Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pomáhali sme zranenému kolobežkárovi a zapojili sa do Bratislavských mestských dní (zásahy hliadok 17. - 23.4.)

Dátum: 25.04.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Pomáhali sme zranenému kolobežkárovi a zapojili sa do Bratislavských mestských dní (zásahy hliadok 17. - 23.4.)

Počas predposledného aprílového týždňa sme v uliciach hlavného mesta riešili 2 639 udalostí. Pomáhali sme zranenému kolobežkárovi, chytili opitého vodiča, ktorý jazdil v protismere a do bezpečia sme dostali aj muža v zlom psychickom stave, ktorý sa zdržiaval nebezpečne blízko železničných koľajníc. Cez víkend sme otvorili naše dvere širokej verejnosti a porozprávali o svojej práci nielen deťom, ale aj dospelým.

Hliadky mestskej polície sa v minulom týždni najčastejšie zaoberali dopravnými porušeniami. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli druhými najzastúpenejšími, sme riešili v nemalej miere aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, ale aj majiteľov psov, ktorí si pri vychádzkach so svojimi štvornohými miláčikmi neplnili svoje povinnosti. Tie im vyplývajú nielen zo zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, ale aj z príslušných všeobecne záväzných nariadení jednotlivých mestských častí.

Mestských policajtov a policajtky často zamestnávali tiež priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. V minulom týždni sme si posvietili aj na vodičov taxislužieb. Počas týchto kontrol sme u 10 z nich zistili rôzne porušenia zákona o cestnej doprave. Na príslušný úrad sme nahlasovali 1 nelegálnu skládku odpadu a viackrát sme sa zaoberali aj prípadmi ľudí, ktorí fajčili na miestach, kde je to zakázané, napríklad na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Najviac priestupkov evidujeme z Račianskej ulice, riešili sme ich tam celkom 53. V 9 prípadoch mestskí policajti a policajtky spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci.  

Zranenému kolobežkárovi sme poskytovali prvú pomoc

Hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava I spozorovala v pondelok v neskorých večerných hodinách v centre mesta pád muža z elektrokolobežky. Ten na nej jazdil vo vysokej rýchlostispadol priamo na hranu dlažby. Spôsobil si masívne krvácajúce zranenie na hlave.

Na mieste sa s našimi policajtmi nachádzala aj hliadka Policajného zboru SR. Spoločne sme privolali záchranárov. Do ich príchodu sa policajti o mladíka postarali, poskytli mu prvú pomoc a snažili sa ho upokojiť, nakoľko dosť krvácal a bol v šoku. Po príchode posádky rýchlej zdravotnej pomoci bol následne ošetrený v sanitke a prevezený do nemocnice.

zranený_kolobežkár_2_(Veľké)Mladíkovi s rozbitou hlavou sme bezodkladne poskytli predlekársku pomoc. Foto: Mestská polícia Bratislava

Muža sme z tesnej blízkosti vlakových koľají dostali do bezpečia

V utorok o desiatej večer sme na linku 159 prijali oznam, že v lokalite Vrakunskej cesty sedí neznáma osoba približne meter od železničných koľají a oznamovateľ má strach, aby nedošlo k nešťastiu. Okamžite boli vyrozumené ružinovské hliadky, ktoré sa na miesto dostavili do niekoľkých minút, aj za použitia zvláštnych výstražných svetelných a zvukových zariadení.

V tesnej blízkosti koľajníc spozorovali muža, ktorý už na prvý pohľad vyzeral, že sa nachádza vo veľmi zlom psychickom stave a je zároveň aj pod vplyvom alkoholu. Ihneď sme sa preto oňho postaralidostali sme ho do bezpečia, dostatočne ďaleko od železničnej trate. Ako sa neskôr zistilo, muž mal pri sebe antidepresíva, ktoré aj v kombinácii s alkoholom môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Následne sa na miesto dostavila aj privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci, ktorej členovia nás požiadali o asistenciu pri prevoze pacienta do nemocnice.

Jazdou v protismere ohrozil hliadku mestskej polície

Z pondelka na utorok, krátko pred druhou hodinou rannou, ohrozil šofér jazdou v protismere hliadku mestskej polície na Hradskej ulici. Policajti z okresného veliteľstva v Ružinove podozrivého vodiča následne zastavili za použitia zvukovo-svetelného výstražného zariadenia.

Už v prvom momente konverzácie bolo policajtom jasné, že muž je pravdepodobne pod vplyvom alkoholu a preto privolali kolegov z Policajného zboru.namerali vodičovi najprv 1,7 promile a pri opakovanej dychovej skúške ešte vyššiu hodnotu, až 2 promile. Prípadom sa ďalej zaoberala štátna polícia.

337554075_1278063479803792_3858069850828987462_n_(Veľké)Opakovanou dychovou skúškou policajti vodičovi namerali 2 promile. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zatúlanému bobrovi sme pomohli dostať sa cez frekventovanú cestu

Obyvateľom Ulice Medveďovej v mestskej časti Petržalka sa vo štvrtok skoro ráno naskytol nevídaný pohľad. Pod jedným zo zaparkovaných vozidiel sa totiž schovával bobor. Ten je zákonom chránený a do osídlenej časti sa pravdepodobne zatúlal z neďalekej petržalskej hrádze.

Späť do svojho prirodzeného prostredia sa však vystrašené zviera nedokázalo dostať, zrejme aj kvôli frekventovanej Dolnozemskej ceste. Preto mu na pomoc prišli naše petržalské hliadky, ktoré na nevyhnutne potrebný čas pomocou výstražného zvukovo-svetelného zariadenia čiastočne obmedzili premávku. Spoločným úsilím sa im napokon podarilo zaistiť bezpečný prechod bobra na druhú stranu cesty, odkiaľ odbehol do blízkeho lesíka smerom k hrádzi.

bobor_2_(Veľké)Bobor sa zatúlal do osídlenej časti Petržalky. Pomohli sme mu prejsť cez frekventovanú cestu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zapojili sme sa do 20. ročníka Bratislavských mestských dní

Hlavné mesto cez víkend doslova žilo tými najrôznejším atrakciami nielen pre deti, ale aj dospelých. Do programu sa ako každoročne aktívne zapojila aj Mestská polícia Bratislava.

Na Útvare zásahovej jednotky a kynológie na Obchodnej ulici sme pre širokú verejnosť zorganizovali deň otvorených dverí. Naše kolegyne a kolegovia návštevníkom ukázali priestory stanice, porozprávali o svojej práci, zážitkoch zo služby, ukázali im aj výstroj a výzbroj, akú v uliciach používame a aj služobné autá. Počas soboty k nám zavítali stovky ľudí, ktorí vytvorili príjemnú a priateľskú atmosféru.

zasahovkaaaa_3_(Veľké)O výstroj, akú používajú v službe členovia a členky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sa zaujímali nielen deti, ale aj dospelí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pre tých najmenších sme na Kamennom námestí rozložili naše mobilné dopravné ihrisko, kde deti naša preventistka učila základným pravidlám cestnej premávky.  Do tretice sa ľuďom v areáli kynologickej stanice predstavili aj naši psovodi so služobnými psami. Divákom predviedli ukážky poslušnostinechýbali ani obľúbené obranárske práce.

zdroj_3_ZOO_Bratislava_(Veľké)Milovníci zvierat si na svoje prišli počas ukážok našich psovodov. Foto: FB/ZOO Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.