Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Poskytnúť prvú pomoc sme museli viacerým zraneným (zásahy hliadok 30.5. - 5.6.)

VIDEO Facebook
Dátum: 08.06.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Poskytnúť prvú pomoc sme museli viacerým zraneným (zásahy hliadok 30.5. - 5.6.)

Počas prvého júnového týždňa sme sa v hlavnom meste museli vysporiadať s 2 026 prípadmi. Rýchlu zdravotnú pomoc sme privolávali k ľuďom, ktorí sa ocitli v náhlych zdravotných ťažkostiach a spustili sme aj ďalšiu vlnu náborovej kampane.

V minulom týždni hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy zistili a riešili 2 026 udalostí. Z nich boli najviac zastúpenými porušenia na úseku dopravy. Častokrát sa mestskí policajti zaoberali priestupkami proti verejnému poriadku, prípadmi znečisťovania verejných priestranstiev odpadom, ako aj nerešpektovaním zákazu konzumácie alkoholu na verejnosti. Medzi riešenými udalosťami nechýbajú ani prípady nepovolených pouličných aktivít či priestupky proti občianskemu spolunažívaniu.

Riešili sme aj niekoľkých trhovníkov, ktorí nemali príslušné povolenie na ambulantný predaj tovaru. Vysporiadavať sme aj tentokrát museli s fajčiarmi, ktorí ignorovali zákaz fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, ale aj s majiteľmi niektorých podnikov, ktorí mali svoje prevádzky otvorené dlhšie ako povoľujú príslušné všeobecne záväzné nariadenia.

PB-3683_(1)_(Vlastné)Dopravné porušenia stále tvoria viac ako polovicu riešených prípadov. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na miestne úrady sme zároveň nahlasovali 4 nové nelegálne skládky odpadu, 8 vrakov vozidiel3 prípady poškodenia dopravného značenia. Najviac porušení evidujeme opäť z Hrobákovej ulice v Petržalke, kde sme ich zistili celkom 46. K ľuďom so zdravotnými problémami sme 4-krát privolávali záchranárov.

Potrebovali nás ľudia so zdravotnými ťažkosťami

V pondelok krátko pred polnocou si hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava IV všimla na Majerníkovej ulici na zemi ležať zranenú ženu. Tá si úraz spôsobila v dôsledku nešťastného pádu. Mestskí policajti jej ihneď podali prvú pomocprivolali na miesto záchranárov, ktorí ju previezli na odborné ošetrenie do nemocnice.

O tri dni neskôr bola zas hliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, na základe oznámenia zo strany všímavého obyvateľa, privolaná na Peknú cestu k dvom osobám. Jedna ležala bezvládne na lavičkedruhá na tamojšej zastávke mestskej hromadnej dopravy. Obe na hliadku vôbec nereagovali a javili známky intoxikácie alkoholom. Policajtka a policajt ich preto uložili do stabilizovanej polohy a do príchodu záchrannej zdravotnej služby priebežne kontrolovali ich základné životné funkcie.

orezaná_1_(Vlastné)V minulosti sme na Námesti SNP riešili prípad muža, ktorého zdravotný stav si vyžadoval okamžitú resuscitáciu. Podarilo sa nám ho zachrániť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Do tretice to bol prípad v centre mesta, kde opäť pomáhali zásahovkári. Neďaleko nášho útvaru, na Poštovej ulici, si všimli na zemi muža, ktorý mal viacero bolestivých, otvorených rán na oboch dolných končatinách. Zraneného prvotne ošetrili a potom ho odovzdali do rúk zdravotníkov, ktorí sa oňho postarali.

Do radov mestskej polície prijmeme nových kolegov

Mestská polícia Bratislava otvorí na jeseň, v poradí už štvrtý kurz odbornej spôsobilosti. Ten bude prebiehať opäť v priestoroch školiaceho strediska v Dúbravke. Do svojich radov prijmeme približne dvadsiatku ľudí, ktorí chcú neobyčajnú, nestereotypnú prácumajú záujem podieľať sa na budovaní bezpečnejšej Bratislavy.

20210907_114328000_iOS_(Vlastné)Nováčikov z prvého kurzu slávnostne v radoch mestskej polície privítal aj primátor hlavného mesta s náčelníkom Mestskej polície Bratislava. Foto: Mestská polícia Bratislava

V priebehu júna môžu záujemcovia zasielať žiadosti o prijatie do zamestnania spolu so životopismi. Začiatkom júla ich vyhodnotíme a pozveme na osobné pohovory tých najvhodnejších kandidátov. Čaká na nich test zo slovenčiny, psychodiagnostické vyšetrenie a aj fyzická previerka. Tí uchádzači, ktorým sa podarí prejsť úspešne prijímacím konaním nastúpia do vzdelávacieho kurzu v septembri.

V kurze, počas približne 3 mesiacov, absolvujú 420 vyučovacích hodín teoretickej a praktickej výuky, po ktorých študentov čaká záverečná skúška. Po jej úspešnom zložení si čerství mestskí policajti nájdu svoje miesto ešte pred koncom roka na jednom z okresných veliteľstiev alebo na Útvare zásahovej jednotky a kynológie.

IMG_20210902_085944nová_(Vlastné)Študenti v rámci záverečnej skúšky musia absolvovať najprv písomný test. Následne sa dostávajú k ústnej časti skúšky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Aké základné predpoklady musí uchádzač spĺňať?

  • dosiahnutie veku minimálne 21 rokov
  • bezúhonnosť
  • zdravotná, duševná a fyzická spôsobilosť
  • úplné stredoškolské vzdelanie zakončené maturitnou skúškou
  • znalosť úradného jazyka slovom aj písmom

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.