Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestskí policajti si posvietili na mládež popíjajúcu alkohol v centre mesta (zásahy hliadok 4.10. - 10.10.2021)

VIDEO Facebook
Dátum: 13.10.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Mestskí policajti si posvietili na mládež popíjajúcu alkohol v centre mesta (zásahy hliadok 4.10. - 10.10.2021)

V týždni od 4. do 10. októbra mestskí policajti riešili problematiku konzumácie alkoholu mladistvými, zadržali troch vandalov a k mohutnému požiaru privolávali bratislavských hasičov. Navštívili aj petržalských školákov a do plnej prevádzky spustili nové operačné a kamerové stredisko v Dúbravke.

Celkový počet udalostí, ktoré sme v minulom týždni zaznamenali sa vyšplhal na číslo 1440. Priestupky v oblasti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky boli najpočetnejšou skupinou, riešili sme ich celkom 937. Ďalšie protiprávne konania mestskí policajti zaznamenali a riešili na úseku nepovolenej konzumácie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, ako aj v oblasti verejného poriadku.

Obyvatelia Bratislavy mestskú políciu prostredníctvom linky 159 často upozorňujú aj na neporiadok v okolí kontajnerových stojísk. Minulotýždňová štatistika so sebou prináša aj prípady, akými sú napr. nerešpektovanie zákazu fajčenia na zastávkach MHD, nepovolené pouličné aktivity, či časté rušenie nočného kľudu.

Príslušným úradom sme nahlasovali 8 starých vozidiel a 7 nelegálnych skládok. Najviac porušení – 28 hliadky mestskej polície zistili na Námestí SNP.  V 5 prípadoch sme k rôznym udalostiam privolávali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci a 1-krát to bola spolupráca s bratislavskými hasičmi.

Operačné a kamerové stredisko je už v plnej prevádzke

Po mesiacoch náročnej práce bola spustená plná prevádzka nového operačného strediska s kamerovou miestnosťou. Bratislavská mestská polícia sa stáva vôbec prvou na Slovensku, ktorá má možnosť pracovať s informačným systémom, ktorý spája všetky zložky integrovaného záchranného systému a Policajného zboru SR.

Operátor mestskej polície si tak môže k hovoru v prípade potreby pripojiť príslušníka štátnej polície, hasičov, ako aj pracovníka záchrannej zdravotnej služby a to v závislosti od konkrétnej udalosti. Tí hovor môžu nielen počúvať a posielať na miesto udalosti svoje jednotky v reálnom čase, ale aj aktívne doň vstúpiť. Napríklad keď potrebuje nahlasovateľ udalosti poradiť, ako podať prvú pomoc zranenej osobe.

operačné_stredisko Vstup do operačného strediska. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zatiaľ čo donedávna sa na operačné stredisko dokázali v jednom čase dovolať len štyria volajúci, po novom sa s operačnými pracovníkmi vedia spojiť naraz až štrnásti oznamovatelia. Systém prijímania a vybavovania oznamov/hovorov sa tak výrazne zrýchlil. Aktuálne denne vybavíme v priemere približne 420 telefonátov.

Pri starom modeli sa občania dovolali najprv na centrálny dispečing, ktorý ich po vypočutí prepájal na jednotlivé operačné strediská podľa ich okresu. Tam museli ohlasovatelia udalostí opäť zopakovať už raz podané informácie. Tento systém sme zmenili a nahlasované situácie rieši ihneď operátor, ktorý prijal hovor.

operačné_2 Operáční pracovníci obslujúci linku mestskej polície 159. Foto: Mestská polícia Bratislava

V minulosti mohli operátori koordinovať hliadky len vo svojej mestskej časti. V súčasnosti to dokážu robiť skrz celé mesto. Vieme tak poslať na miesto zásahu skutočne najbližšiu jednotku. Ďalším z krokov, ktorý v budúcnosti plánujeme, bude zapracovanie spätnej väzby pre oznamovateľov udalostí, ktorí sa tak dozvedia, ako bol ich podnet vyriešený.

