Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zapojili sme sa do hľadania strateného chlapčeka (zásahy hliadok 16. – 22. mája)

VIDEO Facebook
Dátum: 24.05.2022
Autor: Barbora Krajčovičová
Zapojili sme sa do hľadania strateného chlapčeka (zásahy hliadok 16. – 22. mája)

V minulom týždni sme v uliciach hlavného mesta riešili viac ako 2 200 udalostí. Podarilo sa nám odhaliť vodiča, ktorý na svojom vozidle používal dve rozdielne evidenčné čísla a pomáhali sme aj ľuďom s náhlymi zdravotnými problémami. Okrem toho sme sa zapojili aj do pátrania po stratenom chlapčekovi.

Štatistike aj tentokrát dominovali priestupky na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Častokrát sme vlastnou činnosťou alebo na základe telefonických oznámení riešili porušenia v oblasti čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, ale aj priestupky proti verejnému poriadku. Nezaostávali ani porušenia v súvislosti s nepovolenou konzumáciou alkoholu na verejnosti a prípady nepovolených exteriérových sedení. Hliadky sa zaoberali aj priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, nerešpektovaním stanovených otváracích hodín v prevádzkach, ale napríklad aj nedodržiavaním zákazu vjazdu s bicyklom.

V našom hľadáčku boli aj majitelia psov. Riešili sme niekoľko prípadov, kedy si nezodpovední psíčkari neplnili svoje povinnosti vyplývajúce zo zákona. Na príslušné úrady sme odstupovali 17 nájdených vrakov vozidiel, 1 novú nelegálnu skládku odpadu2 poškodené dopravné značky. Najviac porušení tentokrát evidujeme z Hrobákovej ulice v Petržalke, zistili sme ich tam celkom 54. K rôznym prípadom sme 6-krát privolávali zdravotníkov a v 3 prípadoch Slobodu zvierat.

20191002_120047_(Vlastné)S kurióznym prípadom sa stretli v minulosti dúbravskí mestskí policajti. Objavili čiernu skládku a vrak vozidla v jednom. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Rozdielne evidenčné čísla na vozidle si všimla ružinovská hliadka

Ružinovských mestských policajtov počas nočnej služby zo štvrtka na piatok oslovil na čerpacej stanici na Bajkalskej ulici muž s prosbou o zapožičanie náradia kvôli údajnej poruche na jeho vozidle značky Mini Cooper. Počas rozhovoru s ním si však kolegovia všimli, že zadná a predná tabuľka s evidenčným číslom vozidla sa nezhodujú. Na každej bolo iné evidenčné číslo.

aktuálny_prípad_-_vozidlo_s_rozdielnymi_EČV_(Vlastné)Muž najprv požiadal policajtov o pomoc, neskôr to zrejme oľutoval. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vzniklo preto podozrenie, že auto môže pochádzať buď z trestnej činnosti, prípadne byť určené na jej páchanie. Prostredníctvom aplikácie HAKA sme preto obe evidenčné čísla preverili a zistili, že jedno z nich je registrované na cudzie motorové vozidlo značky Ford. Na miesto sme ihneď privolali kolegov z Policajného zboru, ktorí si prípad prevzali.

prípad_nebezpečný_vodič_(Vlastné)Podobný prípad, kedy vodič používal EČV cudzieho motorového vozdila riešili policajti Útvaru zásahovej jednotky a kynológie v nedávnej minulosti. Šoférovi, ktorý zbesilou jazdou ohrozoval ďalších účastníkov cestnej premávky navyše nikdy nebolo vydané vodičské oprávnenie. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Pomáhali sme seniorke, ktorú postihli náhle zdravotné problémy

V sobotu podvečer sme boli zo strany všímavých obyvateľov upozornení na ženu v seniorskom veku, ktorá nehybne leží na zastávke mestskej hromadnej dopravy na Domkárskej ulici v Ružinove. Ihneď na miesto smerovali ružinovskí policajti. Skutočne tam približne 80-ročnú ženu našli. Bola síce pri vedomí, ale veľmi slabás policajtmi komunikovala veľmi ťažko. Členovia hliadky si navyše všimli, že z kabelky sa jej vysypalo veľké množstvo liekov. Okamžite sme jej poskytli predlekársku pomocprivolali pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci, ktorí si ju prevzali.

159553724_1805203786306899_1838441342241547427_o_(Vlastné)_1Mestskí policajti musia ovládať základy poskytovania prvej pomoci. Už vo viacerých prípadoch sa im podarilo pomôcť ľuďom v ohrození života. Na fotografii je zachytený petržalský mestský policajt, ktorý spolu so zdravotníkmi pomáhal žene, ktorá pri nešťastnom páde utrpela zlomeninu. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Príbeh strateného chlapčeka mal napokon šťastný koniec

Počas sobotného predpoludnia oslovila mestských policajtov pri detskom ihrisku na Šíravskej ulici vystrašená žena, ktorej sa stratil len 5-ročný syn. Podľa jej slov nepozorovane odišiel z ihriska nevedno kam. Bezodkladne sme preto cez operačné stredisko požiadali o súčinnosť kolegov z Policajného zboru a do lokality boli stiahnuté aj viaceré naše hliadky, ktoré dôkladne prepátravali okolie, oslovovali okoloidúcich ľudí a robili všetko pre to, aby chlapčeka našli.

Tento prípad mal napokon šťastný koniec. Keď sme približne po trištvrtehodine hľadania volali matke dieťaťa, tá nám s radosťou v hlase oznámila, že jej syn sa vrátil živý a zdravý domov. Vyjadrila zároveň aj veľkú vďačnosť policajným hliadkam, že sa tak odhodlane pustili do hľadania.

Sezóna začala, do ulíc Bratislavy vyrážajú cyklohliadky

Vždy, keď je to možné, vysielame do mesta naše cyklohliadky. Policajti na bicykloch majú bližšie k ľuďom, všimnú si veci, ktoré hliadka z auta nevidí a pomáhajú budovať väčší pocit bezpečia. Hliadky na dvoch kolesách je možné vidieť napríklad na bratislavskej hrádzi, ale aj v lužných lesoch alebo vo vnútroblokoch, kde sa dokážu dostať jednoduchšie a nepozorovanejšie ako ich kolegovia na aute.

cyklohliadka_petržalka_(Vlastné) Petržalská cyklohliadka dozerá počas služby nielen na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, ale dbá aj na ochranu životného prostredia. Foto: Mestská polícia Bratislava

Často sa venujú úlohám, ktoré súvisia s dodržiavaním zákona o ochrane životného prostredia a príslušných všeobecne záväzných nariadení. Dbajú aj na dodržiavanie pravidiel bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky na vyznačených cyklocestách, kde upozorňujú chodcov a chodkyne, aby nepoužívali cyklochodníky a naopak cyklistov a cyklistky aby nejazdili po chodníkoch pre peších.

Našim cieľom je, aby ľudia videli cyklohliadky čo najčastejšie. No nie vždy to tak môže byť. V prvom rade musíme zabezpečiť, aby mohli mestské policajtky a policajti zasahovať v naliehavých situáciách, kedy nie je čas na presúvanie sa vlastnými silami. Aj preto sú našou prioritou motohliadky, ktoré to dokážu. S rastúcim počtom kolegov v teréne môžeme vysielať do ulíc čoraz viac cyklo a aj peších hliadok.

 

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.