Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachraňovali sme seniora v núdzi a zasahovali pri roztržke v centre mesta (zásahy hliadok 2.1. – 8.1.2023)

Dátum: 11.01.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachraňovali sme seniora v núdzi a zasahovali pri roztržke v centre mesta (zásahy hliadok 2.1. – 8.1.2023)

Počas prvého týždňa nového roka mestské policajtky a policajti pomáhali starčekovi uväznenému v byte a riešili roztržku v centre mesta. Zaoberali sa tiež prípadom kradnutého motocykla a pomoc poskytli dezorientovanej osobe. Do vozového parku mestskej polície pribudlo tiež 11 nových služobných vozidiel. 

V pondelok, krátko pred 16:00, sme prostredníctvom linky 159 obdržali telefonický oznam, že za budovou miestneho úradu v Lamači sa nachádza dlhšiu dobu odstavený motocykel čiernej farby, ktorý javí známky vraku. Na miesto bola prostredníctvom operačného strediska vyslaná hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava IV, aby situáciu preverila.

Po príchode na miesto mestská policajtka a policajt zistili, prostredníctvom aplikácie HAKA, že motorka mala byť odcudzená ešte v lete minulého roka. Následne kolegovia z operačného strediska informáciu preverili aj u príslušníkov Policajného zboru, ktorí potvrdili, že sa nachádza v pátraní. Na miesto bola privolaná hliadka štátnej polície, ktorá si prípad prevzala.

Seniorovo volanie o pomoc našťastie započula jeho opatrovateľka

Oznam o človeku v núdzi prijali vo štvrtok popoludní mestskí policajti z Okresného veliteľstva v Novom Meste. Urýchlene smerovali na Riazanskú ulicu, kde oznamovateľka započula volanie o pomoc z bytu staršieho muža, ktorého zvykne opatrovať. Ten mal nešťastne spadnúť, pričom kľúče ponechal v zámku z vnútornej strany dverí, preto sa k nemu nedokázala svojpomocne dostať.

Do príchodu privolaných hasičov policajti s mužom neustále komunikovali a snažili sa ho upokojiť. Situáciu výrazne komplikovali aj bezpečnostné dvere, cez ktoré bolo obtiažne sa dostať. Napokon sa hasiči pomocou vysokozdvižnej plošiny dostali na balkón a následne do bytu. Seniorovi okamžite poskytla prvú pomoc posádka rýchlej zdravotnej pomoci. Policajná hliadka tiež asistovala zdravotníkom pri presune zraneného starčeka do sanitky, ktorou ho previezli na ďalšie vyšetrenia do nemocnice na Kramároch.

na_web_starcek_(Vlastné)Záchranárom bola hliadka mestskej polície nápomocná pri presune seniora do sanitky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mal pri sebe nože aj teleskopický obušok

V piatok, na sviatok Troch kráľov, boli staromestskí policajti vyslaní k potýčke dvoch osôb, ktorá sa odohrávala pred jedným z podnikov na Župnom námestí. Hliadky boli na mieste do štyroch minút. V čase ich príchodu sa už situácia upokojila, avšak policajti oboch účastníkov bitky, podľa popisu, spoznali.

Podozrivý z vyprovokovania roztržky mal pri sebe dva nože, teleskopický obušok, slzný sprej a taktické pero. Druhý muž bol zranený v oblasti tváre. Útočníka si aj s predmetmi, ktoré hliadkam predložil prevzali privolaní príslušníci Policajného zboru SR. Zraneného muža zas na mieste prvotne ošetrili privolaní záchranári, ktorí ho následne previezli do nemocnice na Mickiewiczovej ulici.

Pomoc sme poskytli dezorientovanej osobe

Na linku 159 sme prijali telefonický oznam o tom, že v okolí Amerického námestia sa nachádza osoba, ktorá pôsobí už na prvý pohľad značne dezorientovane. Okamžite do lokality smerovala najbližšia hliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Policajtka s policajtom po krátkom prepátraní lokality osobu našli sedieť na chodníku pri jednej z predajní s potravinami na Májkovej ulici. S členmi hliadky len ťažko komunikovala, avšak následne sa im zverila, že má aj samovražedné sklony. Ihneď sme preto vyrozumeli rýchlu zdravotnú pomoc, ktorej posádka si ju prevzala a previezla do nemocnice na odborné vyšetrenie.

Nové prírastky do vozového parku mestskej polície

Do výkonu služby sme získali desať nových osobných vozidiel značky Škoda Kamiq. Tie nahradia najstaršienajmenej spoľahlivé autá v našom vozovom parku. Od obmeny očakávame nielen väčšiu spoľahlivosť vozidiel, ale aj šetrenie financií na ich prevádzkuservis. Nové vozidlá pomôžu policajtom a policajtkám rýchlejšie sa presúvať na miesta, kde sú potrební, chrániť život a zdravie obyvateliek a obyvateľov nášho mesta a v neposlednom rade, aj posádok, ktoré vozidlá využívajú.

kamiq_2_(Vlastné)Nové vozidlá značky Škoda Kamiq slúžia policajtkám a policajtom na všetkých okresných veliteľstvách. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vozový park sme obohatili aj o jedno unikátne auto so špeciálnou výbavou. Vozidlo značky Toyota Hilux využíva Útvar zásahovej jednotky a kynológie. Vozidlo je prioritne určené na mimoriadne a krízové situácie. Medzi nich sa rátajú napríklad kritické situácie, ktoré môžu nastať v súvislosti so zimným obdobím, povodne alebo iné prírodné katastrofy, hromadné narušenia verejného poriadku, demonštrácie, veľké a rizikové športové alebo kultúrne podujatia.

Auto má zabudované ťažné a aj navíjacie zariadenie. Na korbe sa nachádza špeciálna výbava, ktorú nemá žiadna iná hliadka mestskej polície. Slúži na pomoc hliadkam mestskej polície, ale najmä ľuďom v núdzi, kedy nie je možné počkať na profesionálne záchranné zložky.

hilux_3_(Vlastné)Toyota Hilux je unikátne vozidlo, ktoré má zabudované ťažné a navíjacie zariadenie a na korbe umiestnenú špeciálnu výbavu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.