Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zadržali sme zlodejku a našli stratené dieťa (zásahy hliadok 22. – 28. augusta)

VIDEO Facebook
Dátum: 31.08.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zadržali sme zlodejku a našli stratené dieťa (zásahy hliadok 22. – 28. augusta)

Mestskí policajti v minulom týždni zaznamenali a riešili viac ako 2 000 udalostí. Chytili zlodejku v centre mesta, podarilo sa im nájsť stratené dieťa a zdravotníkom do opatery odovzdali dezorientovaného muža. Hliadky mestskej polície zároveň opäť nechýbali pri zabezpečovaní viacerých verejných zhromaždení.

Oblasť dopravy bola znova tou, ktorá v uplynulom týždni v skladbe priestupkov dominovala. Zistili sme celkom 928 porušení na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. V značnej miere hliadky mestskej polície riešili priestupky na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, či prípady nepovoleného požívania alkoholu na verejnosti. Niekoľkokrát sme sa stretli aj s nepovolenými pouličnými aktivitami, nerešpektovaním stanovených prevádzkových hodín v podnikoch, ale aj priestupkami proti majetku.

Mestské policajtky a policajti sa zaoberali aj prípadmi, kedy cyklisti nerešpektovali zákaz vjazdu s bicyklom a riešili aj viacero prípadov poškodenia dopravného značenia, ktoré počas týždňa v uliciach mesta našli. Okrem nich na príslušné úrady nahlasovali 9 starých vozidiel3 nelegálne skládky odpadu. Najpriestupkovejším miestom sa aj tentokrát stala Hodonínska ulica, na ktorej sme zistili a riešili celkom 56 priestupkov. V 4 prípadoch mestská polícia spolupracovala s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci a v 2 prípadochpríslušníkmi Hasičského a záchranného zboru.

Strateného chlapčeka sa nám podarilo nájsť

Operačný mestskej polície prijal telefonát vystrašeného otca, ktorému sa stratil 6-ročný syn v oblasti Partizánskej lúky. Okamžite sa ho vydali hľadať hliadky z Nového Mesta a aj policajti Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorí boli v tom čase neďaleko. Približne po pätnástich minútach zbadala hliadka chlapca zhodujúceho sa s popisom, ako plače pri Mlyne Klepáč. Dieťa, so zdravotným postihnutím, sa snažila upokojiť jedna z návštevníčok lesoparku.

Rodičia, počas prechádzok so svojimi deťmi buďte obozretní a nespúšťajte ich z dohľadu. Lesopark je síce ideálnym miestom na oddych, no stačí chvíľka nepozornosti a dieťa sa môže veľmi rýchlo stratiť. Hliadky mestskej polície sa v tejto lokalite pohybujú pravidelne a už viackrát pomáhali v podobných prípadoch. Zároveň ďakujeme všímavej návštevníčke, ktorá chlapcovi podala pomocnú ruku a snažila sa ho upokojiť.

Keď budete svedkom podobnej situácie, neváhajte, pomôžte a oslovte nás prostredníctvom linky 159.

stratený_chlapček_nová_(Vlastné)Malého chlapca našli policajti pri Mlyne Klepáč. Do príchodu hliadky sa oňho postarala všímavá návštevníčka lesoparku. Foto: Mestská polícia Bratislava

Za krádež skončila vo väzbe

V noci z nedele na pondelok si policajt Útvaru zásahovej jednotky a kynológie prostredníctvom kamery všimol, že v podchode na Hodžovom námestí dochádza ku krádeži. Neznáma žena si prisadla k spiacemu mužovi a nebadane mu z vreciek vybrala peňaženku spolu s mobilným telefónom. Z peňaženky si vzala finančnú hotovosť a vydala sa podchodom smerom na Poštovú ulicu. Tam už však na ňu čakali hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Päťdesiatročná žena sa policajtom k činu priznala a ukradnuté veci im vydala. Na miesto sa po chvíli dostavil aj okradnutý muž, ktorý potvrdil, že mu v peňaženke chýba vyššia finančná hotovosť a taktiež mobil. Z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu krádeže sme ju obmedzili na osobnej slobode a odovzdali príslušníkom Policajného zboru. Zlodejka bola odsúdená v superrýchlom konaní. Súd jej vymeral šesťmesačný nepodmienečný trest.

