Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Štvrtý bratislavský okres neustále rastie. Noví policajti sú viac ako vítaní

Dátum: 21.02.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Štvrtý bratislavský okres neustále rastie. Noví policajti sú viac ako vítaní

S akými situáciami sa v uliciach tejto časti hlavného mesta najčastejšie stretávajú policajti zo štvorky a akými zmenami prechádza tento okres? Zisťovali sme, ako funguje dúbravské veliteľstvo a čo ho čaká v blízkej budúcnosti.

Na okresnom veliteľstve v Dúbravke pôsobí aktuálne štyridsať policajtov. „Dvadsaťsedem z nich je priamo v teréne, šiesti sú na pozícii veliteľ zmeny,“ vysvetľuje v úvode rozhovoru zástupkyňa veliteľa Erika Strýčková. Okrem nich tu ešte pracujú štyria priestupkári, ktorí objasňujú a prejednávajú zistené priestupky, ktoré nedoriešia policajti priamo v teréne.

Je to dostatočný počet na Dúbravku, Karlovu Ves, Devín, Devínsku Novú Ves, Lamač a Záhorskú Bystricu? Štvrtý bratislavský okres je s veľkosťou 96,7 štvorcových kilometrov najväčším v hlavnom meste a podľa dát z roku 2020 v ňom žije 98 404 ľudí. Viac ich je len v Petržalke a v Novom Meste. Odpoveď na otázku ponúka veliteľ útvaru. „Rozhodne nie je. Ideálne by bolo, ak by sme pre výkon služby, teda priamo v uliciach, mali aspoň 50 policajtov.“ Okres sa neustále rozrastá, čím sa postupne zvyšuje aj počet obyvateľov. Stavia sa v oblasti Borov, nové sídlisko vzniká aj v Dúbravke či v lokalite v blízkosti ZOO. „Na to, aby sme dokázali zabezpečiť poriadok všade k spokojnosti ľudí, by sme potrebovali minimálne štyri hliadky denne, momentálne sú vonku v priemere dve,“ dodáva Bohuslav Lichner.

PB-1343Okrskár Ján Osvald pri natáčaní videa na Sandbergu. Snahou bolo upozorniť na miesta, kde sa môžu ľudia v chránenej krajinnej oblasti pohybovať. Foto: Mestská polícia Bratislava

Problémom je najmä vzdialenosť medzi jednotlivými mestskými časťami. Keď hliadka rieši priestupok napríklad v Devíne, je pochopiteľné, že na opačnej strane okresu, povedzme v Záhorskej Bystrici, nebude do pár minút. Veliteľ si dokáže predstaviť, že do budúcnosti, keď bude policajtov viac, by každá hliadka obsluhovala jej pridelenú časť okresu. Výrazne by sa tak znížil čas dojazdu k oznamom. „S vyšším počtom policajtov by sme si mohli dovoliť aj viac peších hliadok, čo by nás dokázalo viac priblížiť k ľuďom,“ dodáva zástupkyňa veliteľa.

Pribudli študenti, ktorí sa ukazujú v najlepšom svetle

Útvar na jeseň a v decembri minulého roka posilnili noví mestskí policajti, ktorí úspešne absolvovali kurz odbornej spôsobilosti. Ako sa uchytili? Vedenie stanice ich doterajšiu prácu hodnotí veľmi kladne. „Z prvého kurzu k nám prišli štyria a z druhého dvaja absolventi,“ ozrejmuje veliteľ. „Sú perfektní,“ dodáva s nadšením zástupkyňa a vysvetľuje, ako vyzeralo ich zaučenie do práce. Približne prvé dva týždne, po zložení skúšok, sa oboznamovali s príslušnými všeobecne záväznými nariadeniami a do terénu ich brávali skúsení okrskári či ďalší policajti z výkonu, ktorí dosahujú najlepšie výsledky. Tí ich uviedli do diania v jednotlivých lokalitách. Získali tak pracovné návyky od tých najskúsenejších a najkvalitnejších kolegov v Dúbravke.

PB-7189_1Školiace stredisko pre nových mestských policajtov je priamo v budove, kde sídli štvorka. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Okrajové časti sú menej problémové

Vo štvorke, ako aj v celej Bratislave, sú najviac zastúpené dopravné priestupky. Tie tvoria približne dve tretiny oznamov. Hliadky sú však často privolávané aj k narúšaniu verejného poriadku. Riešia tiež nezodpovedných psíčkarov, znečisťovanie verejných priestranstiev, alkohol na verejnosti, zaberanie verejného priestoru bez povolenia ale napríklad aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu.

