Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Schopnosti Novomešťanov preveria športové podujatia a aj dve zóny regulovaného parkovania

Dátum: 25.03.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Schopnosti Novomešťanov preveria športové podujatia a aj dve zóny regulovaného parkovania

V ktorej mestskej časti môžu byť naraz tri medzinárodné športové podujatia? Aj to je jedno zo špecifík Nového Mesta. Tamojšie mestské policajtky a policajti sa okrem iného pasujú s dvoma zónami regulovaného parkovania a aj s verejným poriadkom od Cesty Mládeže, cez Kamzík, Raču, Nové Mesto až po Vajnory.

Okresné veliteľstvo v trojke tvorí približne päťdesiat policajtov. Do klasických hliadok je teraz zaraďovaných dvadsaťtri z nich. „Máme tu ešte šesť veliteľov zmien, tak ako na každom útvare, troch priestupkárov, preventistku a aj sedem okrskárov,“ začína rozprávanie poverený veliteľ novomestskej stanice Martin Gaál. Počet doplňujú ešte šiesti policajti, ktorí pracujú s odťahovou službou a dvaja zástupcovia, z ktorých je v súčasnosti jeden poverený velením.

Okrskárov môžu ľudia vidieť vo všetkých troch mestských častiach spadajúcich pod tretí okres. V Rači a vo Vajnoroch majú k dispozícii aj priestory, ktoré mestskej polícii poskytli samotné mestské časti. Policajti ich využívajú na vybavovanie prípadnej administratívy a prijímajú v nich častokrát aj miestnych, ktorí potrebujú pomôcť alebo poradiť.

V samotnom Novom Meste pôsobia traja okrskári. „Jeden má na starosti Kolibu a Kramáre, ďalší lokalitu Tehelné pole a tretí Kuchajdu a jej širšie okolie,“ spresňuje zástupca Vincent Mészáros. Ako však dodáva, keďže na stanici nemajú dostatočný počet policajtov, často sa stáva, že aj okrskári sú zaraďovaní do bežných hliadok. Naďalej však komunikujú so starostami jednotlivých mestských častí a v prípade potreby sú im k dispozícii.

PB-3696Kontrola parkovania v lokalite Tehelné pole. Foto: Mestská polícia Bratislava

Aj trojkárov by potešilo, ak by sa personálne stavy na ich útvare zvýšili. Do dennej aj nočnej služby dokážu postaviť v priemere dve dvojčlenné hliadky. „Stále je to málo, v teréne by sa cez deň uživil aj dvojnásobný počet, teda štyri dvojice,“ hovorí Vincent Mészáros. Komplikovanými sú najmä presuny autom v ranných a poobedňajších hodinách, kedy do alebo z hlavného mesta šoférujú ľudia z oblastí Pezinka alebo Senca.

V Novom Meste preto privítajú nových policajtov, ktorí vzídu z aktuálneho kurzu odbornej prípravy. V ňom si Mestská polícia Bratislava vychováva vlastných policajtov a policajtky pre potreby mesta.

image00002Prvá trieda z odbornej prípravy, ktorú si vychovala Mestská polícia Bratislava vo vlastnej réžii. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomohli aj parkovací asistenti

Tretí okres je špecifický aj tým, že práve na jeho území fungujú dve zóny regulovaného parkovania. Jedna sa nachádza v oblasti Tehelného poľa a druhá v Krasňanoch. S kontrolami v týchto oblastiach pomáhajú parkovací asistenti. Avšak mestskí policajti sú v týchto zónach aj naďalej žiadaní a riešia v nich priestupky so svojimi kolegami.

PB-2556Dnes s kontrolou parkovania pomáhajú na Tehelnom poli aj parkovací asistenti. Foto: Mestská polícia Bratislava

Martin Gaál zároveň poukazuje na to, že po spustení regulovaných zón sa časť priestupkov presunula do okolitých oblastí. PAAS zatiaľ neplatí na území celého okresu, ale len v niektorých častiach, prirodzene dochádza k presunu nerezidentov do lokalít, kde parkovanie spoplatnené nie je. „Autá zahltia ulice, na ktorých môžu parkovať zadarmo. Často sme potom privolávaní napríklad k parkovaniu na zeleni, blokovaniam výjazdov z parkovísk či ku státiam v zákazoch a podobne,“ objasňuje situáciu Vincent Mészáros.

Dohliadame aj na Kolibu, Železnú studničku alebo Peknú cestu

Rekreačné lokality, ktoré boli pred rokmi vyhľadávane len cez víkendy a sviatky, prilákali v posledných dvoch rokoch obrovské množstvo ľudí. Tí za relaxom chodia už denne. Dohliadať preto musíme napríklad nad oblasťou Kamzíka, Železnej studničky, Kuchajdy a do pôsobnosti veliteľstva spadá aj Pekná cesta. „Pravidelne zabezpečujeme napríklad prejazdnosť pre vozidlá MHD na Peknej ceste a tiež riešime aj dopravnú situáciu na Potočnej ulici, kde je obratisko autobusov a autá zvyknú často vozidlá MHD blokovať,“ vysvetľuje Vincent Mészáros.

horaren_velcek_07Peknou cestou premáva pravideľná autobusová linka. Odporúčame ju využiť namiesto príchodu autom. Foto: Marek Velček

Tieto miesta sú najvyťaženejšími predovšetkým počas víkendov, kedy sa ľudia rozhodnú tráviť voľno v prírode. Vedenie trojky v tomto smere vyzdvihlo spoluprácu s environmentálnymi hliadkami, ktoré spadajú pod Útvar zásahovej jednotky a kynológie. „Veľmi nám pomáhajú hlavne na Železnej studničke, ktorú majú pod palcom,“ hodnotí súčinnosť veliteľ.

