privolaná do Mini ZOO v mestskej časti Devín, kde v blate nešťastne uviazla rodiaca koza. 

Päť kozliatok už bolo na svete, keď policajti dorazili na miesto. Mláďatá spolu s ich vysilenou mamou presunuli do chatky vystlanej suchou slamou. Tam už mohla v kľude a bezpečí porodiť svoje zvyšné ratolesti. 

srnec2Dúbravskí kolegovia zachraňovali najprv kozliatka a potom aj srnca. Foto: Mestská polícia Bratislava

Večer zas dvojica mestských policajtov zasahovala v Lamači. V oplotení jednej zo záhrad totiž uviazol mladý srnec. Policajti k vystrašenému zvieraťu pristupovali veľmi opatrne. Po chvíli sa im ho zo zovretia siete podarilo bezpečne vyslobodiť. Bez zranení sa rozutekal späť do neďalekého lesa.

Vďaka patrí nielen policajtom a policajtkám, ale aj všetkým, ktorým nie je osud zvierat ľahostajný a upozorňujú nás na ne. 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.