Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Boli sme pri požiaroch a aj protestoch. Vyberáme najzaujímavejšie prípady II

Dátum: 30.12.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Boli sme pri požiaroch a aj protestoch. Vyberáme najzaujímavejšie prípady II

Každý deň v práci mestského policajta je trochu iný. Nikdy neviete, čo vás prekvapí. V pokračovaní najzaujímavejších prípadov roku 2021 sa pozrieme na tie, ktoré sa spájajú s ohňom, plynom, vodou, ale aj protestami.

Vybrali sme najzaujímavejšie prípady končiaceho roka a roztriedili ich do viacerých kategórií. Dnes sa pozrieme napríklad na tie, kde rezonovali deti, horelo, boli problémy s vodou alebo plynom, či na protesty a bezpečnostné opatrenia pri príchode hlavy katolíckej cirkvi na Slovensko.

Keď sa deti stratia z dohľadu svojich rodičov

Neraz sme sa stretli so situáciami, kedy sa malé deti potulovali samé ulicami mesta. Častokrát to bolo práve kvôli nepozornosti ich rodičov.

  • Policajtky z lesoparkovej hliadky našli napríklad tri a pol ročné uplakané dievčatko na parkovisku na Ceste Mládeže. Ďalšia hliadka zas spozorovala potulovať  sa nočnými ulicami Petržalky dve neplnoleté deti, pochádzajúce zo Žiaru nad Hronom, ktoré odišli z domu bez vedomia svojich rodičov. Petržalčanom sa dokonca, počas preverovania bežného oznamu, podarilo nájsť dieťa, ktoré utieklo z detského domova.

deti_(Vlastné) Deti prišli do Bratislavy pretože údajne chceli vidieť Dunaj. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • Novomestskí policajti v spolupráci so zásahovkármi pomáhali pri pátraní po 7-ročnom chlapcovi, ktorý sa stratil v lesoparku nad Krasňanmi. Aj tento prípad mal napokon šťastný koniec.
  • O pomoc mestských policajtov požiadala aj pani, ktorá v lesoparku nevedela nájsť svojho syna. Toho kolegovia našli zraneného až pri takzvanom druhom kameňolome. Zranenia mu na mieste ošetrili a chlapec skončil v zdravotníckom zariadení.
  • Zachrániť život dieťaťu sa v minulom roku podarilo kolegom zo Starého Mesta, ktorí reagovali na telefonát o chlapcovi na vonkajšom parapete na treťom poschodí. Po overení oznámenia zavolali na Medenú ulicu rýchlu zdravotnú pomoc, hasičov a aj Policajný zbor. Spolu s kolegami zo štátnej polície sa v krátkej chvíli dostali do bytu a dieťa zachránili.

záchrana_dieťaťaČas hral dôležitú úlohu, záchrana života dieťaťa bola prvoradá. Foto: Mestská polícia Bratislava

Oheň, voda aj plyn

Už neraz sa stalo, že práve mestskí policajti boli tí, ktorí si ako prví všimli požiar alebo unikajúcu vodu z prasknutého potrubia. Aj v tomto roku sme niekoľkokrát k takýmto prípadom privolávali hasičov a poskytovali im potrebnú asistenciu.

  • V úvode roka si jedna z našich hliadok všimla dym, ktorý sa šíril z opustenej budovy nachádzajúcej sa v rekreačnom areáli Jama v mestskej časti Nové Mesto. Privolaní hasiči našťastie začínajúci požiar v krátkej chvíli uhasili. O mesiac neskôr plamene zachvátili budovu nemecko-slovenskej spojenej školy sídliacej v centre mesta. Tu sme dohliadali na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, ale aj na bezpečný presun evakuovaných osôb z miesta.
  • Asistenciu hasičom mestskí policajti poskytovali aj pri veľkom požiari budovy na Račianskej ulici.
  • V závere roka to bol požiar v bratislavskej Petržalke, kde sme pomáhali hasičom pri prehľadávaní horiaceho objektu. Našťastie sa v ňom nikto nenachádzal.

