Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na dovolenku aj do služby. Tak funguje akčná dvojica z Petržalky

Dátum: 22.12.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Na dovolenku aj do služby. Tak funguje akčná dvojica z Petržalky

Filmový svet je plný policajných parťákov. Ako prví nám napadnú napríklad Dempsey a Makepeacová, Bodie a Doyle alebo Randall a Hopkirk. A jedna taká dvojica funguje aj v Petržalke. Patrik a Michael sú dvojičkou nielen v uniforme, ale aj priateľmi v súkromnom živote.

V mestskej polícii nie je pravidlom, že ste v dvojičke väčšinu času len s jedným konkrétnym človekom. Ale keď nájdete niekoho, kto vám sadne, tak aj náročný deň v službe môže byť znesiteľnejší. Navyše, vždy viete, že sa na svojho parťáka môžete spoľahnúť. “Snažíme sa pracovať spolu, aj keď v poslednej dobe sme sa trochu prestriedali,” hovorí Michael. Pod svoje krídla brali totiž nových kolegov, ktorí prišli z kurzu odborného vzdelávania. Ich veliteľ chce, aby si nováčikovia skúsili prácu s viacerými policajtmi a naučili sa čo najlepšie pracovať v teréne. A od tejto dvojice, aj keď obaja jej členovia pracujú v mestskej polícii len niečo cez tri roky, sa je naozaj čo učiť.

Obaja sú Bratislavčania a svoje mesto majú naozaj radi. “Vravel som si, že ak by som mohol pomáhať Bratislave, tak radšej z ulice, ako z nejakej kancelárie,” vysvetľuje Michael. Navyše vďaka tomu, že v uliciach hlavného mesta vyrastali, tak ho aj dobre poznajú. Vedia, kde sa akí ľudia stretávajú, kam chodí popíjať mládež alebo kde môžu vzniknúť konflikty. “Nevravím, že keď príde niekto z Košíc do Bratislavy, tak bude zlým policajtom, ale chvíľu mu potrvá, kým spozná mesto,” hovorí zo sedadla spolujazdca Michael, ktorý zároveň naviguje Patrika uličkami najväčšej mestskej časti.

PB-2254Poznajú sa z práce a vybehnú aj spoločne von. Vedia, že sa na svojho parťáka môžu spoľahnúť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Postupne sa menia právomoci, ktoré dovoľujú viac pomáhať

Mladí chalani síce neobliekajú uniformu dlhé roky, ale aj tak vnímajú zlepšenia, ku ktorým postupne dochádza. “Napríklad sa zmenil zákon a môžeme riešiť dynamickú dopravu,” hovorí Patrik. “Si policajt a auto pred tebou nezastaví na stopke alebo vojde do zákazu vjazdu. Kedysi sme s tým nemohli nič robiť,” hovorí Michael a dodáva, že väčšie právomoci nie sú o tom, aby si oni mohli niečo dokazovať, ale aby vedeli lepšie pomáhať ľuďom. “Napríklad nám veľmi chýba možnosť lustrácií,” hovorí Michael a hneď uvádza príklad. “Šofér sa chce dostať zo svojej garáže, ale niekto mu zaparkoval pred bránou auto. Môžeme mu akurát tak dať papuču, čo situáciu ešte zhorší. Pritom by stačilo, keby sme si vedeli vylustrovať telefónne číslo majiteľa a zavolať mu, nech si príde preparkovať,” vysvetľuje. 

WhatsApp_Image_2021-12-03_at_14.04.18Čo robili na dovolenke viac? Diskutovali o verejnom poriadku v Petržalke alebo sa venovali rodinám, ktoré brali so sebou? Foto: archív Patrik a Michael

Chceme zanechať pozitívnu stopu v Bratislave

Práca na veliteľstve v Petržalke je vo veľkej miere o riešení zle parkujúcich vodičov. A aj keď si dvojica policajtov uvedomuje, že je dôležité riešiť aj takéto priestupky, nie je to ich najobľúbenejšia časť pracovného dňa. “Mnoho z tých vodičov nemá inú možnosť, ako napríklad zastať niekde na chodníku. Žiaľ, nerobí sa veľa, aby sa situácii pomohlo. Aj naše podnety zostali na úradoch nevyslyšané,” vysvetľujú. Avšak to čo ich na policajnej práci najviac baví, sú situácie, kedy môžu pomôcť ľuďom v núdzi. “To sú tie chvíle, kedy vieme robiť dobré meno mestskej polícii, momenty, ktoré vníma verejnosť pozitívne a vidí, prečo je dobré mať mestských polícajtov.” 