„Z hľadiska parkovania je určite najviac priestupkov v Dúbravke a Karlovej Vsi,“ hovorí Erika Strýčková. Upozorňuje však, že je prirodzené, že k väčším problémom dochádza v exponovanejších oblastiach, a tými obe spomenuté mestské časti nepochybne sú. Nedá sa to porovnať napríklad s Lamačom alebo Záhorskou Bystrickou, kde sú aj rodinné domy a ľudia majú možnosť parkovať vo vlastných garážach alebo vo dvore. Ako však dodáva zástupkyňa, aj do okrajových lokalít hliadky pravidelne jazdia a riešia v nich priestupky.

PB-6052Aj takto vyzerá začiatok školského roka v Dúbravke. Foto: Mestská polícia Bratislava

Okrem toho má každá mestská časť svojho okrskára. Ľudia sa na nich môžu kedykoľvek v prípade potreby obrátiť. Ich úlohou je aj komunikovať so starostami. „Naši okrskári veľmi dobre poznajú lokality, v ktorých pôsobia a aj ich obyvateľov. Približne raz do týždňa majú sedenie so starostami,“ približuje Erika. Tí ich oboznámia so svojimi plánmi na najbližšie obdobie, požiadajú v prípade potreby o asistenciu pri podujatiach alebo s nimi preberú aktuálne problémy, ktoré chcú v súčinnosti s mestskou políciou riešiť. Podľa zástupkyne je spolupráca so starostami štvrtého bratislavského okresu na veľmi dobrej úrovni.

Parčíky pod dohľadom kamier

V celej Bratislave funguje v tejto chvíli viac ako 470 kamier, ktoré sú zapojené do mestského kamerového systému. Ich sieť sa neustále buduje a to na základe potrieb jednotlivých mestských častí. Nové by mali čoskoro pribudnúť aj vo viacerých parkoch a športovo-rekreačných areáloch štvrtého okresu. „Práve na takýchto miestach zvykneme zasahovať v súvislosti s popíjaním alkoholu, hlukom či ničením majetku,“ vysvetľuje veliteľ.

PB-9774Mestská polícia pomáhala sociálnym terénnym pracovníkom monitorovať situáciu v budove Starej pošty v Dúbravke. Foto: Mestská policia Bratislava

„So starostami momentálne rokujeme o umiestnení kamier napríklad v blízkosti oddychového areálu na Pekníkovej ulici, Parku SNP v Karlovej Vsi či parčíku pri základnej škole na Segnerovej ulici. Pod kamerovým dohľadom by sme chceli mať aj parkovisko pod hradom Devín, kde v minulosti dochádzalo k vykrádaniu vozidiel, ďalšie časti Slovanského nábrežia a aj Park Družba na Beňovského ulici v Dúbravke,“ dodáva Bohuslav Lichner.

V Záhorskej Bystrici má mestská polícia od minulého roka štyri nové kamery. V Devínskej Novej Vsi je zas ich vlastné dohľadové centrum a mestskí policajti by uvítali, ak by tieto kamery boli napojené priamo na mestskú políciu a mali sme tak lepší prehľad o dianí v tejto mestskej časti.

Ak potrebujete v štvrtom bratislavskom okrese nahlásiť podnet, využite nepretržitú a bezplatnú linku 159. Operátor dokáže ihneď reagovať na váš telefonát, poprípade podnet posunúť na veliteľstvo. Podnety nahlasované e-mailom sú preverované administratívnymi pracovníkmi v pracovnom v čase od 7:00 - 15:00. Reakčný čas sa môže počas sviatkov alebo víkendov predĺžiť.

 

Spoznajte všetkých päť veliteľstiev Mestskej polície Bratislava

STARÉ MESTO: S organizátormi protestov rozprávame, dokážeme tak zabrániť množstvu konfliktov
RUŽINOV: Od Pentagonu k Mlynským nivám: Spoznajte prácu ružinovských mestských policajtiek a policajtov
NOVÉ MESTO: Schopnosti Novomešťanov preveria športové podujatia a aj dve zóny regulovaného parkovania
DÚBRAVKA: Štvrtý bratislavský okres neustále rastie. Noví policajti sú viac ako vítaní
PETRŽALKA: Petržalskí policajti lietajú od priestupku k priestupku, ale snažia sa robiť aj klasickú policajnú prácu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.