Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nový náčelník, operačné stredisko a aj zmena v riadení mestskej polície. Aj to priniesol tento rok

Dátum: 27.12.2021
Autor: Barbora Krajčovičová
Nový náčelník, operačné stredisko a aj zmena v riadení mestskej polície. Aj to priniesol tento rok

Mestská polícia Bratislava prešla za posledných dvanásť mesiacov viacerými zmenami, ktoré zasiahli do jej fungovania. Vybrali sme tie najvýznamnejšie, ktoré vám priblížia našu prácu.

Ešte pred nastúpením do nového zamestnania sa mohli stretnúť mestskí policajti s budúcim náčelníkom Miroslavom Antalom. Navštívil pracoviská, vyšiel do terénu a snažil sa čo najdokonalejšie spoznať ich prácu.

Od januára začal meniť fungovanie polície, pritiahol do jej radov viacerých odborníkov a ľudí, ktorí mu s tým majú pomáhať. Mestská polícia prešla z niekoľkostupňového riadenia na najzákladnejšie - trojstupňové, ktoré je omnoho efektívnejšie. Znížením počtu riadiacich pracovníkov sa totiž zjednodušili a značne urýchlili rozhodovacie procesy. Vzniklo zároveň aj nové oddelenie kontroly, ktoré patrí priamo do kompetencie náčelníka.

náčelník_na_SilvestraMiroslav Antal na návšteve bývalého centrálneho dispečingu. Foto: Mestská polícia Bratislava

K veľkému posunu došlo aj v profesionalizácii Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Jej členovia absolvovali počas roka viacero výcvikov, počas ktorých trénovali zásahy vo verejnej doprave alebo postupy pri hromadnom narušení verejného poriadku, ochranu obyvateliek a obyvateľov Bratislavy a ich majetku. Aj vďaka tomu sa stali neoddeliteľnou súčasťou bezpečnostných opatrení počas rôznych protestov, ktoré Bratislava v končiacom roku zažila.

PB-9445Tréning členov Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vzdelávanie v meste a pre mesto

Po ôsmich rokoch bola opäť obnovená činnosť školiaceho strediska v Dúbravke, kde si sami vzdelávame svojich príslušníkov. Doteraz museli noví mestskí policajti dochádzať za vzdelávaním mimo Bratislavu. Odbúrali sme tým jednu z najväčších prekážok, ktoré bránili v efektívnom nábore kvalitných nových mestských policajtov. Tí môžu teraz počas štúdia zostať vo svojom domovskom meste a nemusia opúšťať rodiny a blízkych.

1623055140192_editedPrvý kurz odbornej spôsobilosti sme odštartovali v júni tohto roka. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vďaka trom vlnám náborovej kampane sa nám podarilo do radov mestskej polície získať nových kvalitných ľudí. Zámer zvýšiť počet mestských policajtov a byť v uliciach Bratislavy viac viditeľný sa tak postupne napĺňa.

20210907_120231000_iOSSlávnostné privítanie čerstvých absolventov v radoch mestskej polície na nádvorí Primaciálneho paláca. Foto: Mestská polícia Bratislava

Operačné stredisko hodné hlavného mesta

Najvýznamnejšou novinkou roku 2021 je vytvorenie nového operačného strediska, ktorého súčasťou je aj kamerové pracovisko. Stali sme sa prvou mestskou políciou na Slovensku, ktorá je súčasťou integrovaného záchranného systému - v reálnom čase dokážeme spolupracovať s policajným, hasičským aj záchranným zborom. Nové operačné stredisko potrebovalo mesto už dlhé roky, avšak doteraz sa do neho nikto nepustil. Mestskej polícii sa do svojich radov podarilo dotiahnuť odborníkov a nadviazať spoluprácu s ministerstvom vnútra, vďaka ktorej sú obyvateľky a obyvatelia Bratislavy vo väčšom bezpečí.

image00012Policajti v novovybudovanom operačnom stredisku pracujú s modernými technológiami. Nemusia sa tak spoliehať na len "pero a papier". Foto: Mestská polícia Bratislava

AA_3Priestory operačného strediska počas jeho výstavby. Foto: Mestská polícia Bratislava

Viac sa o novom operačnom stredisku dočítate v článku: Mestská polícia zefektívňuje služby obyvateľom Bratislavy aj vďaka novému operačnému stredisku

Mestskí policajti dokážu, aj vďaka spomínaným zmenám, pracovať v teréne omnoho rýchlejšie a efektívnejšie. Svedčí o tom aj množstvo rôznych prípadov, ktoré sme v tomto roku riešili. Viac sa dočítate v nasledujúcich zhrnutiach:

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.