PB-2229Ich revírom je Petržalka. Ich tempo je vražedné. Ich úlohou je pomáhať ľuďom v núdzi, brániť slušných a bojovať s priestupkami. Sú v nasadení vo dne v noci. Muži z Okresného veliteľstva Bratislava V. Foto: Mestská polícia Bratislava

Len pred pár dňami Paťo s Michaelom zachránili ženu, ktorá odpadla v mrazoch pri venčení psa, v lete vytiahli chlapca s duševnou chorobou z Dunaja alebo zachraňovali dôchodcu z prevráteného auta. A to je len zlomok prípadov, ktoré riešili a ktoré verejnosti ukazujú, že u nás pracujú slušní, šikovní a odvážni policajti. “Áno, povedali mi, že ak chcem riešiť takéto prípady stále, mám ísť k Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Ale aj v Petržalke sa toho veľa deje. Bývam tu a preto chcem pôsobiť tu,” vysvetľuje Patrik a dodáva, že čas, ktorý strávia ukladaním papúč, by mohli využiť lepšie, pôsobiť preventívne a pomôcť ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú. Pomôcť by mohla objektívna zodpovednosť, ktorú začala mestská polícia postupne využívať a v teréne dokáže urýchliť prácu. ”Avšak ak to bude o tom, že len nafotíme počas dňa viac áut, tak to nebude dobré. Našou úlohou nie je vyberať pokuty od ľudí, ktorí nevedia nikde zaparkovať, ale pomáhať tým, ktorí sú v núdzi,” zhodujú sa a dodávajú, že ak chceme mať v Bratislave kvalitných mestských policajtov, musia robiť prácu, ktorá má zmysel a prináša zadosťučinenie, dobrý pocit z pomoci. “Chceme zanechať pozitívnu stopu,” dodáva Michael. 

WhatsApp_Image_2021-12-03_at_13.41.38Aj krátka prestávka počas 12-hodinovej služby vie pri dobrom parťákovi dobiť energiu. Foto: archív Patrik a Michael

Ideálny deň v službe

Ako hovoria, tak našťastie to nie je stále o autách a zlom parkovaní. “Mestská polícia bola založená na to, aby pomáhala ľuďom. Ráno by sme mali ísť k školám a dozerať na to, aby deti neboli ohrozené, vo večerných hodinách skontrolovať školské dvory, či sa tam nedeje niečo, čo by sa nemalo. Počas dňa navštíviť parky, zbehnúť za ľuďmi bez domova a zistiť, či sú v poriadku alebo či niekto nerobí niekde neporiadok, poznať sa s ľuďmi, ktorí môžu byť našimi očami,” dopĺňajú sa parťáci v odpovedi. Niekedy je na policajnú prácu čas a priestor, niekedy sa ku nej kvôli desiatkam hlásení o zlom parkovaní nedostanú.

PB-2219Kontrola jednosmernej cesty na Jasovskej. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zo slov, ktoré mi počas rozhovoru povedali, ale najmä zo zásahov, ktoré majú za sebou, je jasné, že oboch mladých policajtov neskutočne baví ich povolanie. Slovo ďakujem, od ľudí ktorým pomôžu, dáva zmysel ich robote. Ako hovoria, mnoho sa v polícii zlepšilo a na veľa veciach je ešte potrebné zapracovať. Avšak pri čestných a pracovitých ľuďoch ako sú oni dvaja, môže byť verejnosť hrdá na prácu mestskej polície.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.