Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Najdôležitejšia je miestna znalosť, hovorí najstarší mestský policajt

Dátum: 23.08.2021
Autor: Mgr. Peter Borko
Najdôležitejšia je miestna znalosť, hovorí najstarší mestský policajt

Keď išiel do Petržalky, tak skončil v Starom Meste. Dôležité je najprv spoznať miesto, kde pôsobíte.

V novembri to bude 17 rokov, čo Ladislav Dorkó nastúpil do služieb mestskej polície. Za jeho pôsobenia sa vystriedali štyria náčelníci a vymenilo nespočetne veľa kolegov. A aj keď v mestskej polícii neslúži najdlhšie, je jej najstarším a stále platným členom.

“Prišli ste sa pozrieť, či ešte žijem,” žartuje Ladislav pri našej návšteve. Len sa pousmejeme, lebo aj cez jeho dôchodkový vek mu nechýba elán a ani sila, ktorú niekedy ťažko hľadáme aj u o desaťročia mladších. Ladislav Dorkó, sedemdesiatdva ročný policajt, sa počas väčšiny pracovného života venoval bezpečnosti. Na prelome tisícročí pracoval v Malackách ako security manager pre veľkú firmu, ktorá vyrábala nápoje. Po reorganizácii mu ponúkli miesto obchodného manažéra, ale to odmietol. “Ja a obchodný manažér? Povedal som im, že to by na mňa len doplácali,” spomína Ladislav s úsmevom na perách. Hľadal preto miesto, kde by uplatnil svoje rokmi nadobudnuté vedomosti z bezpečnosti. 

IMG_4728Namiesto kariéry obchodníka zostal pracovať Ladislav v oblasti bezpečnosti. Foto: Mestská polícia Bratislava

Najprv išiel do bratislavských ulíc

Keďže žil v Malackách, tak sa prišiel uchádzať o prácu na policajnú stanicu do Devínskej Vsi. “Polícia nebola ďaleko od môjho fachu, preto som logicky smeroval ku nej.” Ladislav na chodbách mestskej polície stretol bývalého kolegu. “Presvedčil ma, aby som šiel pracovať k nemu na operačné do Petržalky,” vysvetľuje a popritom rieši telefonáty od kolegov z terénu. “Ale nebolo to tak jednoduché,” dodáva, “išiel som k švagrinej na návštevu do Petržalky a skončil som v Starom Meste. Povedal som mu teda, že žiadne operačné nebude. Musím ísť najprv do ulíc, lebo budem vyzerať ako hlupák pred chlapcami, keď sa nebudem vyznať v meste.” A tak sa aj stalo. Ladislav si čo to odkrútil v teréne a až potom zasadol za stoličku operátora. “Keď policajt nemá miestnu znalosť, tak to je obrovské mínus. To je základ našej práce,” zdôrazňuje.

IMG_4706Ladislav vybavuje neustále telefonáty od občanov a spolupracuje aj s kolegami v teréne. Foto: Mestská polícia Bratislava

Železo doteraz neodložil

Mnoho ľudí by si už v tomto veku radšej užívalo záhradku a potomkov. Veď aj Ladislav má kus svojej zeme po rodičoch na východnom Slovensku a to dokonca vo vinárskej oblasti. Avšak ako sám hovorí, stále chce niečo robiť. A to ho sprevádza celý život. Svedčí o tom napríklad aj to, že sa mu podarilo obnoviť klub športovej kulturistiky a silového trojboja doma v Malackách. “Spolu s ďalšími dvoma kamarátmi sme vybudovali na novo posilňovňu,” hovorí Ladislav a ukazuje fotografie z kulturistických súťaží.

IMG_4714Športová minulosť je na Ladislavovi stále vidieť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Aj dnes na ňom vidieť, že činky ešte na klinec nezavesil. Vďaka celoživotnej láske k športu zvláda prácu operátora na zmeny aj vo vyššom veku. A je jedno, či vonku pečie slnko alebo je hlboká noc a meter snehu. Každý kto potrebuje v Petržalke pomoc, sa dovolá práve Ladislavovi, ktorý neúnavne vybavuje všetky telefonáty a je predĺženou rukou petržalských mestských policajtov v teréne.

Keď to tak necháme, tak to tak bude

Takmer sedemnásť rokov v jednom zamestnaní. To rozhodne nie je pre každého. A aj Ladislav tvrdí, že nie vždy to bolo ľahké. Patrí totiž medzi ľudí, ktorí sa nevedia zmieriť s krivdami a nezmyselnými usmerneniami. “Svoju prácu som sa snažil robiť vždy profesionálne a nie podľa kadejakých direktív od stola. Na svete je veľa premúdrelých ľudí. A tí škodia dobrej veci najviac,” vysvetľuje a spomína na všetkých tých, ktorí za tie roky prešli mestskou políciou. “Werich má jeden film a v ňom sa hovorí: Keď to tak necháme, tak to tak bude.” A to platí pre každého. Či už ide o mestského policajta alebo aj od občana, ktorý vidí, ako sa pácha niečo zlé a neohlási to polícii. 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.