Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V bani odpaľoval výbušniny, dnes chráni zdravie a životy ľudí v Bratislave

Dátum: 24.06.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
V bani odpaľoval výbušniny, dnes chráni zdravie a životy ľudí v Bratislave

Lukáš je vyštudovaný mechanik počítačových sietí, ale práca za počítačom ho veľmi nelákala. Po škole sa venoval chvíľu robote v kamenárskej dielni a neskôr sa rozhodol pre baníctvo, ktoré bolo v jeho domovskom regióne tradičným zamestnaním. Dnes to sú už dva roky, čo pracuje v Mestskej polícii Bratislava a ako hovorí, v tejto robote sa naozaj našiel.

V podzemí pod Novákmi strávil šesť rokov, počas ktorých sa mu profesijne darilo. Od lopaty sa vypracoval na strelmajstra a mohol napríklad odpaľovať výbušniny. Avšak celý čas cítil, že to nie je úplne ono. Od malička totiž inklinoval skôr k povolaniam záchranára, hasiča alebo vojaka.

  • Mestská polícia Bratislava otvára po niekoľkomesačnej prestávke nábor pre nových záujemcov. Pri tejto príležitosti predstavujeme príbehy policajtiek a policajtov, ktorí u nás pracujú od minulého roka. Ak sa chceš dozvedieť viac o nábore, navštív web budpolicajt.sk.

V tej dobe žil Lukáš v Prievidzi a rozmýšľal nad presťahovaním sa do Bratislavy. „Keď som raz večer prezeral na mobile sociálne siete, tak na mňa vybehla reklama Mestskej polície Bratislava,“ spomína Lukáš. „V hlavnom meste mám veľmi veľa kamarátov, ktorí sem odišli za prácou alebo na vysoké školy a aj preto som nemal nad čím váhať,“ vysvetľuje Lukáš, ktorý následne zaslal prihlášku a čoskoro nastúpil do kurzu odbornej spôsobilosti. Bol to posledný kurz, ktorí absolvovali bratislavskí policajti v školiacom stredisku v Nitre (dnes už študujú v Bratislave). Navyše, nebolo ho jednoduché dokončiť - prerušila ho pandémia. Po dvoch mesiacoch sa preto Lukáš presunul z nitrianskeho pôsobiska do Bratislavy na staromestské okresné veliteľstvo, kde vypomáhal až do skúšok. Po ich úspešnom absolvovaní začal pracovať na okresnom veliteľstve v Dúbravke.

PB-6608Dúbravka sa stala Lukášovou domácou stanicou. Foto: Mestská polícia Bratislava

To najdôležitejšie príde až v praxi

Práca ho v prvých dňoch prekvapila. Teóriu a aj praktické predmety zo školy ovládal, ale skutočný výkon bol o inom. „Darmo niekomu budete hovoriť paragrafy, dôležitejšie je po lopate ľuďom vysvetliť, čo sa stalo a kde spravili chybu,“ tvrdí Lukáš. Ľudská reč a ľudský prístup je jediný spôsob, ako sa dá niekomu niečo vysvetliť a pomôcť mu, aby sa vyvaroval rovnakej chybe znovu.

Novou skúsenosťou bola aj práca vo väčšom kolektíve a komunikácia s cudzími ľuďmi v teréne. „V bani sme boli partia dvanástich, ktorá spolu robila stále,“ vysvetľuje zmenu, akou si musel po nástupe do mestskej polície prejsť.

Privítal by aj meranie rýchlosti, napríklad pri školách

V Bratislave sa väčšina hlásených podnetov týka dopravy. Niekto to má rád, niekto ma radšej iné úlohy. Lukáš patrí k prvej skupine. „Cítim sa byť istejší v doprave, je to oblasť, v ktorej sa dobre vyznám,“ vysvetľuje. Zároveň hovorí, že by bol rád, ak by prešli zmeny v zákone o obecných políciách, ktoré sa v súčasnosti pripravujú. „Uvítali by sme napríklad aj možnosť merať rýchlosť na miestach, kde vodiči ohrozujú chodcov,“ hovorí Lukáš.

PB-6575Práca mestského policajta prináša dobré aj zlé, prácu v teréne a aj trochu administratívy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Práca, ktorá ho baví, má aj svoje úskalia. Ako aj jeho kolegovia, aj on hovorí, že ho veľmi prekvapilo, akí vedia byť niektorí ľudia nepríjemní. „Bol to pre mňa úplne nový rozmer, kam sa dá až po ľudskej stránke posunúť,“ hovorí Lukáš o negatívnych skúsenostiach. Ale ako dodáva, nie je to na dennom poriadku a sú aj presne opačné prípady, kedy sú ľudia úplne v poriadku a aj príjemní. Základom podľa neho je nebrať si veci k srdcu a byť asertívny. Každá práca podľa neho prináša dobré a aj to zlé. Podstatné však je, aby ste sa v robote našli. „Baví má táto práca, beriem ju ako hobby, našiel som sa v nej,“ hovorí Lukáš.

Nováčikovia sa nemusia báť, kolegovia sa o nich dobre postarajú

Dnes už patrí Lukáš medzi skúsených dúbravských policajtov a tak, ako jemu v úvode pomáhali kolegovia, tak sa snaží aj on pomáhať študentom, ktorí prišli z troch bratislavských kurzov po ňom. „Povieme si čo a ako robiť, ako vysvetľovať veci ľuďom v uliciach, ako riešiť priestupky,“ odkazuje Lukáš potenciálnym novým kolegom, ktorí sa ešte obávajú nástupu do polície.

PB-6589Noví policajti by mali mať najmä pozitívny prístup k práci, hovorí Lukáš. Foto: Mestská polícia Bratislava

Po ľudskej stránke ich čaká príjemné prostredie, po materiálnej sa na zlepšení stále pracuje. Lukáš by spolu s kolegami z okresných veliteľstiev privítal napríklad nové a kvalitné uniformy, ale aj to, aby finančné  ohodnotenie v mestskej polície viac reflektovalo pracovné riziká. Veľa policajtiek a policajtov, tak ako aj Lukáš, zvyknú pracovať ešte na iných miestach a práve tento čas, ak by to rozpočet mestskej polície dovoľoval, by radšej venovali obyvateľkám a obyvateľom hlavného mesta vo forme nadčasov.

PB-6600V práci mestského policajta sa Lukáš našiel. Berie ju pomaly ako hobby. Foto: Mestská polícia Bratislava

Noví kolegovia a kolegyne by mali byť podľa Lukáša najmä trpezliví a vedieť sa ovládať, aby niekedy nevybuchli na ľudí na ulici. „Dôležité je byť aj pozitívne naladený a nebrať prácu tak, že si sem prídem len niečo odsedieť, ale vidieť v nej aj zmysel,“ vysvetľuje. Avšak o nováčikov sa neobáva. Do Dúbravky počas posledného roka nastúpili noví policajti z troch kurzov a všetkých si pochvaľuje. S niektorými pracoval v trojičke, kedy si nováčikovia oťukávajú prácu s dvoma skúsenými kolegami a s niektorými chodí už bežne do služby.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.