požiar_Račianska_ulica Plamene zachvátili budovu na Račianskej ulici. Kúdole dymu sa valili do ovzdušia. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • Havária vodovodného potrubia spôsobila komplikácie na Korytníckej ulici v októbri tohto roka. Ružinovskí mestskí policajti na mieste usmerňovali dopravu a dohliadali na bezpečnosť ľudí. Vodu sa hasičom podarilo v krátkej chvíli odčerpať.
  • Prasknuté potrubie dalo zabrať aj našim novomestských kolegom. Voda v jednu letnú noc doslova zatopila Legionársku ulicu. Príslušníkom Policajného zboru sme na mieste poskytovali asistenciu, zabezpečovali sme plynulosť cestnej premávky.

zatopená_ulica_LegionárskaLegionárska ulica sa v noci ocitla pod vodou. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • Policajti zo Starého Mesta zas počas hliadkovej činnosti pod Mostom SNP zacítili silný zápach unikajúceho plynu od regulačnej stanice vzdialenej približne 30 metrov od zastávky mestskej hromadnej dopravy. Pracovníci havarijnej služby, ktorých na miesto okamžite privolali, únik plynu meracími prístrojmi potvrdili. V krátkom čase sa plynárom, pomocou technických prostriedkov, plyn unikajúci z poškodeného potrubia podarilo zastaviť.

Participovali sme na zabezpečení pokojného priebehu protestov

Rok 2021 sa do pamäti všetkých zapíše aj viacerými protestnými zhromaždeniami, ktoré v hlavnom meste prebiehali predovšetkým v druhej polovici roka. Mestská polícia sa aktívne zapojila do bezpečnostných opatrení a v spolupráci s Policajným zborom dohliadala počas protestov na verejný poriadok a bezpečnosť ľudí.

protestProtestné zhromaždenia prebiehali v lete, ale aj počas 17. novembra. Foto: Mestská polícia Bratislava

  • Verejné zhromaždenia, na ktoré sme dohliadali, sa neobišli aj bez nepríjemností. Počas 17. novembra, kedy sa dav presúval od parlamentu pred Úrad vlády, začali účastníci používať okrem úradmi povolených dymovníc aj pyrotechniku, ktorá je v Bratislave zakázaná. Jeden z mestských policajtov, spolu s kolegom z Policajného zboru, boli zranení petardou. Tú hodil vandal priamo medzi policajtov nastúpených pred Úradom vlády. Obaja utrpeli ľahšie zranenia, ktoré si vyžadovali lekárske ošetrenie. Priamo na mieste vytiahol z davu člen Útvaru zásahovej jednotky a kynológie podozrivého, ktorý hodil medzi policajtov dymovnicu. Ďalších páchateľov stotožňuje Policajný zbor z kamerových záznamov mestského kamerového systému.

protest_3Niektorí jednotlivci či skupiny neprišli na protesty so zámerom uctenia si odkazu Nežnej revolúcie, ale s cieľom narúšať verejný poriadok a vyhľadávať konflikty. Foto: Mestská polícia Bratislava

Návšteva Svätého Otca

  • Významnou udalosťou, nielen pre Bratislavu, ale aj pre celé Slovensko bola septembrová návšteva pápeža Františka. Intenzívne sme v tejto súvislosti spolupracovali s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, s Policajným zborom, Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy a ďalšími partnermi na zabezpečení bezproblémového priebehu návštevy Svätého Otca. Dohliadali sme predovšetkým na poriadok na dopravných komunikáciách a priľahlých chodníkoch, kde bol zákaz parkovania z dôvodu bezpečnostných opatrení ako aj na dodržiavanie verejného poriadku v uliciach mesta.

pb-6691_054e56_lg V plnom nasadení sme boli aj počas pobytu hlavy katolíckej cirkvi v Bratislave. Foto: Mestská polícia Bratislava

Ďalšie prípady nájdete v článku: 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.