PB-19Policajti pod Červeným mostom, ktorí sa snažia zabezpečiť správne parkovanie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Športové podujatia preveria v Novom Meste všetkých

V Novom Meste nemajú núdzu ani o športové podujatia. Je to časť Bratislavy, kde sú v naozaj tesnej blízkosti koncentrované viaceré štadióny či športové haly. Zimný štadión Ondreja Nepelu, Národný futbalový štadión - Tehelné pole, Pasienky ale aj Národné tenisové centrum. „Samozrejme, okrem športových zápasov a turnajov, sa tu konajú aj koncerty a ďalšie podujatia,“ hovorí Vincent Mészáros.

DOD28__kópiaPráca preventistov súvisí aj s výchovou malých detí. Foto: Dopravný podnik Bratislava

Mestskí policajti počas týchto akcií dohliadajú jednak na plynulosť cestnej premávky v blízkosti štadiónov, správne parkovanie vozidiel, ale aj verejný poriadok. Situácia je najvyhrotenejšia vtedy, keď sa v lokalite koná viacero podujatí naraz. „V takýchto prípadoch žiadame o spoluprácu aj ostatné okresné veliteľstvá,“ vysvetľuje Martin Gaál.

Riešime skutky, nie výzor

Trnavské a Račianske mýto sú frekventovanými lokalitami, kde sa často združujú aj ľudia bez domova. Obyvatelia sa na nich často sťažujú. „My ich však nemôžeme riešiť len za to, ako vyzerajú. Keby páchali priestupky bolo by to iné, ale zväčša nič neporušujú,“ tvrdí zástupca. Okrem pravidelných kontrol nad týmito oblasťami bdejú aj pracovníci kamerového strediska. „Akonáhle niečo spozorujú alebo dostaneme oznam od obyvateľov, tak ho ideme preveriť,“ zhoduje sa vedenie trojky. Samozrejme, dôležitá je aj preventívna činnosť a tieto oblasti sú takzvanými kontrolnými bodmi, ktoré musia policajti počas každej služby navštevovať.

S príchodom jarného počasia a najmä v letnom období sa množia oznamy aj z Kuchajdy. „Je tam zákaz jazdy na bicykli a najmä zákaz vodenia psov,“ ozrejmujú nám situáciu v Novom Meste. „Snažíme sa riešiť všetky situácie a to čo najrýchlejšie,“ vysvetľujú nám. Vraj to niekedy nie je jednoduché, najmä ak sú policajti v odľahlejších častiach trojky, napríklad vo Vajnoroch alebo na Kamzíku.

Viac priestupkov a väčšia agresia

Zástupca veliteľa Vincent Mészáros pôsobí na novomestskom veliteľstve už takmer dvadsať rokov. Čo sa z jeho pohľadu za tie roky zmenilo? „Keď to mám porovnať, tak určite sa zvýšil počet priestupkov a to najmä na úseku dopravy.“ Tvrdí, že je to spojené s výrazným nárastom počtu obyvateľov, s čím súvisí aj zvyšujúci sa počet áut v premávke.

PB-3732Práce je v teréne dosť. Novomestským policajtom by sa rozhodne hodili posily. Foto: Mestská polícia Bratislava

„V trojke je viacero významných dopravných uzlov a v určitých časoch je to tu zväčša jedna veľká kolóna,“ objasňuje zástupca. Čo sa týka samotnej policajnej práce, tá sa podľa neho značne sťažila. Ľudia kedysi boli voči polícii slušnejší. „Nechcem hádzať všetkých do jedného vreca, niektorí sú naozaj úctiví, ale hliadky sa nezriedka stretávajú, žiaľ, aj s tou druhou skupinou ľudí.“

 

Spoznajte všetkých päť veliteľstiev Mestskej polície Bratislava

STARÉ MESTO: S organizátormi protestov rozprávame, dokážeme tak zabrániť množstvu konfliktov
RUŽINOV: Od Pentagonu k Mlynským nivám: Spoznajte prácu ružinovských mestských policajtiek a policajtov
NOVÉ MESTO: Schopnosti Novomešťanov preveria športové podujatia a aj dve zóny regulovaného parkovania
DÚBRAVKA: Štvrtý bratislavský okres neustále rastie. Noví policajti sú viac ako vítaní
PETRŽALKA: Petržalskí policajti lietajú od priestupku k priestupku, ale snažia sa robiť aj klasickú policajnú prácu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.