Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestská polícia zvýši počet hliadok v uliciach mesta aj počas blížiacich sa sviatkov

Dátum: 26.10.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Mestská polícia zvýši počet hliadok v uliciach mesta aj počas blížiacich sa sviatkov

Obdobie Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých je každým rokom spojené so zvýšenou koncentráciou ľudí a áut na cintorínoch a v ich okolí a žiaľ aj s nárastom kriminality. Výnimkou nie sú ani požiare.

Mestská polícia Bratislava sa v intenzívnej miere bude aj tento rok zaoberať ochranou života, zdravia a majetku občanov, dohľadom nad dodržiavaním verejného poriadku ako aj kontrolami pred a počas sviatkov. Zvýšený dohľad vykonávame už v týchto dňoch. Mestskí policajti budú prítomní predovšetkým na najexponovanejších miestach, ktorými sú napríklad Martinský cintorín, Vrakunský cintorín, Cintorín Slávičie údolie, či v oblasti krematória. Na bezpečnosť a verejný poriadok v blízkosti bratislavských pietnych miest budeme priebežne dohliadať aj v nočných hodinách.

Zlodeji vyhľadávajú príležitosti

Na cintorínoch a v ich blízkosti sa v období dušičiek zvyknú pohybovať nielen pozostalí. Zlodejov láka väčšia koncentrácia ľudí. Tí sa navyše viac venujú spomínaniu na nebohých, ako stráženiu osobných vecí. Vreckári vedia využiť aj chvíľkovú nepozornosť návštevníkov.

PB-8629Kontrolu vykonávame počas celého dňa. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vyzývame preto ľudí, aby boli obozretní a nedávali príležitosť zlodejom k páchaniu protiprávnej činnosti. Osobné veci, tašky či kabelky nenechávajte voľne položené pri hrobových miestach a majte ich neustále pod dohľadom. Vhodné nie je ani ponechať svoje osobné veci či cennosti na viditeľných miestach vo vozidle alebo ich vkladať do kufra na parkovisku cintorína. Takéto konanie vie prilákať vykrádačov automobilov. Dôležité je taktiež po zaparkovaní dôkladne prekontrolovať správne uzamknutie vozidla.

Neopatrnosť môže spôsobiť požiar

Vreckári nie sú jedinou hrozbou. V dušičkovom období hrozí aj zvýšené riziko vzniku požiarov. Je už tradíciou, že pozostalí zdobia hrobové miesta vencami, kyticami, či inými predmetmi, ktoré sú horľavé. Neopatrnou manipuláciou so zapálenými sviečkami môžete spôsobiť požiar. Vhodné je vence upevniť na svojom mieste, aby ich neodfúklo a sviečky ukladať v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov, ideálne do kahancov.
PB-8687Dbajte o svoje veci, nenechávajte ich položené bez dozoru. Foto: Mestská polícia Bratislava

Využívajte mestskú hromadnú dopravu

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých so sebou prinášajú každoročne aj nápor na dopravu. Návštevníci pietnych miest preto musia počítať so zhustenou premávkou a sťaženým parkovaním. Apelujeme preto na ľudí, pokiaľ to je možné, využívajte na presun prostriedky mestskej hromadnej dopravy. Dopravný podnik mesta Bratislava v tomto čase posilňuje spoje, ktoré mieria na cintoríny a vyšle na tieto linky veľkokapacitné vozidlá.

Pokiaľ sa predsa len rozhodnete cestovať autom, prosíme, rešpektujte pokyny polície. Parkoviská v čase zvýšeného záujmu sú kapacitne nepostačujúce. Usmerňovať vodičov na nich budú aj hliadky mestskej polície.

PB-8623Neváhajte kontaktovať mestskú políciu v prípade podozrenia z protiprávneho konania. Foto: Mestská polícia Bratislava

V prípade, ak by ste spozorovali páchanie akéhokoľvek protiprávneho konania, neváhajte osloviť priamo na mieste niektorú z hliadok mestskej polície alebo sa bezodkladne spojiť s operátorom bezplatnej a nepretržitej linky mestskej polície 159.

 
Zabudnuté veci a požiare nie sú ojedinelé
- Na cintoríne v Devínskej Novej Vsi našla hliadka na náhrobnom kameni dámsku kabelku s osobnými dokladmi a mobilným telefónom. Vďaka mobilnému telefónu s uloženým tiesňovým kontaktom sa nám podarilo vypátrať 46-ročnú majiteľku.
- Na parkovisku cintorína v Petržalke zostala na kapote vozidla peňaženka s hotovosťou a dokladmi. Majiteľa týchto vecí sa podarilo mestským policajtom zistiť a osobné veci si mohol vyzdvihnúť na našej stanici.
- Na spoločnom pietnom mieste Martinského cintorína vznikol v roku 2011 požiar od horiacich sviečok. Ten spozorovala jedna z hliadok mestskej polície. Oheň vzhľadom k jeho intenzite policajti už nedokázali uhasiť a preto sa k slovu dostali hasiči, ktorí si s plameňmi napokon poradili.  
- Mestskí policajt si taktiež všimli požiar aj pri hlavnom kríži na petržalskom cintoríne. Aj na jeho likvidáciu privolávali príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. O rok neskôr, v roku 2016, sa požiar na tomto cintoríne zopakoval.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.