načelník Operátori linky 159 sú ľuďom k dispozícii nepretržite. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zaujímavé fakty o operačnom a kamerovom stredisku:

  • Počas jednej zmeny v ňom slúži 14 zamestnancov.
  • Na pozícii referent kamerového systému zamestnávame tri zdravotne hendikepované osoby.
  • Jeden zamestnanec má dva počítače a štyri monitory.
  • Denne vybavíme približne 420 telefonátov.
  • V priestoroch operačného a kamerového strediska je natiahnutých 18 000 metrov káblov.
  • Chod operačného strediska zabezpečujú po výpadku prúdu dva dieselové agregáty, ktoré istia ešte ďalšie dve batérie, ktoré udržia všetky služby v prevádzke po dobu 11 hodín.

kamerové_pracovisko Na kamerovom pracovisku pracujú tri osoby so zdravotným postihnutím. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vandalov na úteku sme sledovali kamerami, následne sme ich zadržali

Príslušník kamerového pracoviska mestskej polície, ktoré je súčasťou nového operačného strediska, si počas víkendu všimol ako traja mladíci na Miletičovej ulici poškodzujú automat na cestovné lístky kopaním a vhadzovaním zábavnej pyrotechniky do otvoru na výdaj lístkov a mincí. Z miesta činu sa im bezprostredne po spáchaní skutku podarilo ujsť. Prostredníctvom mestského kamerového systému sme ich však mali neustále pod dohľadom. Príslušník obsluhujúci kamery navigoval ružinovských mestských policajtov na Americké námestie, kde sa im vandalov napokon podarilo zadržať. Následne boli odovzdaní štátnej polícii.

Mládež pod 18 rokov bezstarostne popíjala alkohol v centre mesta aj počas piatkovej noci

Policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie mestskej polície poskytovali v noci, z piatka na sobotu, súčinnosť kolegom z Policajného zboru počas akcie v centre mesta, zameranej aj na konzumáciu alkoholických nápojov mladistvými osobami. Neplnoletých, ktorí nerešpektovali zákaz požívania alkoholu, bolo opäť viac ako sme čakali. Mestská polícia na  základe piatkových zistení správnym orgánom odstúpila desať takýchto prípadov. Rodičom detí hrozí nielen pokuta, ale aj zastavenie výplaty prídavku na dieťa zo strany príslušných úradov práce, sociálnych vecí a rodiny po dobu troch mesiacov. Najvyššia nameraná hodnota alkoholu v dychu u jedného z mladistvých bola 1,5 promile.

akcia_na_mladistvých_2_(Vlastné)Mestská a štátna polícia v uliciach mesta počas piatkovej noci. Foto: Mestská polícia Bratislava

"Graffiti – umenie alebo vandalizmus?"

Po ukončení sezóny dopravných výchov mestská polícia rozbehla preventívny projekt pod názvom "Graffiti – umenie či vandalizmus?". Žiakom základných škôl, v rámci prednáškovej činnosti, vysvetľujeme na konkrétnych príkladoch, kedy a za akých okolností je tento druh prejavu človeka považovaný za umenie a kedy je už trestným činom. Sériu týchto prednášok preventisti mestskej polície odštartovali na základnej škole na Budatínskej ulici v Petržalke. Odmenou za to im bol aj obrázok, ktorý žiaci namaľovali.

Snímka_(Vlastné) Preventista mestskej polície počas prednášky na tému "graffiti". Foto: Mestská polícia Bratislava

20211006_131555_(Vlastné) Obrázok, ktorý deti nakreslili, hovorí za všetko. Foto: Mestská polícia Bratislava

Na mohutný požiar sme upozornili hasičov

Pozornému oku mestských policajtov z Okresného veliteľstva Bratislava III v sobotu počas hliadkovania neunikol oheň a dym valiaci sa z jednej z budov na Račianskej ulici. Krátko pred 10.00 hod. preto mestská polícia, cestou operačného strediska, vyrozumela bratislavských hasičov. Tí sa na miesto dostavili skutočne rýchlo. Horiaca budova bola opustená a nedošlo našťastie k žiadnemu zraneniu osôb či stratám na životoch.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.