Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Chytili sme dvojicu vandalov a asistovali pri hasení požiaru (zásahy hliadok 21. – 27. novembra)

VIDEO Facebook
Dátum: 30.11.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Chytili sme dvojicu vandalov a asistovali pri hasení požiaru (zásahy hliadok 21. – 27. novembra)

Počas predposledného novembrového týždňa sa mestské policajtky a policajti v uliciach hlavného mesta museli popasovať s 2 476 udalosťami. Podarilo sa im vypátrať dvojicu podozrivú z poškodenia auta a k požiaru v Ružinove privolávali bratislavských hasičov. Od minulého týždňa vo zvýšenej miere dozerajú aj na verejný poriadok a bezpečnosť na tradičných vianočných trhoch v centre mesta.

Najvyšší počet priestupkov - 1 299 zaznamenali a riešili hliadky mestskej polície na úseku dopravy.17 prípadoch sa zaoberali nerešpektovaním verejného poriadku. Medzi často riešené udalosti patrilo tiež znečisťovanie verejných priestranstiev, nepovolené pouličné aktivity a aj nedovolené požívanie alkoholu na verejnosti. Mestské policajtky a policajti sa stretli aj s niekoľkými porušeniami ustanovení zákona o ochrane nefajčiarov. Za nerešpektovanie svojich povinností počas venčenia, boli riešení 2 majitelia psov.

V uliciach Bratislavy sme minulý týždeň našli 3 staré vozidlá, 1 nelegálnu skládku odpadu7 poškodených dopravných značiek, ktoré sme nahlásili na príslušné úrady. Najviac porušení evidujeme za uplynulý týždeň z Botanickej ulice, kde sme ich zistili celkom 69. K rôznym udalostiam hliadky mestskej polície 7-krát privolávali záchranárov, 1-krát hasičov a v 1 prípade spolupracovali aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Rozbili čelné sklo auta a ušli. Chytili ich policajti z Okresného veliteľstva v Dúbravke.

Mestskí policajti zo štvrtého okresu prišli pomôcť kolegom z Policajného zboru SR pri pátraní po dvojici, ktorá poškodila vozidlo pred obchodným domom Dubrawa. Dvojicu, ktorá zodpovedala popisu, čoskoro našli. Požiadali ich o predloženie dokladov totožnosti. 

Podozrivému mužovi sa však spolupracovať s hliadkou vôbec nechcelo a začal sa k nej správať agresívne. Dúbravskí policajti si preto privolali ďalšiu hliadku, ktorá im pomohla dostať agresívneho muža pod kontrolu. Potom ho odovzdali príslušníkom Policajného zboru SR. Ženu, ktorá bola spolu s mužom, previezla rýchla zdravotná služba na ďalšie vyšetrenia, nakoľko mali hliadky podozrenie, že trpí psychickými ťažkosťami.

IMG-20221126-WA0000_na_FB Podozrivú ženu si prevzala privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci. Foto: Mestská polícia Bratislava

K požiaru v Ružinove sme privolali hasičov a poskytli im asistenciu

Mestskí policajti z Okresného veliteľstva Bratislava II si v nedeľu, krátko po 21:00, počas hliadkovej činnosti v Ružinove všimli požiar bývalej trafostanice. Oheň sa rýchlo šíril aj na priľahlú zeleň. Ihneď preto prostredníctvom operačného strediska privolali na miesto príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Hasičom hliadky mestskej polície poskytovali asistenciu v podobe usmerňovania dopravy v lokalite. Dbali tiež na to, aby sa do bezprostrednej blízkosti požiaru nedostali žiadne osoby a predišli tak ohrozeniu zdravia a života.

Postavili sa zoči-voči zásahovkárom

Po troch mesiacoch vzdelávania a výcviku zložili minulý týždeň študenti odborného vzdelávania mestskej polície písomné a ústne záverečné skúšky. Ešte predtým však absolvovali poslednú z hodín praktického výcviku. Tú mali spojenú s príslušníkmi Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Kadeti poslúžili nielen na simuláciu agresívneho davu, ale úlohy si aj vymenili a skúsili si, aké to je stáť za štítom proti mase rozhnevaných ľudí. Počas ďalšej lekcie sa mladí policajti a policajtky učili ako pristupovať k zastavenému autu alebo ako postupovať, keď vodič kladie odpor a odmieta z vozidla vystúpiť. Podobné lekcie patria na našich kurzoch k tým najobľúbenejším.

315968083_2293458974148042_3820136202943207434_n_(Vlastné)Študenti a študentky si počas kurzu odbornej spôsobu osvojili nielen základné právne predpisy, ale aj postupy pri situáciách, s ktorými sa môžu v uliciach mesta stretnúť. Foto: Mestská polícia Bratislava

Aj keď podobné situácie nepatria do bežného dňa mestskej policajtky a policajta, je dôležité vedieť, ako pri nich postupovať. Snahou tímu lektorov mestskej polície je, aby podobný výcvik mal pevné miesto aj vo vzdelávaní policajtiek a policajtov, ktorí sú už v teréne nejaký ten rok.

Vianočné trhy máme pod dohľadom

Pri zabezpečovaní verejného poriadku na tradičných vianočných trhoch v historickom centre mesta spolupracujeme s kolegami a kolegyňami z Policajného zboru, ktorí do terénu okrem uniformovaných hliadok posielajú aj policajtov a policajtky v civile.

Mestské policajtky a policajti sú v lokalite trhov prítomní nielen cez deň, ale aj počas noci. Vo večerných hodinách pridávame ďalšie úlohy hliadkam. Tie dozerajú na bezpečnosť a verejný poriadok na trhoch a aj na dodržiavanie záverečných hodín. Denne kontrolujú priestory trhov fyzicky aj po ich uzatvorení.

Zároveň nad bratislavskými vianočnými trhmi bdejú aj ľudia v kamerovom stredisku mestskej polície. Zábery z kamier slúžia nám a aj Policajnému zboru pre čo najrýchlejšie a najefektívnejšie zásahy a aj ako prípadný dôkaz pri priestupkoch a trestných činoch. Okrem pravidelnej kontroly trhových priestorov a okolia, sa zameriame aj na vozidlá zásobovania, ktoré majú povolenie zotrvať v pešej zóne na čas nevyhnutne potrebný na splnenie účelu vjazdu (napríklad na urýchlené naloženie alebo zloženie nákladu a aj to len do deviatej hodiny ráno). Mestské policajtky a policajtov, samozrejme, môžete stretnúť na trhoch vo všetkých mestských častiach.

315930664_2295098523984087_7877935738116985934_n_(Vlastné)Mestské policajtky a policajti sú na vianočných trhoch prítomní v denných aj nočných hodinách. Stretnúť ich tam môžete počas celého ich trvania. Foto: Mestská polícia Bratislava

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.