Dezorientovaný muž skončil v rukách zdravotníkov

V sobotu podvečer sme prostredníctvom linky 159 prijali oznam, že na Prístavnej ulici, neďaleko čerpacej stanice, leží starší muž. Situáciu išla preveriť hliadka Okresného veliteľstva Bratislava II. Muž bol našťastie pri vedomí, ale javil známky značnej dezorientácie. Preverili sme, či po ňom nebolo vyhlásené pátranie ako po nezvestnej osobe, čo sa napokon potvrdilo. Nezvestný bol od prechádzajúceho dňa. Jeho zdravotný stav si vyžadoval odbornú pomoc, privolali sme preto na miesto posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho previezla do nemocnice. Zároveň sme o seniorovi informovali príslušníkov Policajného zboru SR.

Stali sme sa pevnou súčasťou bezpečnostných opatrení

V stredu hliadky mestskej polície zabezpečovali verejný poriadok počas koncertu a pochodu pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny. V ten deň sa zároveň v meste konal aj protest proti vojne na Ukrajine.

zhromaždenie_Deň_nezávislosti_Ukrajiny_(Vlastné)Hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie dohliadajúca na pokojný priebeh zhromaždenia. Foto: Mestská polícia Bratislava

O deň neskôr náš čakalo bezpečnostné opatrenie v súvislosti s futbalovým zápasom medzi Slovanom Bratislava a chorvátskym klubom Zrinjski Mostar. V uliciach Bratislavy bol očakávaný zvýšený pohyb balkánskych fanúšikov z Mostaru a preto sme posilnili výkon. Zároveň sme v spolupráci s Policajným zborom dozerali na verejný poriadok v okolí Národného futbalového štadióna. K výrazným narušeniam verejného poriadku nedošlo. Pri presune fanúšikov Mostaru vyhradenými električkami, však došlo k nečakanému zablokovaniu jednej z električiek. Od Trnavského mýta preto musela väčšina z nich kráčať k štadiónu pešo. Mestské policajtky a policajti spoločne so štátnou políciou dohliadali na ich bezproblémový presun.

Aj v závere týždňa sa konalo niekoľko verejných zhromaždení, ktoré sa zaobišli bez akýchkoľvek narušení.

futbal_1_(Vlastné)Mestská polícia monitorovala pohyb chorvátskych fanúšikov počas celého dňa. Na Hviezdoslavovom námestí ich mali pod dohľadom staromestskí policajti. Foto: Mestská polícia Bratislava

Staráme sa o bezpečnosť na záchytných parkoviskách

Najpohodlnejšia a najrýchlejšia preprava po meste je verejnou dopravou. Najmä s príchodom nového školského roka a vrátenia sa ľudí do zamestnaní a žiakov do škôl, sa o tom presvedčí množstvo šoférok a vodičov, stojacich v zápchach. Mesto preto naďalej pracuje na otváraní nových záchytných parkovísk, ktoré majú ľuďom uľahčiť dochádzanie za prácou alebo vzdelaním. Aby boli autá počas dňa v bezpečí, tak parkoviská pravidelne kontrolujú hliadky mestskej polície.

Cieľom takzvaných Park and Ride parkovísk je znížiť množstvo individuálnej automobilovej dopravy smerujúcej do centra mesta a rezidenčných zón a umožniť návštevníkom zaparkovať priamo pri mestskej hromadnej doprave, ktorá ich pohodlne dovezie až do centra mesta.

záchytné_parkovisko_(Vlastné)Záchytné parkoviská sú pod pravidelným dohľadom mestskej polície. Foto: Mestská polícia Bratislava

Takéto parkoviská nájdu návštevníci na Komisárkach, Macharovej, pri Cintoríne Vrakuňa, na Jasovskej alebo na Černyševského ulici. Mesto zároveň pripravuje ďalšie parkovacie plochy a domy a to na Janíkovom dvore, pri ZOO, Jurajovom dvore a Zlatých pieskoch.

Všetkým návštevníkom a návštevníčkam hlavného mesta odporúčame takéto parkovanie využiť a vyvarovať sa pokút za nesprávne parkovanie, stresom zo zápch alebo z hľadania parkovacích miest v centre mesta a v rezidenčných zónach.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.