Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stopli sme nebezpečne jazdiaceho vodiča a odhalili muža v pátraní (zásahy hliadok 1. – 7. augusta)

Dátum: 10.08.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Stopli sme nebezpečne jazdiaceho vodiča a odhalili muža v pátraní (zásahy hliadok 1. – 7. augusta)

V uliciach Bratislavy riešili mestskí policajti v minulom týždni viac ako 2 200 udalostí. Podarilo sa im dostať z ciest vodiča, ktorý nebezpečnou jazdou ohrozoval svoje okolie, odhalili osobu v pátraní a riešili aj prípad znečistenia cesty naftou v Bratislavskom lesoparku. Od augusta navyše mestskí policajti úradujú aj na novom vysunutom pracovisku v Rusovciach.

Najzastúpenejšími boli v uplynulom týždni priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. V značnej miere sa hliadky mestskej polície zaoberali porušeniami na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, nezaostávali ani priestupky v súvislosti s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejných priestranstvách, ako aj prípady nepovolených pouličných aktivít.

Niekoľkokrát sme riešili aj neplnenie si povinností zo strany psíčkarov pri venčení svojich štvornohých miláčikov, poškodzovanie verejnej zelene, nedodržiavanie stanovených prevádzkových hodín v podnikoch, ale aj nerešpektovanie zákazu fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Nechýbali ani priestupky proti majetku, či občianskemu spolunažívaniu.

Najviac porušení v minulom týždni evidujeme z Tyršovho nábrežia, zistili sme ich tam celkom 42. V 8 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci a 5-krát s pracovníkmi Slobody zvierat.

Z ciest sa nám podarilo dostať vodiča, ktorý nebezpečnou jazdou ohrozoval okolie

V piatok popoludní našu hliadku priamo v centre mesta upozornil všímavý občan na vodiča, ktorý nárazom vozidla doslova vytrhol zo zeme stĺpiky na Františkánskej ulici. Staromestskí policajti si následne všimli auto so značne poškodeným nárazníkom a bez predného evidenčného čísla vychádzajúce spoza budov na Námestí SNP. Okamžite sa vydali za ním. Jazda vodiča bola už na prvý pohľad veľmi nekoordinovaná a nebezpečná. Hliadke sa ho o pár sekúnd podarilo zastaviť v lokalite Suchého mýta.

Muž javil známky požitia alkoholických nápojov, k čomu sa mestským policajtom po chvíli aj priznal. Nepopieral ani to, že za demoláciou stĺpikov na Františkánskej ulici stojí práve on. Predná tabuľka s evidenčným číslom jeho vozidla navyše zostala na mieste udalosti. K prípadu sme privolali kolegov z Policajného zboru SR, ktorí si ho prevzali na doriešenie. O poškodení stĺpikov bol upovedomený príslušný správca komunikácie.

stĺpiky_Františkánska_ulica_(Vlastné)Šofér nabúral do stĺpikov na Františkánskej ulici a následne ušiel. Po silnom náraze mu z vozidla odpadla aj predná tabuľka evidenčným číslom, ktorá zostala na mieste udalosti. Foto: Mestská polícia Bratislava

Odhalili sme osobu v pátraní

V sobotu počas preverovania oznamu o znečisťovaní verejného priestranstva na Hlavnom námestí v centre Bratislavy si policajtka a policajt z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie všimli podozrivo správajúceho sa okoloidúceho muža, ktorému z vrecka vypadol elektrický paralyzér. Policajtka ihneď zareagovala a paralyzér pristúpila nohou. Muž v tej chvíli znervóznel a voči hliadke sa začal správať mimoriadne agresívne. Hlasno kričal, že je to jeho majetok a chce ho späť.

Členovia hliadky ho požiadali o preloženie dokladu totožnosti, ktorý však pri sebe nemal. Cez operačného pracovníka preto preverili jeho totožnosť, pri čom zistili, že muž je v pátraní kvôli krádeži. Na miesto sme preto ihneď privolali príslušníkov Policajného zboru, ktorí si ho prevzali.

Na šmykľavej ceste mohlo dôjsť k zraneniam, zabránili sme tomu

V stredu sme prijali oznam, že od parkoviska na Ceste mládeže až po Mlyn Klepáč je na zemi vytečená nafta. Tento úsek je dlhý približne jeden kilometer. Okrem znečistenia životného prostredia išlo aj o riziko pre cyklistov, keďže kamenné kocky pokrývajúce cestu a aj tamojší cyklochodník zostali po nafte šmykľavé. O situácii sme bezodkladne informovali aj Hasičský a záchranný zbor, avšak s naftou si napokon poradili zamestnanci bratislavského magistrátu, ktorí cestu posypali absorpčnou zmesou.

naftaPočas vykonávania posypu absorpčnou zmesou poskytovala hliadka mestskej polície pracovníkom magistrátu potrebnú asistenciu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vysunuté pracovisko nám pribudlo aj v Rusovciach

Neustále sa snažíme byť bližšie k Bratislavčankám a Bratislavčanom a to aj v okrajových častiach mesta. Od augusta nás môžu nájsť ľudia preferujúci osobný kontakt aj v Rusovciach. Bližšie sme k takmer 10 000 obyvateľkám a obyvateľom Rusoviec, Jaroviec a Čunova.

Tí, ktorí preferujú osobný kontakt a potrebujú sa poradiť alebo nám dať podnet, nás nájdu dvakrát do týždňa na Balkánskej ulici 102. Úradovať v priestoroch, ktoré nám do užívania prenajala mestská časť, budú policajtky a policajti každý utorok v čase od 14:00 do 16:00 hod. a vo štvrtky od 16:00 do 18:00 hod. Úradné hodiny reflektujú záujem verejnosti, potreby mestskej časti a aj možnosti mestskej polície. V prípade potreby ich budeme prispôsobovať. Samozrejme, všetky obyvateľky a obyvatelia sa môžu spoľahnúť na linku 159.

Vysunuté pracovisko slúži všetkým, ktorí potrebujú osobne riešiť situácie, v ktorých sa ocitajú. Rusovské vysunuté pracovisko je tretím po Vajnoroch a Rači. Plánujeme aj ďalšie podobné pracoviská a to v Devínskej Novej Vsi a na Stavbárskej ulici

PB-7229_(2)_(Vlastné)

Pracovisko sídliace na Balkánskej ulici 102 (vchod hneď vedľa pošty) slúži tým, ktorí preferujú osobný kontakt a potrebujú sa s policajtmi poradiť v problémovej situácii, prípadne nahlásiť podnet. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nové pracovisko na Stavbárskej ulici sa už rysuje

Práce na našom budúcom vysunutom pracovisku na Stavbárskej ulici pokračujú. Bývalé pohostinstvo sa pomaly mení na moderné pracovisko mestskej polície, na ktoré sú napríklad zvyknutí návštevníci Obchodnej ulice. V prednej časti nájdu návštevníci takzvaný front office, teda miesto prvého kontaktu, kde obyvateľky a obyvatelia Bratislavy môžu osobne nahlásiť podnety alebo sa prísť s po️licajtkami a policajtmi poradiť s akoukoľvek situáciou. Zázemie pre policajtov bude poskytovať zadná časť priestorov. Stanicu otvoríme koncom leta.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.